Închide

Cel mai haotic cartier din Cluj alunecă la vale

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 15, 2020 1 4209

Un cartier din Cluj-Napoca alunecă la vale, arată imaginile din satelit prelucrate de o companie de specialitate.

O hartă realizată de compania Terrasigna pe baza datelor satelitare culese pe o perioadă de cinci ani dezvăluie o serie de zone din România care se scufundă cu câțiva centimetri pe an. Una dintre acestea e în Cluj-Napoca. Harta arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și instabile, după prelucrarea a peste 1.500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 timp de patru ani, din 2015.

Datele arată mai multe zone problematice pentru Cluj. Întreg cartierul Bună Ziua, de exemplu, în care s-au construit rapid foarte multe clădiri rezidențiale, se deplasează cu până la 12 mm/an. De asemenea, zonele înclinate din apropierea străzii Republicii alunecă cu 6-8 mm/an, după cum arată directorul companiei de cartografie, Florin Șerban.

Aceste măsurători de precizie ale stabilității terenului au fost înregistrate din spațiu, de la o înălțime de peste 600 km. Informațiile brute au fost prelucrate de Terrasigna, o companie românească specializată în procesarea datelor satelitare. ”Sateliții Copernicus Sentinel-1 A/B trec o dată la șase zile peste aceeași zonă de 150 km x 250 km și realizează imagini satelitare ale zonei respective, acoperind astfel întreaga Europă”, a explicat Valentin Poncos, responsabil de prelucrarea datelor satelitare în cadrul Terrasigna. „Pentru a obține deplasarea terenului se apelează la o tehnică avansată de procesare a imaginilor radar, cunoscută sub numele de Persistent Scatterer Interferometry (PSI). Practic, senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafața terestră și, în funcție de reflexia sa pe așa-numitele ținte radar – care pot fi clădiri, stânci, diverse infrastructuri – și timpul în care unda se întoarce la senzor, se poate determina, cu o precizie extraordinară, distanța lor față de senzor. Mai departe, prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeași porțiune de teren, pe o perioadă de cinci ani, am putut estima, în milimetri/an, deplasarea medie anuală”.

Delia Teleagă e coordonatorul departamentului tehnic al companiei. ”În cartierul Bună Ziua s-au făcut o mulțime de blocuri, de construcții noi, iar terenul e și în pantă”, explică ea pentru actualdecluj.ro. O situație similară e și în dealul Lomb, cunoscută deja de mai mulți ani, după începerea construcției la Centrul de Industrii Creative, unde zeci de izvoare au trebuit captate după alunecări de teren considerabile, care au înghițit, pentru stabilizare, milioane de euro. Și strada Republicii e una dintre cele cu alunecări de teren – și pentru că zona e în pantă, dar și pentru că întreg cartierul Zorilor a fost construit peste un izvor cu debit considerabil, descoperit în vecinătatea spitalului de recuperare (aici detalii).

Cauzele instabilității terenului pot fi diverse, în funcție de aria geografică studiată, dar monitorizarea acestor deplasări, chiar și de ordin milimetric, este esențială în mai multe domenii. Lucrările de construcție de amploare au nevoie de studii ale mișcărilor de teren, pentru a evita greșeli majore de planificare, iar orice lucrări subterane — cum ar fi tuneluri sau linii de metrou — trebuie monitorizate constant, pentru a putea interveni rapid cu măsuri de remediere.

Măsurătorile au fost realizate de Terrasigna pe o suprafață de aproximativ 250.000 de kilometri pătrați, ce acoperă toată suprafața României, dar și părți din Bulgaria, Moldova și Ucraina. Pentru realizarea hărților de deplasare a terenului au fost analizate peste 21 milioane de măsurători. Hărțile au o rezoluție de 10 x10 metri, ceea ce înseamnă că fiecare punct colorat din ilustrație reprezintă o suprafață de o sută de metri pătrați.

Terrasigna este unul dintre puținii furnizori validați de Agenția Spațială Europeană pentru oferirea serviciilor de PSI.

Un comentariu

  1. FELICITARI CU „F” MARE ARHITECTILOR SI CONTRUCTORILOR !!!!
    Este un cantec minunat „ma suii in dealul clujului”
    Replica e ” cobori jos in p..da matii”.
    La un cutremur mai serios o vor lua blocurile cu proprietari cu tot la vale.

Scrie un comentariu