Închide

Ce trebuie să știe firmele care vor contractul pentru centura Floreștiului

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 23, 2014 0 352

Proiectul tehnic pentru centura de sud a Clujului  a fost finalizat și predat, astfel că Primăria Florești pregătește licitația pentru execuție în ianuarie 2015. Lucrările au fost evaluate la 7 milioane de euro (fără TVA), urmând să se realizeze în baza unui contract de credit furnizor. Primarul Horia Șulea a atenționat că se vor putea înscrie la licitație doar firmele care vor fi în măsură să acorde o perioadă de grație de circa 3 ani. Acest lucru presupune ca Primăria să înceapă să achite ratele de abia din 2018. Șulea susține că altă soluție pentru finanțarea acestui proiect nu a găsit, având în vedere că nu a primit nici un sprijin financiar, de la Ministerul Transporturilor sau de la Consiliul Județean Cluj.   „Un credit furnizor pe un termen de 10 ani este cea mai bună soluție pentru ca Primăria să poată susține acest proiect de infrastructură. În felul acesta ratele nu vor depăși gradul de înadatorare al instituției și ne vom putea decurca în continuare și cu celelalte proiecte de investiție pe care le avem în derulare”, a subliniat Șulea.
Dacă licitația privind atribuirea contractului de lucrări nu va întâmpina blocaje, până la finele lui 2015 acest proiect poate fi încheiat, estimează primarul. Traseul de aproximativ 2,7 km pornește din strada Tăuțiului și face joncțiunea cu strada Sf. Ioan, din Cluj Napoca. În afara acestui traseu mai sunt prevăzute și o serie de bretele de legătură, cu o lungime totală de 2 km.  Conform proiectului tehnic, această centură ocolitoare va număra 11 podețe și două poduri, două sensuri giratorii (dintre care unul la început de traseu, pe strada Tăuțiului), o intersecție în T la ieșirea în strada Sf. Ioan, o intersecție în Y pentru asigurarea accesului în zona Răzoare, și una oblică, cu trei ramuri fără insule. Bretelele de legătură se vor realiza în zona Metro și în zona Polus. Carosabilul va fi de 2×3,5 metri. Pe o parte trotuarul va fi de 1,5 metri, iar pe celalaltă parte va fi inclusă și o pistă de biciclete, lată de 2 metri. Primarul a precizat că sunt prevăzute și o serie de exproprieri pentru realizarea acestui proiect, dar că ele nu vor pune în dificultate lucrările, având în vedere că despăgubirile nu sunt foarte costisiotoare pentru Primărie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.