Închide

Cele mai bune hoteluri şi restaurante din Cluj? Se alege în competiţie naţională. Vezi cine e pe listă şi în ce domenii Clujul e absent

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 10, 2015 1 689

Câteva hoteluri şi restaurante din Cluj se luptă pentru un loc cu premiu în cadrul celui mai important eveniment dedicat industriei hoteliere, a turismului şi a ospitalităţii din România. Există însă şi multe categorii unde „Capitala Transilvaniei” nu are reprezentare şi zone de piaţă încă ne-exploatate în municipiu. Menţionăm că intrarea în competiţie s-a făcut după ce investitori, hoteluri, restaurante, agenţii de turism, clienţi şi furnizori au fost invitaţi să îşi trimită nominalizările de proiecte prin simpla completare a formularului de înscriere online.

Pe parcursul a două zile în mai, în 6-7, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel are loc cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei Top Hotel, în cadrul căreia se pregăteşte şi o gală cu premii pentru proiecte din industrie. În această perioadă, finaliştii sunt afişaţi online, iar proiectele preferate pot fi votate online până în 26 aprilie.

„Premiile reprezintă şi o certitudine că există oportunitatea de a se depăşi momentul de dificultate, de identificare a posibilităţilor de investiţii şi de exemple practice şi funcţionale de colaborare între principalele structuri de decizie în acest domeniu”, spun organizatorii.

Fără nicio unitate pe acest segment pe piaţa locală, Clujul nu este reprezentat în lista de finalişti pentru titlul de Hotelul Anului, la categoria 5* pentru unităţi afiliate unui lanţ internaţional. Pentru acest titlu concurează doar 4 hoteluri din Bucureşti, unul din Oradea şi unul din Sibiu.

Apar însă două unităţi la categoria Hotelul Anului, pe segmentul de 5*, neafiliat unui lanţ hotelier internaţional: City Plaza (care şi-a schimbat proprietarul în urmă cu câteva luni) şi cea mai mare unitate de cazare din Cluj: Grand Hotel Italia, din Bună Ziua. Acestea se luptă pentru titlu cu hoteluri din Bucureşti, Sighişoara, Alba Iulia sau Bistriţa. Tot două unităţi din Cluj figurează şi în lista cu finalişti pentru Hotelul Anului, la categoria 4*, afiliat unui lanţ internaţional: Golden Tulip Ana Dome şi Ramada Hotel Cluj.

Hotelurile Meridian, Paradis şi Sun intră în competiţie pe segmentul de 4*, în lista unităţilor neafiliate unui lanţ hotelier internaţional. Două hoteluri care au mai concurat în astfel de clasamente apar şi în acest an în grupul de finalişti – Hampton by Hilton şi Capitolina City Chic, la „capitolul” Cel mai popular hotel al anului (hoteluri economice şi de clasa medie – 3*).

Clujul stă slab la capitolul nominalizări în zona turismului de agrement şi nu are niciun reprezentant pentru titlul de „Locaţia anului pentru conferinţe şi întâlniri de afaceri”. Asta deşi aproximativ 90% din veniturile din piaţa hotelieră a municipiului Cluj-Napoca sunt generate prin turism de afaceri, potrivit estimărilor jucătorilor din piaţă. Nici la „spa-ul anului” Clujul nu pune nimic pe lista de finalişti ai galei de la Bucureşti. Parcurgerea listelor de competitori din cadrul Top Hotel reflectă pauza de investiţii de pe piaţa clujeană: oraşul nu figurează cu nicio propunere la categoria „Deschiderea hotelieră a anului” şi nici la „Cea mai bună investiţie a anului (renovare/îmbunătăţire)”.

Fără prezenţă la categoria „Cel mai popular restaurant al anului”, Clujul revine în concurs pentru Cel mai bun restaurant cu bucătărie internaţională („restaurante selecte, de lux”), cu trei nume deja cunoscute pe piaţa locală: Baracca, VIA şi Casa Boema. În schimb, dacă vrei să stai la o cafea într-o unitate nominalizată la categoria Cea mai bună reţea de cafenele, în Cluj ai o singură opţiune: Starbucks. Niciunul dintre celelalte lanţuri din concurs nu este prezent în „capitala Transilvaniei”.

Clujul lipseşte din competiţie şi la categoria Cel mai bun muzeu. Aici se numără printre finalişti Castelul Bran, Complexul Muzeal Peles-Pelisor din Sinaia,Complexul Naţional Muzeal Astra, Sibiu, MNAC (Muzeul National de Arta Contemporana), Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia, Muzeul Naţional de Arta a Romaniei, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional Secuiesc, Sf Gheorghe şi Muzeul Ţăranului Român.

Vezi AICI lista completă cu nominalizări, finalişti şi categorii

 

Cum arată procesul de jurizare

ETAPA 1 (1 martie – 31 martie) – Înscrierea în competiţie

Investitori, hoteluri, restaurante, agenţii de turism, clienţi şi furnizori sunt invitaţi via online să trimită nominalizările de proiecte prin simpla completare a formularului de înscriere online.

ETAPA 2 (6 aprilie) – Anunţarea rezultatelor parţiale

Listarea şi anunţarea primilor 12 finalişti din fiecare categorie care vor intra în competiţie. Excepţie face categoria HOTELS & MEETING VENUES.

ETAPA 3 (6 aprilie – 26 aprilie) – Votul online
Votul online se poate exprima o singură data, accesând site-ul evenimentului în perioada 6 aprilie -26 aprilie.

ETAPA 4 (20 aprilie – 26 aprilie) – Votul juriului
Va avea loc selecţia finală a proiectelor, realizată de comisia de jurizare pe fiecare secţiune.

6 MAI – Gala de premiere
TOP HOTEL AWARDS, aflat la cea de-a cincea ediţie, va avea loc in data de 6 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.