Închide

Ce pregătește Muzeul Etnografic din Cluj pentru Noaptea Muzeelor; accesul e gratuit

Actualitate by Actual de Cluj - mai 06, 2022 0 319

Cele mai noi volume din seria Poveștilor despre Cluj, cu articole despre istoria orașului, vor fi lansate de Noaptea Muzeelor la Muzeul Etnografic din Cluj, a anunțat azi instiutția de cultură.

Muzeul pregătește un program diversificat de evenimente și expoziții pentru Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă 14 mai, la sediul central al instituției. ”Evenimentele desfășurate cu această ocazie vor fi dedicate istoriei și memoriei locale”, spune directorul Tudor Sălăgean. Publicul participant va avea ocazia să îi întâlnească pe autorii volumelor 6 și 7 ale seriei Povești despre Cluj, publicate sub egida asociației Vechiul Cluj – Lavinia Bălulescu, Vladimir Alexandru Bogosavlievici, Ioan Ciorca, Adrian Chircă, Dan Clinci, Carla Crișan, Claudiu Gabriel Enache, Karin Hann, Mihai Florin Hasan, Lukács József, Liviu Man, Cristian Manolachi, Vasile Mitrea, Florin Moroșanu, Alice Oprică, Mihai Prodan, Aurel Rustoiu, Gabriel Virgil Rusu, Emil Sitaru, Ștefan Teișanu, Rarița Zbranca – precum și pe coordonatorii seriei: Sebastian Iacob Moga, Victor Salcă și Tudor Sălăgean. În sălile muzeului vor fi prezentate, de asemenea, cele mai recente volume ale traducerii în limba română a ”Istoriei Clujului”, de Jakab Elek, în prezența editorului și traducătorului acesteia, istoricul Attila Varga. ”Nu mai puțin interesantă va fi întâlnirea cu autorii website-ului istoriaclujului.com, realizat de elevii Colegiului Național George Barițiu, coordonați de profesorul de istorie Vladimir Alexandru Bogosavlievici, care demonstrează, prin întreaga lor activitate, că valoarea nu ține seama de numărul anilor”, mai arată Sălăgean.

Vor putea fi vizitate, gratuit, expoziția permanentă și cele patru expoziții temporare deschise la sediul central al muzeului.

Iată cele patru expoziții temporare deschise la muzeu: 

Mărturii ale trecutului. Textile din colecția etnografică a contesei Bethlen Anikó (Expoziție realizată în parteneriat cu Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești (Târgu Mureș); Expoziția prezintă o selecție de textile gospodărești de interior și piese de port. Textilele de interior apar într-o prezentare care sugerează și funcția originală a pieselor. Diversitatea tehnică și ornamentală este exemplificată printr-un singur tip de artefact, ștergarul);

Case de lemn din Bucovina (Expoziție realizată în parteneriat cu Institutul Bucovinei (Universitatea din Augsburg, Germania); Expoziția cuprinde căsuțe-machete de lemn, reprezentând Bucovina istorică. A fost deschisă la Suceava, urma să fie itinerată la Cernăuți, dar din cauza situației conflictuale din Ucraina, acest lucru nu a mai fost posibil. Muzeul Etnografic a fost ales pentru a o găzdui);

Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural.

Icoanele de pe Valea Sebeșului din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Expoziție realizată în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia; Expoziția intenționează să faciliteze accesul vizitatorilor la icoanele pe sticlă originare din zona Văii Sebeșului, pictate în localitățile Laz, Lancrăm și Maierii Albei Iulia, aflate în colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, piese de o rară valoare estetică și documentară, datorate muncii unor întregi generații de artiști țărani. Aceste adevărate comori ale plasticii populare vor fi valorificate atât prin expunere directă, cât și prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realității virtuale pentru explorarea completă a picturii, a materialelor și a tehnicilor de execuție);

Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor (Expoziție realizată în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Asociația Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia; Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, și anume biserica din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773, împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la această biserică, donate muzeului de către Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1966).

Sâmbătă, 14 mai, muzeul va fi deschis între orele 18-24, publicul având acces liber la evenimentele și expozițiile menționate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu