Închide

„Ce se întâmplă în Florești ne-a afectat dramatic”. Boc și-a anunțat consilierii că se pregătește legea care aduce coerență în dezvoltarea zonelor metropolitane, inclusiv a celei din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 20, 2021 0 1381

Primarul Emil Boc a anunțat la ședința Consiliului Local din 20 ianuarie că a convenit împreună cu premierul României, Florin Cîțu, să trimită, prin Asociația Municipiilor din România pe care o conduce, un proiect al legii zonelor metropolitane în Parlament.  „Să poată avea o coerenţă de dezvoltare, aşa cum noi am propus şi la Cluj, dar să fie o confirmare prin lege, pentru a asigura o calitate a vieţii în toată zona metropolitană”, a arătat Boc.

Consilierii PSD au cerut lămuriri cu privire la inițiativă și s-au interesat dacă primarul propune o creștere a atribuțiilor primarilor muncipiilor reședință de județ prin această nouă lege pentru Zonele Metropolitane în detrimentul primarilor de comune. Consilierul PSD Vladimir Mătușan a motivat că vrea să informeze primarii din partid care sunt îngrijorați cu privire la această nouă lege.

Boc a arătat că e vorba despre o lege care va aduce aplicarea unor măsuri similare atât în orașe cât și în localitățile din zona metropolitană pentru dezvoltarea coerentă a tuturor localităților. El a oferit exemplul comunei Florești, unde dezvoltarea haotică a afectat și municipiul Cluj-Napoca sau a Someșului, unde degeaba Primăria vine cu măsuri pentru ecologizare, dacă celelalte localități nu își asumă măsuri similare.

„Ce se întâmplă în Florești ne-a afectat dramatic. Ce se face aici să fie valabil și dincolo, asta dorim, să existe coerență printr-un plan cu forță juridică. Nu este vorba de a spori competențele primarilor de muncipii reședință de județ. Noi aici în Cluj am avut înțelegeri cu primarii, nu ne-a împiedicat nimeni să ne asociem. Avem partea de transport public care se asigură prin Compania de Transport Local, avem proiectele metroului, trenului metropolitan și centurii. Este nevoie de instituirea unui plan global, de o etapă a doua care privește dezvoltarea urbană, creșele, grădinițele, școlile, apoi protecția mediului. Se știe că noi în Cluj-Napoca încasăm tot gunoiul de pe Someș”, a explicat Boc.

Primarul a estimat că proiectul ar putea apărea în această primăvară.

Zona Metropolitană din Cluj funcționează în prezent sub forma unei asociații din care fac parte Cluj-Napoca, Consiliul Județean dar și 19 comune: Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Gârbău, Jucu, Petreștii deJos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni, Vultureni.

Asta înseamnă un teritoriu de peste 1600 kilometri pătrați și o populație de peste 428.000 de oameni din care peste 324.000 sunt cei din Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu