Închide

Cele mai căutate destinații din România pentru fabrici și depozite: Clujul e în Top 3

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 18, 2016 0 705

Clujul are în această perioadă proiecte logistice și industriale de peste 8 ha, arată datele companiei de consultanță Jones Lang LaSalle, transmise pentru Actualdecluj.ro. Anul trecut, județul s-a clasat în top trei cele mai căutate destinații din afara Bucureștiului pe piața industrială și logistică.

Livrările de noi proiecte logistice și industriale în Cluj au totalizat circa 18.000 de metri pătrați în 2015, potrivit datelor JLL. Astfel, stocul de spații industriale și logistice din Cluj a ajuns la 700.000 de metri pătrați, aici luându-se în calcul și suprafețele din parcurile industriale ale Consiliului Județean (Tetarom I, II și III), dar și depozitul Kaufland de la Turda. Proiectele importante livrate anul trecut au fost: extindere Transilvania Logistic Park (10.000 metri pătrați), 4.000 metri pătrați construiți de CTP pentru Frankische în Turda și 3.500 de metri pătrați dezvoltați de Europa Capital în Arieș Logistic Park.

Anul trecut în Cluj au fost tranzacționați 26.300 de metri pătrați, adică 9% din totalul suprafeței închiriate la nivel de țară, arată datele transmise pentru Actualdecluj.ro de reprezentanții JLL. „În aceste condiții, Clujul s-a clasat în top trei cele mai căutate destinații din afara Bucureștiului pe piața industrială și logistică. Având în vedere poziționarea favorabilă, Clujul a reușit să atragă pe lângă companiile de producție și operatori logistici și retaileri. Tradițional, piața logistică și industrială din Cluj a fost dominată de jucători locali, însă ultima perioadă a marcat un interes crescut și al dezvoltatorilor și operatorilor internaționali de profil, manifestat datorită unei cereri în creștere din partea companiilor pentru a se extinde în zonă”, explică Andrei Drosu, Research Consultant JLL. În prezent, în zona Clujului sunt în diferite faze de dezvoltare proiecte totalizând peste 80.000 de metri pătrați. Proiectele menționate de reprezentanții JLL care au ca termen de livrare în acest an cumulează 61.000 de metri pătrați (CTPark Cluj – 25.000 metri pătrați pentru Profi ) și Tetarom III (36.000 mp pentru Henschel), ceea ce înseamnă o creștere de peste 3 ori a ofertei noi de pe piața din Cluj.

Agenția imobiliară locală REMS contabilizează câteva date similare: în 2015, pe segmentul industrial s-au livrat aproximativ 20.000 mp de spaţii industriale noi, construite la standard de clasa A. Pentru depozite, a fost preferată zona aeroportului, dar şi proximitatea acestuia și localităţile învecinate. Pentru spații industriale sunt promisiuni pentru încă aproximativ 50.000 mp de spaţii industriale clasa A, în diverse zone cu potenţial industrial – bd. Muncii, Apahida, Sânicoară, Gilău-zona Nod autostradă, arătau datele REMS la început de 2016. Cu tot acest interes în jurul Clujului, cel mai mare parc industrial al județului (154 ha), Tetarom III, are un grad de ocupare de numai 57%, așadar încă suficient spațiu disponibil pentru companii interesate să producă aici. Parcul de la Jucu a atras totuși câteva investiții noi în ultimul an, dar cei mai importanți ocupanți ai parcului rămân Bosch și De‘Longhi.

 

Piața, în România: cererea depășește oferta 

Companiile au închiriat anul trecut mai multe birouri şi spaţii logistice şi industriale decât au fost finalizate, arată raportul JLL. În 2015 au fost livrate cu aproape 70% mai multe spaţii logistice în România decât in 2014, stocul se apropie de 2,4 milioane de metri pătraţi. În afară de București, dezvoltatorii de spații logistice și industriale au construit proiecte în Timișoara, Ploiești, Cluj, Pitești, Sibiu, Arad și Oradea. Cererea nouă de spaţii logistice şi industriale a fost cu 60% mai mare decât oferta livrată pe piaţă ceea ce a generat un volum mare de pre-închirieri pentru spații ce vor fi livrate în 2016

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare