Închide

„Cei mai buni” din IT: industria Tehnologiei şi-a premiat jucătorii. Cât de relevant e Clujul pe harta IT?

EconomieITTop News by Kristina Reştea - feb. 23, 2019 0 865

 

Industria Tech şi-a premiat „cele mai bune” companii, proiecte și produse – aşa cum au fost ele evaluate în interiorul industriei, dintre propunerile înscrise. Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii şi-a dat câştigătorii în urmă cu două zile, în cadrul celei de-a cincea ediții a Galei ANIS. Premiile sunt acordate anual și reprezintă atât recunoașterea industriei și a comunității IT, cât și susținerea și încurajarea pentru dezvoltarea proiectelor viitoare, spun organizatorii. Printre câştigători se numără şi câteva companii cu activitate la Cluj.

 

„La începutul lui 2019, ANIS reprezintă interesele a 130 de membri, companii cu capital românesc sau străin, care au venituri cumulate anuale de peste 2.5 miliarde de euro și peste 32.000 de angajați”, a menţionat Teodor Blidăruș, președintele ANIS.

Cine sunt câştigătorii:

Compania anului a fost desemnată Fitbit, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața de dispozitive purtabile la nivel global. Compania a intrat în România în 2017 odată cu preluarea Vector Watch, iar în același an, Fitbit a deschis și un centru de cercetare și dezvoltare în București, cel mai mare din afara Statelor Unite ale Americii. Anul trecut, compania a introdus în România serviciul Fitbit Pay care le permite utilizatorilor să facă plăți la comercianți cu ajutorul brățării sau a ceasului inteligent Fitbit.

Startup-ul anului este Druid, un asistent virtual care utilizează algoritmii de inteligență artificială pentru a ajuta companiile în luarea deciziilor de business. Compania a fost înființată la începutul anului 2018 și este deja evaluată la 5 milioane de euro.

Google câștigă premiul pentru Programul Educațional al anului cu proiectul Atelierul Digital. Inițiativa Google vine în sprijinul programatorilor prin înființarea de hub-uri IT în parteneriat cu universități tehnice din țară. În cadrul acestora, Google va susține traininguri gratuite pentru studenții care doresc să învețe să dezvolte aplicații mobile. Unul dintre acestea a fost lansat la Cluj, în parteneriat cu Universitatea Tehnică.

Premiul pentru Proiectul de outsorcing al anului merge către echipa Endava, partener în dezvoltarea serviciului BT Pay, o aplicație de tip portofel digital prin care clienții Băncii Transilvania pot face plăți contactless și transferuri de bani. Compania are sediul din România la Cluj.

Adobe Analytics a fost ales Produsul software al anului. Soluția, dezvoltată de specialiști Adobe din România, ajută companiile să transforme volume mari de date despre clienți, colectate dintr-o varietate de surse, în acțiuni concrete pentru  îmbunătățirea experienței consumatorilor.

Fitbit ACE este câștigătorul premiului Proiectul de R&D al anului, un produs exclusiv pentru copii,  care îi ajută pe cei mici să facă mai multă mișcare. În plus, brățara vine la pachet cu multiple funcționalități dedicate copiilor: provocări la care pot lua parte alături de prieteni, mesaje motivaționale adaptate, alerte pentru mișcare atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. O contribuție valoroasă în cadrul cercetării și dezvoltării Fitbit ACE l-a avut echipa Fitbit din București, spun organizatorii.

Clientul anului este Carrefour al cărui portal a fost dezvoltat de Tremend Software. Proiectul este în  dezvoltare, website-ul carrefour.ro înglobând atât pagina corporate, supermarketul online, brandul propriu de haine Tex și lumea-carrefour.ro, pagină de employer branding.

Zitec a câștigat pentru al doilea an consecutiv premiul pentru Programul de CSR al anului cu inițiativa #cei1024, o campanie prin care firma românească a reușit să adune peste 3.000 de voluntari care au donat mai mult de 1.400 de litri de sânge în numai doi ani de la lansare. Campania #cei1024 se derulează cu ajutorul Centrului de Transfuzie Sanguină București și a contribuit la salvarea a 9.500 de vieți.

