Închide

Cei care renunță

ActualitateSinteză știri naționaleTop News by Catalin Suciu - sept. 11, 2022 0 389

Pe 6 septembrie, o tânără de 18 ani de la Liceul Avram Iancu din Cluj, ajunge la un bloc de strada Observatorului, urcă la etajul al 12-lea și se aruncă în gol. Fata moare pe loc. Lasă un bilet de adio pe Instagram.

„Sper că vă veţi aminti de mine… Sper că vă veţi aminti de mine privind la cer în miez de noapte, la fiecare stea sau nor şi fiecare strop de ploaie, pentru că acestea erau lucrurile mele preferate. Şi nu aplecaţi urechea la gurile rele care vor spune despre mine fel de fel de lucruri, chiar şi când voi fi moartă. Să vă fie milă de ei, căci sufletele lor sunt făcute din venin şi vieţile lor sunt la fel de mizerabile cum a fost a mea, Ei mă vor invidia, pentru că am avut curajul să fac ce ei nu au putut niciodată.

Mă veţi uita în câţiva ani. Dar să nu uitaţi niciodată că am fost înconjurată de oameni care au râs de durerea mea, care m-au făcut să simt că nu însemn nimic doar ca să se simtă mai bine. Oameni care m-au părăsit când aveam cea mai mare nevoie, care m-au rănit doar pentru că li se părea amuzant. Oameni care vor râde când mă vor vedea în sicriu. Viaţa mea s-a spulberat, în timp ce aproape toţi cei în care am avut încredere mi-au sfâşiat sufletul, bucată cu bucată, până ce nu a mai rămas nimic. Durerea a fost prea mare pentru mine.”

În urmă cu câteva săptămâni, un alt tânăr de 30 e ani, a sărit de pe acoperișul unui bloc.

Cazuri similare, la persoane foarte tinere se înregistrează în mai multe județe din România, inclusiv în Timiș, unde o femeie s-a aruncat în gol cu doi copii.

Sunt doar câteva cazuri din multiplele tragedii de acest fel din România în ultimii ani, când persoane foarte tinere aleg să își pună capăt vieții. În multe cazuri, gesturile par de neînțeles, mai ales pentru familii, iar rănile provocate de pierderea unui copil sau a unui prieten, nu se vor vindeca niciodată.

Ei nu se vor împăca niciodată cu asta și mereu își vor pune întrebarea „De ce”?

România nu are o statistică publică oficială cu cei care mor prin sinucidere din 2019 încoace.

Ultimii trei ani sunt inexistenți în raportările care ar trebui, în mod normal, să apară la Institutul National de Sănătate Publică, cel care preia toate datele de acest fel de la Institutul National de Medicină Legală Mina Minovici, din București.

Mai mult decât atât, tentativele de suicid nu apar nicăieri fiindcă în momentul în care un pacient supraviețuitor ajunge în spital, externarea nu se poate face în baza actului suicidar. „Ar însemna că medicul îl externează, oferindu-i răgaz să își ducă la capăt tentativa. Noi nu știm nici măcar estimativ câte persoane mor în România prin suicid. Se fac doar presupuneri, fiindcă nu există nici un raport publicat. În privința tentativelor, se presupune că la fiecare suicid, există alte șase tentative. Vă spun și de ce este grav. Patologiile psihiatrice, care se regăsesc la 85% dintre persoanele care mor prin suicid, pot fi identificate și apoi se poate interveni. Ce programe avem la nivel național pentru prevenție? Programe ale statului? Niciunul”, explică un medic specialist.

Medicul primar psihiatru Doina Cosman, cercetător și unul dintre cei mai reputați specialiști români în domeniu, conduce în calitate de președinte Alianța Română de prevenție a Suicidului. Cu câțiva voluntari, ong-ul încearcă să îi ajute pe cei aflați în suferință. Anul acesta, Alianța a organizat un maraton cu 42 de ore de conferințe și dezbateri despre suicid, semnale, metode de prevenție și multe altele.

Medicul Doina Cosman:

„Într-adevăr, nu știm datele, nu sunt publice. Noi am făcut mai multe demersuri și sper să reușim să le primim în curând. În acest moment nu putem afirma dacă numărul sinuciderilor este în creștere sau nu.
Noi avem deschisă pe antisuicid.ro o linie de corespondență la sos@antisuicid.ro, care funcționează non-stop, iar de la 1 octombrie redeschidem și linia telefonică. Noi avem voluntari, totul se face pe bază de voluntariat. Mă întrebați ce face statul pentru prevenție? Întrebați-i pe dumnealor.”

În România, la nivel național, ministerial, nu există nici un program care să vizeze prevenirea suicidului. De altfel, singurul telefon verde destinat publicului este cel al ONG-ului condus de Doina Cosman.

Foto: pixabay.com

Citiți textul integral pe G4media.ro.

Cei care renunță

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.