Închide

Proiect unic pe plan național lansat la Cluj pentru a schimba fața zonelor centrale din comunele din Zona Metropolitană

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - mai 25, 2022 0 313

„Desenează metropola de mâine”, inițiativă prin care se dorește realizarea în co-design a unor concepte pentru revitalizarea centrelor civice din comunele aflate în Zona Metropolitană din Cluj, a fost lansată oficial. Proiectul este unul unic la nivel național și miza sa este să contribuie la regenerarea spațiilor publice din zona rurală, arată reprezentanții Asociației Zona Metropolitană Cluj, cei care au inițiat proiectul.

„În cadrul inițiativei, săptămâna aceasta vor avea loc două dezbateri publice, joi, de la ora 16.00, la Căminul Cultural din Apahida și vineri, de la ora 14.00, la Casa de Cultură „Dumitru Sopon” din Gilău. La dezbateri vor fi prezenți reprezentanți ai administrației locale, ai ZMC, experți ai Băncii Mondiale și arhitecți”, arată reprezentanții Asociației ZMC.

Proiectul„Desenează metropola de mâine” a debutat anul trecut, prin realizarea unui masterplan pentru Florești, dezbătut public în luna iulie. El va continua pe măsură ce se realizează noi concepte pentru comunele de pe teritoriul ZMC. După finalizarea conceptelor de regenerare, primăriile locale vor realiza documentațiile necesare (studiu de fezabilitate, proiect yehnic), iar apoi ZMC și administrațiile locale vor căuta soluțiile optime de finanțare.

Adrian Răulea, director de programe al ADI Zona Metropolitană Cluj, spune că proiectul mizează pe o abordare participativă prin care oamenii din comune sunt implicați în designul urban al centrelor civice.

Asociația ZMC este parteneră în proiect cu Banca Mondială care e contractată de Primărie în cadrul unui acord de servicii de asistență tehnică intitulat „Programul de Dezvoltare Urbană a Municipiului Cluj-Napoca”. Aceasta va incerca să multiplice în comunele din Metropola Cluj exemplele de bune practici și recomandările de la capitolul regenerare urbană disponibile în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 pentru municipiul Cluj-Napoca.

Consultările din cadrul procesului de co-design vor porni de la bunele practici și recomandările de regenerare urbană pentru ZMC identificate în  Atât elaborarea SIDU, cât și aceste consultări se desfășoară cu sprijinul Băncii Mondiale  și derulat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ZMC.

Marius Cristea, expert în dezvoltare urbană al Băncii Mondiale, a explicat că viitoarele masterplanuri de regenerare a spațiului public din centrul localității vor fi realizate prin implicarea administrațiilor locale și a cetățenilor, de aici și procesul de co-design pe care proiectul îl aduce ca premieră în România, în zona rurală.

Zona Metropolitană Cluj este o asociație formată din municipiul Cluj-Napoca, 19 comune din apropiere și Consiliul Județean Cluj.

sursă foto: https://www.clujeni.com/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare