Închide

Ce spune o judecătoare despre marea demolare a garajelor anunțată de primarul Emil Boc, cu somații și amenințări că cei care nu se vor conforma vor plăti peste 4000 de lei

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 31, 2020 0 2348

Judecătoarea Adina Lupea a denunțat public modul în care Primăria din Cluj vrea să demoleze garajele din oraș, fără expropriere. Aceasta a spus că are un garaj pe strada Mureșului, din cărămidă, cu racord la energie electrică și apă, cu carte funciară, cu impozit plătit și autorizație de construire, dar a fost somată de primarul Emil Boc să îl demoleze. Lupea a spus pentru Actualdecluj.ro că nu a luat deocamdată o decizie privind felul în care va acționa în continuare.

Primarul Emil Boc a anunțat public, într-o conferință de presă convocată în ziua preluării noului mandat în fruntea Primăriei din Cluj, că va continua demolarea garajelor din oraș. Circa 790 de proprietari de garaje din cartierele Între Lacuri şi Mănăştur au fost somați să le demoleze personal până în martie 2020, urmând ca după acest termen Primăria să treacă la demolarea garajelor și să-și recupereze de la proprietari în instanță cheltuielile, după cum a spus primarul. El a ținut să menționeze că suma e de 4.414 lei pentru un garaj și că municipalitatea are un astfel de proces pentru două garaje din zona Titulescu.

Judecătoarea Adina Lupea a postat două mesaje pe Facebook în care atrage atenția că practicile Primăriei prin care somează proprietarii de garaje să le demoleze sunt abuzive. Aceasta a dat propriul exemplu, al unui garaj pe care îl deține pe strada Mureșului pentru care Primăria a trimis o somație de demolare și amenințări că, în caz contrar, Primăria va trece la demolare pe cheltuiala proprietarilor, mai precis peste 4000 de lei. Despre garaj, Lupea a spus că deservește un apartament unde e coproprietară împreună cu mama și fratele său, e o construcție de cărămidă, întabulată în cartea funciară, pentru care a plătit impozit, edificat cu autorizație de construire și racordat la energie electrică și la apă și că nimeni nu îl poate demola fără să o despăgubească.

 

Ulterior, Lupea a revenit și a ținut să mai lămurească o dată problema garajului. „Este o construcție din cărămidă, nu de tablă, înscrisă în cartea funciară. Are și racord individual la energie electrica. Racord care nu se putea face în lipsa unui CF , alias carte funciară, că altfel figura racordul pe primarie și plăteau ei. Unde a fost primăria 30 de ani, cât am plătit impozit anual de 150 de lei? Unde au fost juriștii? Unde a fost domnul Boc până la alegeri? Cine îmi plătește debranșarea individuală de la curent? Primăria? Care mă somează să demolez fără autorizație de demolare? Am urmărit toate postările în on line-urile unor publicații, postări care abundă de faptul că sunt judecător.Sunt. Eram minoră când s-au construit garajele. Cu siguranță visam atunci să devin un judecator abuziv, care construiește ce îl taie capul pe domeniul public. Cam asta e quintesența. Eu nu pot reclama nimic fiindcă sunt judecător. Drepturile judecătorilor oameni au dispărut în Romania.Ei nu au dreptul să se plângă. Am devenit o societate jalnică, patetică, bolnavă, în care dacă un magistrat denunță public un abuz îi sar o sută în cap să îl liniștească. Că sigur are pile. Știu ei. Ca sa tacă ca obligația de rezervă! Există obligație de rezervă pe dosare.Nu există când sunt un simplu cetățean nedreptățit de sistem. În fine.Nu mai am multe de zis. Ăștia suntem.Ieri ne-am cedat dreptul la sănătate, azi pe cel la proprietate. Mâine ne vom ceda dreptul la viață! Democratic!”, a scris Lupea.

Judecătoarea a spus pentru Actualdelcluj.ro că încă nu s-a decis ce va face în continuare. „Am primit o somație lipită pe ușa garajului și am un aviz poștal, bănuiesc că tot pentru asta, pe care o sa îl ridic luni. Cel mai probabil apoi voi face o notificare la Primărie, sa lămuresc lucrurile și în funcție de răspunsul lor, voi mai vedea”, a spus Adina Lupea.

Conform unui anunț făcut de primarul Emil Boc în prima zi în care a preluat noul mandat 2020-2024, urmează demolarea a 790 de garaje din cartierele Între Lacuri și Mănăștur pentru care Primăria a trimis proprietarilor somații ca să le desființeze de pe domeniul public. Primarul a spus că cei care vor refuza să demoleze personal vor plăti 4.414 lei, costurile de desființare valabile pentru un singur garaj către municipalitate, dar și că  îşi vor pierde locul de parcare.

Au fost somați proprietari din cartierul Între Lacuri, străzile Tulcea, Mureșului, Aurel Vlaicu, Nirajului, dar și din cartierul Mănăștur, de pe străzile  Calea Florești, Aleea Brateș, Tășnad, Bucium, Primăverii, Agricultorilor, Grigore Alexandrescu, Padin, Micuș, Arinilor.

„Activitatea de demolare a garajelor din municipiu continuă cu scopul de a reda cartierelor spații publice, spații de agrement, locuri de parcare suplimentare și o calitate a vieții mai bună” a declarat primarul Emil Boc.

Până acum, municipalitatea a demolat peste 1000 de garaje din cele 10.000 existente în oraș pe domeniul public.

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcarilor din cadrul Primăriei clujene susținea că are în administrare 10782 garaje pe domeniul public sau privat al municipiului, mai precis:

  1. Mănăștur – 3574 de garaje
  2. Mărăști -3574 de garaje
  3. Gheorgheni -1753 de garaje
  4. Zorilor – 1195 de garaje
  5. Grigorescu – 1022 de garaje
  6. Zona centrală – 42 de garaje
  7. Gruia – 33 de garaje.

2019

Garaje demolate:

Mănăștur: 284 (de pe amplasamentele viitoarelor parkinguri – Mogoșoaia 113 garaje, Primăverii 8- 110 garaje, Primăverii 20- 61 garaje)

Gheorgheni: 507 garaje (490 demolate din zona Bulevardului Nicolae Titulescu de proprietari, urmând ca încă 17 garaje să fie desființate de Primărie pe cale administrativă).

Datele arată că în oraș încă mai sunt 10.000 de garaje, încă nedemolate și că minunile anunțate de Primărie se întâmplă mult mai încet decât anunță oficialii.

Vezi și:

Cum merge marea demolare a garajelor anunțată de Primărie

sursă foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.