Membrul ANIS al anului a fost desemnat producătorul de software Adobe, care s-a remarcat anul trecut prin participarea în mod activ la organizarea evenimentului How to Web 2018, a sprijinit financiar inițiativa Bursele ANIS, a propus teme interesante de discuții pentru întâlnirile membrilor asociației și a derulat, prin ANIS, 2 sesiuni de instruire KANBAN.

 

Membrii juriului care au desemnat câștigătorii celei de a cincea ediții a Galei ANIS sunt: Teodor Blidăruș – Președinte ANIS, Varujan Pambuccian – Parlamentar și Membru în Comisia pentru IT&C a Camerei Deputaților, Bianca Muntean – Aries Transilvania, Cristian Dascalu – Gapminder, Silviu Sandache – Deloitte Romania, Cezar Caluschi – Oameni și Companii, Ionuț Sas – PwC, Joshua Burke – Atașat Comercial Ambasada SUA, Marian Dinu – DLA Piper, Adrian Seceleanu – Ziarul Financiar, Cătălin Teniță – Zelist/Treeworks, Răzvan Rughiniș – Tech Lounge și Dan Zaharia – Extind Management.

 

Clujul în peisajul Tech românesc

Bianca Muntean, director executiv Aries Transilvania şi membru în juriu, ne-a explicat procesul de selecţie în cadrul acestei competiţii. „Este un proces deschis, în care se pot înscrie companiile de IT. Deci, practic, eşti înscris dacă completezi un formular, aplici la o anumită categorie şi îl transmiţi organizatorilor. Noi am promovat şi în rândul membrilor noştri această oportunitate şi s-au înscris câteva companii. Mai departe, fiecare membru al juriului a selectat aplicaţiile care i s-au paărut cele mai relevante. Deci, practic, dacă nu completezi şi nu trimiţi formularul, nu eşti înscris”, subliniază Muntean.

Cât de relevant e Clujul în industria Tehnologiei, şi prin prisma acestor evaluări şi premii? „Clujul în industria tech din România – şi nu numai – este extrem de relevant. O dovedesc evenimentele de anvergură în domeniul tech organizate aici şi comunitatea extrem de dinamică. Aceste premii nu sunt un barometru pentru acest lucru, ci mai degrabă un prilej pentru comunitatea ANIS, în acest caz, de a se întâlni cu o frumoasă ocazie. În Cluj putem vorbi de clustere şi comunităţi de tehnologie coagulate, în timp ce în Bucureşti, marea majoritate a companiilor sunt pe cont propriu, nu sunt neapărat dornice de asociere şi parteneriate pe plan local. EVOZON este partenerul din Cluj care implementează programul Google care a câştigat la secţiunea de Educaţie. Dintre membrii noştri au mai aplicat: NTT Data, Fortech, Avangarde, Indeco Soft”, menţionează Bianca Muntean.

Vorbind de poziţia Clujului în peisajul tech din România, reprezentanta ARIES Transilvania aminteşte că peste două zile, luni, la Politehnica din Bucureţti cele două clustere de IT din Cluj sunt invitate să prezinte proiectele, studiile de caz şi propunerile pentru Digitalizarea Romaniei. Participă atât reprezentanţi din Guvern (MCSI), cât şi de la Comisia Europeană.

 

Despre industria IT şi Cluj, îţi recomandăm să mai citeşti :

Mitul hubului tehnologic din Transilvania, faţă în faţă cu concurenţa din Ucraina, Bulgaria sau Polonia: „Nu ne mişcăm destul de repede”

 

Vezi şi:

Interviu. Primul „unicorn” românesc şi-a deschis birou cu programatori la Cluj. Despre IT şi brand de Cluj, cu Andrei Roth, manager de „campus”

Vezi şi:

Interviu. Comunitatea Code4Romania şi-a făcut filială la Cluj. Bogdan Ivănel, preşedintele asociaţiei: „Există o foamete foarte mare din partea programatorilor din România să își folosească talentul în ceva care să aibă impact social”

 

Sursă foto sus: ANIS

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.