Închide

Ce pregătește Primăria la intrarea în cel mai mare cartier din Cluj pentru a crea benzi dedicate

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 29, 2018 0 2840

O bandă dedicată mijloacelor de transport în comun a fost introdusă anul trecut în zona centrală din Cluj-Napoca, pe un parcurs de peste 1,6 kilometri. Traseul dedicat s-a oprit în zona Primăriei Cluj, având în vedere că specialiștii nu s-au pus de acord asupra măsurilor care trebuie luate pentru ca banda dedicată să fie amenajată și pe strada Moților. În plus, continuarea traseului dedicat și spre cel mai mare cartier din Cluj, Mănăștur, implică o serie de măsuri costisitoare, inclusiv exproprieri.

Pentru introducerea prelungirii actualei benzi dedicate și pe strada Moților s-a avansat public de către oficialii primăriei o variantă în care se va merge pe actuala configurație a carosabilului pe Moților cu instituirea unui sens unic pe direcția Mănăștur pentru traficul auto. Benzile dedicate pentru mijloace de transport în comun vor fi configurate câte una pe sens, la bordură. Alternativa pentru traficul spre centru va fi, pe lângă strada Clinicilor, și artera Cardinal Iuliu Hossu, pe care primăria intenționează să instituie sens unic, via centru.

Această variantă nu a fost deocamdată agreată cu specialișrii Universității Tehnice din Cluj-Napoca (cei care au făcut teste de trafic și au propus măsuri pentru parcursul de 1,6 kilometri de benzi dedicate). Motivația s-a legat de necesitatea testării primului parcurs introdus în Cluj și demonstrarea eficienței acestuia.

Tot public, oficialii Primăriei au anunțat și o serie de noi măsuri care se vor lua în cazul arterei de intrare în cel mai mare cartier din Cluj, Mănăștur, pentru a continua parcursul de benzi dedicate mijloacelor de transport în comun.

Acestea vizează:

  • lărgirea carosabilului cu încă o bandă de circulație prin diminuarea trotuarelor pe Calea Mănăștur
  • extinderea străzii Mărginașă prin realizarea de exproprieri
  • amenajarea unui sens giratoriu la intersecția Mărginașă-Oțetului-Calea Mănăștur
  • realizarea arterei noi din zona complexului Platinia (pregătite deja de investitori pe terenul acestui complex) care să lege Calea Mănăștur de strada Uzinei Electrice prin exproprieri
  • mutarea stației de autobuze și troleibuze din zona Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară prin exproprieri și mutarea zidului monument istoric care mărginește instituția de învățământ superior
  • degajarea zonei Calea Mănăștur – Calea Florești de mașini parcate la bordură

Deocamdată aceste măsuri sunt în stadiu incipient.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.