Închide

Cea mai mare firmă din Ardealul de Nord e din Cluj și a făcut, într-un singur an, profit de 21 milioane de euro

EconomieTop News by Actual de Cluj - aug. 22, 2015 0 1398

Clujul, motorul economic al Ardealului? Nu neapărat: o arată un clasament al celor mai importante firme din Ardealul de Nord, unde în primele zece poziții se află doar două firme din Cluj. Plus: o firmă din cel mai sărac județ al Ardealului, Sălaj, are un profit de trei ori mai mare decât firma cu cea mai mare cifră de afaceri.

În Transilvania de Nord – judeţele Bihor, Bistriţa- Năsăud, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare-, cea mai mare firmă după cifra de afaceri e rețeaua de benzinării MOL. Topul, după cifra de afaceri raportată la finalul anului 2014, a fost întocmit de compania de consultanţă RisCo.ro. „Ultimul deceniu a marcat o creştere accelerată în această regiune, în special datorită apropierii geografice de investitorii străini şi partenerii noştri comerciali cei mai importanţi la nivelul Uniunii Europene. Astfel, zona de nord-vest a atras în ultimii 10 ani investiţii străine mai importante numeric şi valoric decât orice altă regiune a ţării, cu excepţia Bucureştiului”, arată analiștii.
molromaniabenzinarieMol România Petroleum Products ocupă locului 1 în cadrul acestui clasament, ca în 2013. „Anul 2014 a fost benefic pentru Mol în România, care a raportat creşteri atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât şi al profitului în timp ce numărul de angajaţi a rămas constant, în ciuda scăderii preţului petrolului la nivel mondial şi performanţelor în general mai slabe ale distribuitorilor de produse carburanţi”, raportează analiștii.

Astfel, cifra de afaceri din 2014 a fost de 4,3 miliarde lei, adică aproape un miliard de euro, în creştere cu 25,7 milioane lei comparativ cu valoarea din anul 2013.

Profitul companiei a crescut de la 89,8 milioane lei în 2013 la 94,3 milioane lei în 2014, adică aproape 21 de milioane de euro.

 

Pe a doua poziție după cifra de afaceri e producătorul sălăjean de țevi TenarisSilcotub. Cu o cifra de afaceri de 2,04 miliarde lei, în creştere cu 462,7 milioane lei, şi cu un număr de 1.625 de angajaţi, în creștere cu 83 față de anul anterior, firma a avut în 2014 un profit net total de nu mai puțin de 278,8 milioane lei, cu 43% mai mult decât cel din 2013 – adică un profit net de 62 milioane de euro, de trei ori mai mre decât MOL, la jumătate din cifra de afaceri a acesteia.

Eaton Electro Producţie din Maramureş ocupă a treia poziție în clasament, cu o cifră de afaceri în valoare de 988,4 milioane lei și un profit de 24,1 milioane de lei.

Abia pe a noua poziție în acest clasament mai găsim o firmă din Cluj, e vorba de Filiala de Distribuție a Energiei Electrice din Cluj, pe a noua poziție, cu o cifră de afaceri de 633 milioane de lei. Totuși, merită precizat că pe pozițiile 11 și 12 se află alte două firme din Cluj, Emerson și Terapia, cu cifre de afaceri de 546 milioane lei și profit de 15,7 milioane, respectiv 521 milioane de lei și profit de 86,1 milioane.

Iată clasamentul celor mai mari firme din Ardealul de Nord în 2014:

top 20.png

Nici un comentariu

Scrie un comentariu