Închide

Ce spune Compania de Apă Someș despre cișmeaua din comuna Baciu

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - mai 26, 2016 0 1796

Apa care a curs în Suceagu la cișmeaua subiect de dispută electorală între candidații la primăria Baciu a fost comandată de la Compania de Apă „Someș” pentru probe tehnologice, spun reprezentanții Companiei. Când s-a terminat cantitatea comandată, apa a fost oprită, adaugă Compania.

„Conducta de apă de 13 kilometri din satul Suceagu este o investiție exclusiv a primăriei din Baciu, fiind realizată din fondurile locale, de către un constructor contractat de primărie. Conducta este gândită să alimenteze cu apă Spitalul de Recuperare, școala din sat și cișmeaua publică. Constructorul ne-a comandat la finalul săptămânii trecute o cantitate de apă, undeva 13-15 metri cubi de apă, pentru a efectua probe tehnologice ale instalației, privind presiunea, etanșeitatea, etc. Noi am livrat comanda de apă, iar când s-a teminat cantitatea, apa a fost întreruptă. Că primăria a făcut inaugurare la cișmeau este responsabilitatea lor. Eu nu știu să existe un buletin de analiză a acestei ape, așa că din punctul nostru de vedere apa nu este potabilă. Procedura de preluare a respectivei conducte de către Compania de Apă Someș încă nu s-a realizat”, a explicat șeful Departamentul de comunicare al Companiei de Apă Someș, Lucian Croitoru.

Despre cișmea și lupta politică AICI:

Minunea de lângă Cluj dintr-un sat fără apă curentă marcată “cu sânge” pe Facebook

VIDEO Testată la două zile de la inaugurare, minunea de lângă Cluj e doar o “cioară vopsită”. Ce spune primarul din Baciu

Potrivit acestuia, procedura de preluare este una complexă: primăria mai întâi trebuie să recepționeze această conductă realizată de constructor, apoi să o preia în patrimoniul administrației, după care trebuie să o cedeze pentru exploatare către ADI – Asociația pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Bazinul Hidrografic SOMEȘ – TISA, apoi ADI-ul să o dea Companiei de Apă Someș pentru exploatarea acesteia, iar primăria să aibă contract pentru furnizarea apei către Spital, școală și cișmea.

Primăria mai are opțiunea să își asume aceasta furnizarea apei către cele trei obiective din satul Suceagu, pe bază de contract, prin montarea unui contor la intrarea în localitate, însă Compania spune că pentru astfel de activități este nevoie de licență și situația este mult mai complicată. „Fiind vorba despre o procedură care durează, cea de predare spre exploatare a noii conducte de apă prin intermediul Companiei, primăria insistă să facă contract cu noi pentru a furniza ea apa către satul Suceagu. Noi putem asigura acest serviciu prin montarea unui contor la intrarea în localitate, însă nu ne asumăm răspunderea pentru apa furnizată, mai ales că conducta trebuie dezinfectată și este nevoie și de buletin de analiză a apei, fiind pentru uz public. Potrivit legislației, ca să furnizezi apă, este nevoie să ai licență în România, deci este la fel de complicat”, a spus reprezentantul Companiei.

Compania de Apă: „Este păcat că se întâmplă astfel de situații pentru că în joc este reputația companiei privind calitatea apei livrate către populația”

Șeful Departamentului de Comunicare a mai spus că regretă că în Cluj se mai întâmplă astfel de situații, mai ales că ele afectează reputația Companiei de Apă și îi fac pe cetățeni să-și piardă încrederea în serviciile furnizare de aceasta.

„Nu vreau să pară că noi se debarasează de responsabilitate, însă în acest caz am furnizat apă doar pentru probe tehnologice. Nicidecum pentru consum sau inaugurări. Noi nu am participat la efectuarea probelor tehnologice. N-avem nicio implicare. Am înțeles că am fost solicitați să mergem în zonă, zilele următoare. Este păcat că se întâmplă astfel de situații pentru că în joc este reputația companiei privind calitatea apei livrate către populația. Prin astfel de situații oamenii își pierd încrederea în serviciile noastre. Iar noi, pe de altă parte, nu putem controla siguranța apei pe care o beau cetățenii. În județul Cluj, în releaua de alimentare cu apă urbană, plus ramificațiile în zonele rurale, apa provine dintr-o singură sursă, de la Tarnița, este tratată la Gilău, iar noi publicăm în fiecare zi un buletin de analiză pentru această apa furnizată consumatorilor clujeni”, a mai spus oficialul.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare