Parcul ascuns al Clujului: clujenii pot vizita sâmbătă gratuit colecția de sute de soiuri de trandafiri crescuți în Cluj la stațiunea de cercetare horticolă din Gheorgheni
ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 08, 2023 0 703

Stațiunea funcționează încă din 1953, când a fost înființată sub numele Stațiunea Experimentală Pomicolă Cluj, subordonată direct Ministerului Agriculturii. Primul director – cunoscutul Rudolf Palacsay. În câțiva ani, de la 6,5 hectare stațiunea ajunge să administreze peste o mie de hectare. În 2009 fondul stațiunii se redusese din nou, la 168,48 hectare. Din 2016 aceasta funcționează în subordinea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Din 2002 devine Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, şi se reorganizează ca instituţie publică cu personalitate juridică şi finanţare extrabugetară. Din istoricul instituției: „datorită schimbărilor de fond ale sistemului de funcţionare a economiei româneşti după anul 1990 activitatea unităţii trece într-o altă etapă. Mişcarea de personal este mare datorită schimbării de generaţii de cercetători şi a reorientării profesionale spre activitatea universitară, muncitorii formaţi pleacă la locuri de muncă mai atractive financiar.
Specialişti de marcă ai cercetării româneşti ca prof dr.ing Ştefan Oprea în domeniul viţei de vie care a obţinut şi omologat soiuri de masă de viţă de vie adaptate zonei Clujului, soiuri solicitate şi în prezent, a creat de asemenea soiuri de măr ardelean, Ancuţa.
Cercetător ing Mircea Străulea care o obţinut şi omologat soiuri de păr din care, soiul Napoca se află în sortimentul naţional şi utilizat ca genitor în unităţile de cercetare din Europa.
Cercetător dr.ing Ştefan Wagner specialist în ameliorarea portaltoilor, a cireşului şi binecunoscut în ameliorarea trandafirului –a creat şi omologat soiuri valoroase , promovate şi extinse în cultură.
Cercetător ing. Botar Andrei, un specialist valoros în arbuşti fructiferi, cercetător dr.ing. Syekely Iosif un specialist redutabil în protecţia plantelor.
Stațiunea avea după Revoluție 240 angajați, dintre care 24 de cercetători și nu mai puțin de o mie de zilieri; în 2006 numărul se redusese la 12 cercetători și 20 zilieri, iar anul trecut – 23 angajați, din care șapte cercetători. „Deşi unitatea a fost nefinanţată, activitatea s-a susţinut prin calitatea personalului. Tinerii cercetători au depus eforturi susţinute şi s-au perfecţionat prin master şi doctorat. Activitatea de cercetare continuă să se afle în prim plan: astfel, dintr-un total de 183 de soiuri omologate în staţiune, 67 de soiuri au fost omologate după anul 1990, din care 34 de soiuri din speciile horticole existente în staţiune, au fost omologate în perioada 2007-2015”, arată istoricul instituției.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Primăria Cluj-Napoca anunță că anul viitor va da în folosință un centru pentru vârstnici, cu 70 de locuri. Orașul are un deficit serios de astfel de spații
mart. 22, 2025 0
-
Piața rezidențială din Cluj la început de an. Analiza unei agenții imobiliare: Noi corecții de prețuri în februarie/ Sumele cerute sunt mai mari decât în urmă un an, dar au scăzut cu 18% față de momentul de vârf al pieței din 2024
mart. 22, 2025 0