Închide

Ce termene noi are Primăria în al doilea proiect cu exproprieri menit să eficientizeze traficul din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 15, 2018 1 1739

Două firme au depus oferte la licitaţia lansată de Primărie pentru proiectul urbanistic care trebuie să aducă o serie de măsuri de fluidizare a traficului, o mai bună legătură între cartierele Grigorescu -centru Zorilor şi posibilitatea de a extinde sistemul de benzi dedicate și în cartierul Mănăștur.

Este vorba despre zona Calea Moților – Calea Mănăștur – strada Uzinei Electrice – strada Mărginașă, unde Primăria a scos la licitaţie un Plan Urbanistic Zonal, la pachet cu un studiu de trafic şi unul de fezabilitate. Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că acest proiect care implică şi exproprieri, chiar a unor case, va merge mai departe deoarece a trecut vremea când contează cine stă într-o zonă ca să se facă sau nu un proiect. Potrivit lui Tarcea, luna aceasta se va finaliza licitaţia, urmând ca cei care au câştigat să aducă public soluţii în acest proiect, în lunile următoare.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Mărginașă e un proiect care va aduce lărgiri de artere, o nouă stradă care să lege zona polivalentă-stadion de Calea Mănăștur, dar și benzi dedicate spre cel mai mare cartier al orașului.

Este vorba despre:

Lărgirea străzii Mărginașe

Realizarea arterei noi între Calea Mănăștur și strada Uzinei Electrice, deja pregătită de investitorul de la Platinia (despre acestă străpungere se vorbește public încă din 2009 la nivelul Primăriei)

Lărgirea străzii Calea Mănăștur la 5 benzi prin diminuarea lățimii trotuarelor (pentru extinderea benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun și în cartierul Mănăștur)

Realizarea unui sens giratoriu la intersecția între Mărginașă, Calea Mănăștur și artera nouă.

Amenajarea unui pod peste Canalul Morii care să lege strada Oțetului de Uzinei Electrice.

Licitația Primăriei lansată pentru a contracta proiectanţii care să facă documentaţia a fost estimată la 450.000 de lei. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

De contract sunt interesate firmele F.I.P Consulting (genral menager Radu Victor Andronic) care a realizat Planul de Mobilitate Urbană al municipiului Turda, recent premiat la nivel european şi firma clujeană de proeictare Arhi Box (arhitect Călin Florin Lada) cu subcontractant Eurocerad Internaţional (administrator Florina Costache, conectată la marile firme de construcţii şi la regii asfaltului din Bucureşti, după cum scrie presa centrală), societate care face parte din asocierea câştigătoare pentru lucrările la autostrada Turda-Sebeş. Societatea Eurocerad a participat la licitaţii și cu Anduro Impex, o firmă din București care (susținută de Napocamin, societatea fugarului condamnat Ioan Bene, condusă de fostul primar al Clujului, Sorin Apostu) a câștigat deja două contracte cu Primăria Cluj pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru două pasaje rutiere (Mărăști și Tăietura Turcului).

Acest proiect este cu atât mai ambițios cu cât el implică exproprierea unor imobile atât de pe strada Mărginașă cât și în zona noii străpungeri. ”PUZ-ul este cel care va stabili despre câte proprietăți este vorba iar studiul de fezabilitate va aduce o estimare a costurilor de expropriere pe care trebuie să le suporte municipalitatea. Vom face acest proiect indiferent cine sunt cei care stau în această zonă. Au trecut vremurile în care în Cluj-Napoca se fac sau nu proiecte în funcţie de cei care stau într-o anumită zonă. Luna aceasta vom finaliza licitaţia pentru acest proiect, urmând ca proiectanţii să vină în faţa noastră cu soluţiile”, a declarat pentru Actualdecluj.ro, viceprimarul Dan Tarcea.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.