Închide

UPDATE Ce se poate construi pe malul Someșului în cartierul Grigorescu din Cluj. Proprietarul fâșiei de promenadă de lângă depoul Companiei de Transport își dorește o cafenea cu sticlă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 23, 2021 0 1475

Săptămâna trecută a fost îngrădit un teren pe malul Someșului, în Cluj, într-o zonă unde Primăria are un ambițios proiect de reamenajare a malurilor râului (aflat în faza evaluare a ofertelor depuse la licitație). A doua zi, țărușii de lemn care împrejmuiau parcela de 531 de mp au fost îndepărtați având în vedere că proprietarul nu deținea autorizație de construire.

Primăria a transmis clar că terenul de peste 500 de mp de pe malul Someșului nu intră în proiectul de amenajare a râului. De ce? Oficiali din Primăria nu au exprimat foarte clar acest aspect, dar au spus că și această zonă poate fi inclusă ulterior într-un alt proiect, prin optimizarea celui de amenajare a malurilor Someșului din cartierul Grigorescu, proiect deja cu licitația în derulare.

Ulterior, propritarul privat, o firmă din Bistrița, PBC Romb Invest, a transmis public că își dorește să edifice o cafenea. Potrivit Planului Urbanistic General terenul PBC Romb Invest este încadrat în zona Vt (verde tematic), pe el se admit funcțiuni de alimentație publică, potrivit specialiștilor Primăriei, însă în anumite condiții, mai ales că și indicatorii urbanistici pentru această  zonă sunt POT maxim 5% și CUT maxim 0,1 și nu pot fi modificați printr-ul Plan Urbanistic Zonal, obligatoriu pentru urbanizarea parcelei.

UPDATE Arhitectul Tiberiu Ciolacu de la Planwerk, biroul de proiectare clujean care a lucrat cu firma spaniolă Practica la Masterplanul pentru Someș, a spus pentru Actualdecluj.ro că, de fapt,  „parcela cu pricina face parte din amenajarea propusă de cei de la Practica, adică e traversată de aleea de promenadă și de pista velo”. „Nu știu cât loc mai rămîne acolo pentru un eventual pavilion. Un studiu care să includă suprafața rămasă după amenajarea traseelor, împreună cu depoul CTP, ar fi binevenit. Din punctul meu de vedere, un astfel de studiu (sau PUZ) ar putea stabili amplasamentul pentru pavilion/cafenea. Pe termen lung, depoul va trebui să plece de acolo, pentru că ocupă o poziție prea valoroasă în raport cu Someșul și cu cartierul”, a mai arătat arhitectul.

 

Inițial, Cătălin Sălăgean de la USR PLUS (candidat la președinția Consiliului Județean Cluj anul trecut), cel care a sesizat situția legată de îngrădirea promenadei de pe Someș, a spus că a văzut o plăcută potrivit căreia terenul a fost scos la vânzare. Încă de atunci, clujenii condamnau faptul că urmează să se construiască ceva pe acest teren aflat pe malul râului.

Ulterior, s-a dovedit că terenul de pe malul Someșului din cartierul Grigorescu (zona sensului giratoriu de la intesecția cu Mirăslău și a depoului Companiei de Transport Local (CTP) e proprietate privată. Proprietarul respectivei parcele, firma PBC Romb Invest din Bistrița, a arătat că își dorește să construiască o clădire parter plus un etaj, cu sticlă, care să găzduiască o cafenea pe respectivul teren de pe malul Someșului.

Primăria a spus că respectiva parcelă nu face parte din proiectul de amenajare a malurilor Someșului din cartierul Grigorescu, licitat anul acesta și aflat în faza de evaluare a ofertelor. Proiectul licitat de Primărie cuprinde atât malul drept, cel care începe din zona Parcului Rozelor, cât și malul stâng care pornește din zona străzii Paul Ioan, evită zona depoului Companiei de Transport în Comun și bucățica privată de promenadă, cuprinzând doar partea imediat apropiată malului râului.

Potrivit Planului Urbanistic General terenul PBC Romb Invest de 530 de mp este încadrat în zona Vt (verde tematic), pe el se pot edifica funcțiuni de alimentație publică, potrivit specialiștilor Primăriei, însă în anumite condiții, mai ales că și indicatorii urbanistici pentru această  zonă sunt POT maxim 5% și CUT maxim 0,1.

„Terenul e încadrat în zona verde cu caracter tematic, zona în care e obligatorie elaborarea unui PUZ pe spațiul verde în integralitatea lui, nu doar terenul proprietate de 530mp. POT-ul maxim este  5% iar CUT-ul max de 0,1. Cu alte cuvinte, trebuie gândită amenajarea și reabilitarea UTR Vt în integralitatea lui, inclusiv cu depoul CTP-ului. Deci, dacă proprietarul va solicita emiterea certificat de urbanism pentru construirea unei cafenele, va primi refuz. PUZ-ul ce trebuie elaborat trebuie să fie corelat cu Masterplanul pentru Someș. La depoul CTP nu se poate construi un parking deoarece este o zonă verde. Funcțiunile de alimentatie publică sunt admise pe teritoriul spațiilor verzi, dar nu oricum și oriunde. Apoi, procentul de ocupare al terenului e mic, maxim 5%. N-are cum să-și facă o cafenea de 50mp, cum a declarat, din moment ce terenul are 530mp. Indicatorii urbanistici din acest UTR nu pot fi modificați prin PUZ. În principiu, nu se poate face nici fără inițierea unui PUZ”, a arătat arhitecta Andreea Mureșan, șefa serviciului de Strategii Urbane al Primăriei.

”Vrem să construim ceva în domeniul alimentației publice, o cafenea de circa 50 mp, cu o terasă la etaj, o clădire modernă, din sticlă, care să se potrivească zonei cu vedere spre Someș. Vrem să facem ceva prin care să înfrumusețăm zona, să aducem plus valoare. Nu vreau să încurc pe nimeni, dar nici nu vreau să fiu încurcat, vom colabora cu Primăria Cluj-Napoca”, a declarat în 21 mai Claudiu Pop Buia, directoul PBC Romb Invest pentru Cluj24.ro. El a mai spus, citat de aceeași sursă, că va începe demersurile la Primărie și va solicita un certificat de urbanism în perioada următoare.

PBC Romb Invest din Bistrița este deținută de soția acestuia, Mihaela Tabita Pop Buia, și deține o unitate de cazare de lux în Bitrița, amenajată în fosta casă a pionierului, fiind sprecializată în activități de intermedieri financiare și asigurări. Mihaela Tabita Pop Buia mai deține firmele Silver line travel (service auto, actvități de testare și analize tehnice), Complete soft (Activitati de editare a altor produse software, cu activitate suspendată din 2016).

Claudiu Pop Buia activează în cadrul Bisericii Penticostale din Bistrița și promovează (inclusiv pe Facebook, YouTube sau alte canale online) vindecările divine.

Pe malul Someșului, în cartierul Grigorescu, chiar Primăria a concesionat teren tot în madatul primarului Emil Boc unui consilier local PNL care s-a apucat să betoneze zona respectivă în ideea de a face funcțiuni de alimentație publică pe malul apei și, după presiuni publice, s-a renunțat la acest proiect și s-a reziliat contractul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.