Închide

Cele mai frecvente simptome Covid-19 la copii în valul 5

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - ian. 18, 2022 0 423

Deși numărul cazurilor de infectare cu Covid-19 în cazul copiilor a crescut mult în ultimele zile, atât ministrul Sănătății cât și medicii pediatri afirmă ca, deocamdată, severitatea cazurilor nu ar trebui să ne îngrijoreze. În cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii România, medicii pediatri au prezentat simptomele specifice ale infecției cu Sars-Cov-2 cu care copiii se prezintă la urgențe în valul 5 și recomandările pentru părinți, transmite hotnews.ro.

Medicul pediatru Anca Drăgănescu, de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, despre simptomele frecvente ale Covid-19 în acest nou val:

  • „Febra înaltă, durere în gat, tuse, componenta laringiană a tusei, latratoare, adică ragușeala și manifestări digestive, de tipul vărsăturilor sau scaunelor modificate și inapetență.”

Ca măsuri de prevenție, aceasta recomandă:

  • „Pe lângă cele non-farmacologice, purtarea măștii și distanțarea, vaccinarea de la 5 ani în sus, pentru care e aprobată utilizarea vaccinului ARN-mesager. Majoritatea copiilor fac forme asimptomatice sau ușoare, un număr restrâns face forme medii sau severe, dar nu e de neglijat. Pacienții imunosupresați, cu boli cronice, au indicație pentru vaccinare.
  • Vaccinarea copiilor imunocompetenți aduce un beneficiu prin scăderea poverii bolii, ne-ar aduce un beneficiu, în ceea ce privește scăderea unui număr de spitalizări și o protecție indirectă, în apariția noilor variante de boală și ar proteja pe cei din familii care pot fi predispuși, au un grad de risc pentru o formă severă de afecțiune Covid-19.
  • Riscul de apariție a unui caz secundar în familie e de 19% la Omicron, comparativ cu 8%, în cazul variantei Delta”.

La rândul său, medicul Mihai Craiu atrage atenția că în cazul copiilor mici, Covid-19 poate debuta cu simptome digestive:

„Aș semnala faptul ca la copiii foarte mici putem să ne păcălim, pentru că poate să înceapă ca o gastroenterita acută, cei mai mulți au venit cu febra și vărsături, nu au venit cu boala respiratorie în prim plan.

Mai multe AICI

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare