Închide

Parcul ascuns al Clujului: clujenii pot vizita sâmbătă gratuit colecția de sute de soiuri de trandafiri crescuți în Cluj la stațiunea de cercetare horticolă din Gheorgheni

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 08, 2023 0 666

Clujenii pot vizita sâmbătă gratuit colecția de sute de soiuri de trandafiri crescuți în Cluj la stațiunea de cercetare horticolă din Gheorgheni.
Iubitorii de trandafiri sunt invitați la evenimentul anual ”Parfum de Cluj” – vizitarea colecției de peste trei sute de soiuri de trandafiri de la Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, din cartierul Gheorgheni. Stațiunea găzduiește de zeci de ani o colecție impresionantă de peste trei sute de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de către specialiștii USAMV Cluj-Napoca.
Colecția poate fi vizitată sâmbătă între orele 10 și 16. Trandafirii sunt în plină perioadă de înflorire iar specialiștii stațiunii oferă sfaturi privind îngrijirea acestora. ”Acum va fi, poate, cel mai frumos eveniment al anului, fiind vorba despre sute de trandafiri înfloriți”, spune directorul stațiunii, biologul Lukacs Lehel. ”Între aceste soiuri se află și aproape 50 create la noi, 48 mai precis, de către specialiștii stațiunii, membri marcanți și conducători de-a lungul timpului ai Asociației Amicii Rozelor din România”.
Asociația ”Amicii Rozelor” din România este înființată în anul 1990, fiind afiliată la Societatea Mondială de Roze (WRF). Principalul scop al asociației este promovarea culturii trandafirului, iar agenda sa include în acest sens organizarea de conferințe și demonstrații practice, participarea la evenimente similare din UE și la Congrese WRF. De două ori pe an, asociația publică Revista Rosarium, prin intermediul căreia ajung la cei peste 600 de membri cunoștințe profesionale de interes. Sâmbătă membrii asociației se reunesc la Cluj.
Staţiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca este o unitate horticolă complexă, înființată în anul 1953. Ştefan Wagner, un specialist binecunoscut în ameliorarea trandafirului, a fost, în perioada 1956-1999, autor a numeroase soiuri promovate şi extinse în cultură. Activitatea sa de ameliorare este continuată în prezent de inginerul Gabriela Roman.
Colecţia de trandafiri de la SCH cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi şi 30 de elite din toate grupele de înflorire.
Intrarea la evenimentul ”Parfum de Cluj” este liberă, iar accesul se face prin strada Horticultorilor 5.

Stațiunea funcționează încă din 1953, când a fost înființată sub numele Stațiunea Experimentală Pomicolă Cluj, subordonată direct Ministerului Agriculturii. Primul director – cunoscutul Rudolf Palacsay. În câțiva ani, de la 6,5 hectare stațiunea ajunge să administreze peste o mie de hectare. În 2009 fondul stațiunii se redusese din nou, la 168,48 hectare. Din 2016 aceasta funcționează în subordinea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Din 2002 devine Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, şi se reorganizează ca instituţie publică cu personalitate juridică şi finanţare extrabugetară. Din istoricul instituției: „datorită schimbărilor de fond ale sistemului de funcţionare a economiei româneşti după anul 1990 activitatea unităţii trece într-o altă etapă. Mişcarea de personal este mare datorită schimbării de generaţii de cercetători şi a reorientării profesionale spre activitatea universitară, muncitorii formaţi pleacă la locuri de muncă mai atractive financiar.

Specialişti de marcă ai cercetării româneşti ca prof dr.ing Ştefan Oprea în domeniul viţei de vie care a obţinut şi omologat soiuri de masă de viţă de vie adaptate zonei Clujului, soiuri solicitate şi în prezent, a creat de asemenea soiuri de măr ardelean, Ancuţa.

Cercetător ing Mircea Străulea care o obţinut şi omologat soiuri de păr din care, soiul Napoca se află în sortimentul naţional şi utilizat ca genitor în unităţile de cercetare din Europa.

Cercetător dr.ing Ştefan Wagner specialist în ameliorarea portaltoilor, a cireşului şi binecunoscut în ameliorarea trandafirului –a creat şi omologat soiuri valoroase , promovate şi extinse în cultură.

Cercetător ing. Botar Andrei, un specialist valoros în arbuşti fructiferi, cercetător dr.ing. Syekely Iosif un specialist redutabil în protecţia plantelor.

Stațiunea avea după Revoluție 240 angajați, dintre care 24 de cercetători și nu mai puțin de o mie de zilieri; în 2006 numărul se redusese la 12 cercetători și 20 zilieri, iar anul trecut – 23 angajați, din care șapte cercetători. „Deşi unitatea a fost nefinanţată, activitatea s-a susţinut prin calitatea personalului. Tinerii cercetători au depus eforturi susţinute şi s-au perfecţionat prin master şi doctorat. Activitatea de cercetare continuă să se afle în prim plan: astfel, dintr-un total de 183 de soiuri omologate în staţiune, 67 de soiuri au fost omologate după anul 1990, din care 34 de soiuri din speciile horticole existente în staţiune, au fost omologate în perioada 2007-2015”, arată istoricul instituției.

Citește și:
https://actualdecluj.ro/povestea-cu-flori-a-zilelor-noastre-cu-stefan-wagner-inventatorul-de-trandafiri-si-amicii-rozelor-care-dispare/
https://actualdecluj.ro/colectia-de-sute-de-soiuri-de-trandafiri-concepute-in-statiunea-de-cercetare-horticola-din-cluj-se-deschide-pentru-public-peste-cateva-zile/
https://actualdecluj.ro/parcul-nestiut-al-clujului-expozitie-de-sute-de-specii-de-trandafiri-la-statiunea-de-cercetari-horticole-din-cluj/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare