Închide

Cel mai de succes film moldovenesc va fi proiectat la Cluj, la festivalul de film Transilvania, în premieră în România

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 08, 2023 0 180

Cel mai de succes film moldovenesc va fi proiectat la Cluj, la festivalul de film Transilvania, în premieră în România.

E vorba de producția ”Carbon”, din 2022, în regia lui Ion Borș, un tânăr regizor de 32 de ani, care va fi proiectată în prezența regizorului în 14 iunie la ora 20 și 16 iunie la ora 12 la cinematograful Victoria. ”Carbon este un film captivant și profund, care explorează subtil teme precum conflictul uman, dezumanizarea și propaganda, oferind o perspectivă provocatoare asupra societății moldovenești”, arată organizatorii festivalului. Acțiunea filmului are loc în Republica Moldova anului 1992, în apropierea zonelor de conflict de pe Nistru. Povestea urmărește peripețiile unui tânăr tractorist care, din dorința de a-și construi o viață normală alături de iubita sa, pornește într-o călătorie periculoasă spre împlinirea visurilor. ”O descoperire sinistră transformă călătoria într-o aventură plină de situații absurde în care eroul se confruntă cu indiferență, lăcomie și prostie din partea celor din jur. Prin această poveste tulburătoare, el învață lecția esențială de a fi un om, o experiență care îi va schimba viața”.

Proiecțiile de la TIFF va avea loc în prezența regizorului Ion Borș și a echipei filmului, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Carbon este primul lungmetraj regizat de Ion Borș și este considerat cel mai de succes film moldovenesc al ultimei perioade, obținând un record la box office în Moldova și devenind primul film moldovenesc proiectat în cinematografele din România. A fost selectat ca propunere a Republicii Moldova pentru Premiile Oscar și a fost difuzat în peste 25 de orașe din lume.

”Am bătut la ușa acestui festival timid în 2019 când Carbon era doar un mare vis și se afla în stadiu de dezvoltare. Atunci am câștigat premiul Coco Awards în cadrul Transilvania Pitch Stop”, arată echipa filmului.
Ion Borș are doar 33 de ani, și aceștia neîmpliniți: s-a născut în 21 mai 1990. În anul 2013 a absolvit studiile de actorie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. După TIFF, Carbon va pleca într-un turneu de promovare prin țară, iar din 7 iulie va putea fi văzut la cinematografele din România. ”Bugetul filmului… toată lumea se sperie sau e curioasă de această sumă, este de peste jumătate de milion de euro. Dar stați liniștiți, dragi spectatori și dragi oameni curioși, nu este vorba despre bani cash, pe care i-am avut la mână”, povestește Ion Borș într-un interviul pentru Moldova.org. Regizorul spune că deși dispunea de o parte din bani, o bună parte din suma menționată a fost oferită sub formă de servicii de post-producție, sub formă de barter și ”în datorii pe care iaca-iaca”, speră să le achite.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu