Închide

FOTO/VIDEO Posibil dialog de „Oszkar”-uri,cu accent maghiar, pe strada de centru închisă maşinilor

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - aug. 23, 2015 1 856

„Băăăiii, da’ ce mare de oameni!”, zice Oszkar 1, mutându-şi haotic privirea între strada Napoca – acum populată de standuri cu hrană, cu bănci şi mese de târg – şi strada Kogălniceanu. Arată altfel decât cum o ştiţi de obicei: e închisă maşinilor şi deschisă oamenilor fără maşini. Adică e aşa cum o vedeţi o dată – de două ori pe an: când fac arhitecţii câte un eveniment de-al lor cu idei avangardiste (gen „hai să mai lăsăm o stradă pentru pietoni, în Clujul sufocat de trafic auto”. Wow!) ori când îl închid organizatorii Zilelor Culturale Maghiare (ca săptămâna aceasta).

Şi aici – la început/capăt de stradă – un grup de corbi veghează accesul, postaţi la intersecţie, alături de numele evenimentului. (Corbul Oszkar e mascota Zilelor Culturale Maghiare).

„Parcă mi s-a făcut şi mie niţel foame”, zice Oszkar 2, fără să se poată decide dacă zboară din spatele gardului care închide accesul maşinilor ori mai stă să consulte meniuri: de-o parte sunt căsuţe cu ofertă de bucătărie şi a venit inclusiv Sanyi (varianta zilelor maghiare a celebrului Papa la Şoni din Vamă), iar pe alte străduţe ai alte oferte, sofisticate: mistreţ, cerb cu trufe, somon, gâscă, iepure…

„Prietene, e timpul să te decizi! E mult trecut de ora prânzului. Auzi, poţi să încerci meniu cu desert de pasăre! Ha, ha, ha!”, îi răspunde Oszakar 1, amuzat singur de propria glumă şi indicând spre turta dulce cu faţă de personaj Angry Bird, pe care o vezi la alt stand.

 

 

„Mi-aş face un selfie cu ii”, răspunde, din fruntea grupului Oszkar 3, cu mobilul pregătit. „Sau mai bine nu, mă duc la standul cu flori în ghivece. Sau mai bine nu! Mă duc la standul cu păpuşi!”, continuă dialogul, la fel de nehotărât.

„Să aşteptăm să treacă totuşi leii!”, e de părere morocănosul Oszkar 4, care nu ar râde nici la propriile glume (presupunând că ştie să facă glume). Dar de glumit nu gumeşte: în faţa scenei instalate temporar pe Kogălniceanu, pe care se cântă, au apărut o maimuţă şi un leu, care întreţin atmosfera şi dansează cu piticii care au năvălit în centrul maghiar de sâmbătă după-amiaza.

 

Strada e bordată de nişte Verde din copaci, alăturat paşnic verdelui maghiar, se zăresc pe arteră bisericile şi sediul celei mai mari universităţi a Transilvaniei, care până şi ea are nume din două părţi, sunând tot româno-maghiar, la fel ca întrega stradă (aici e sediul Universităţii Babeş-Bolyai). Mai vezi activităţi de culise: se adună butelii în grupuri, se încâlcesc fire prin spatele standurilor şi sunt bucăţi de străzi învăluite în fum de grătare.

„Poţi să mai înveţi despre orgi, să vezi Clujul de sus, din Biserica Sf. Mihail, din turn, poţi să bântui prin Conti, pe unde s-au instalat fotografii şi picturi, poţi să mai stai la un concert în Unirii sau, desigur, poţi să asculţi şi să ţii dezbateri despre noi şi ceilalţi. Da, poţi să faci de-ăstea. Sau poţi să mănânci ceva bun şi să te opreşti la un vin – că e şi o străduţă, asta de aproape, unde se vinde vin de pe la căsuţe”, revine Oszkar 2, căruia e clar că îi e foarte foame.

„Da, da, nu arată rău! Sunt de toate – artizanat, mâncare, muzică, program de entertainment. Dar parcă nu prea se scrie în română pe aici. Vin şi români?”, se întreabă Oszkar 5, cu accent francez, trecând prin faţa tarabei unde s-au adunat zeci de pliante cu oferte de turism din/înspre ţara vecină.

 

 

Şi străzile din preajmă sunt populate de „cultură” maghiară: e cort cu portrete de inventatori şi creatori de desene henna pe Eroilor, e scenă de concerte în Piaţa Unirii, sunt standuri cu tot felul de nimicuri (probabil importante) pe I.M.Klein.

 

 

 

P.S.: Oszkar e mascota ZCM, iar dialogul imaginar dintre personaje s-a „purtat” pe artera din centrul oraşului închisă temporar traficului auto şi transformată în strada de festival, strada M. Kogălniceanu, propusă cândva pentru „candidatura” la stradă pietonală.

 

Un comentariu

  1. din pacate nu se intelege nimic din acest articol. oricum, ca in fiecare vara, ZCM au fost foarte faine. Mai ales ca atrag multi turisti intr-un oras care in care, in mod normal, in luna august nu s-ar intampla nimic.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.