Închide

Ce poţi face în acest an la TIFF: cine vine, ce filme recomandă organizatorii, cine primeşte premii

ActualitateFestivalFilmRecomandarea redacției by Actual de Cluj - apr. 24, 2014 0 281

Renumitul regizor, scenarist și producător polonez Krzysztof Zanussi primeşte Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care în acest an are loc între 30 mai şi 8 iunie.

Cineastul va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, dar și în cadrul unei proiecții speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în forță în lumea cinematografiei, în 1969 – „Structura cristalului”. Zanussi va susține și un ateloer pentru pasionații de film duminică, 8 iunie, în ultima zi a festivalului.

Displaying Krzysztof Zanussi photo by Robert Pałka.jpg

Zanussi are 74 de ani şi a regizat peste 40 de filme de ficțiune și documentare. „Structura cristalului” (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata și Valladolid și recunoașterea criticii internaționale. Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur și Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti și Marele Premiu al Juriului la Veneția, Anul soarelui liniștit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiția de la Veneția.
Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice și la European Graduate School din Elveția și conduce studiourile TOR din Polonia. A fost distins cu numeroase premii internaționale, este președinte al European Federation of Audiovisual Performers și consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultură a Vaticanului. În 2001, a obținut titlul de Honoris Causa din partea Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Zanussi pune în scenă, totodată, spectacole de teatru și operă la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma.
Un eveniment special la TIFF va fi și premiera impresionantului Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat, printre alții, și de regretatul Michael Glawogger, decedat pe 23 aprilie. Ceilalți cinci autori sunt Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz şi Margreth Olin. Fiecare a regizat un fragment, alegându-și clădirea care îl inspiră cel mai mult, de la Centrul Pompidou și Biblioteca Națională din Rusia, la închisoarea Halden sau mănăstirea Salk Institute din California. Cathedrals of Culture 3D a fost proiectat în premieră mondială la Berlinală, iar la Cluj va fi prezentat de producătorul Erwin M. Schmidt și de apreciatul regizor brazilian Karim Aïnouz.

Cathedrals of Culture1

Ce mai poţi urmări la TIFF
Spectatorii îi vor reîntâlni  și pe unii dintre eroii marelui ecran, populari în comunism. „Trilogia ardelenilor”, care beneficiază de copii noi pe 35 mm, prezentate toamna trecută la Making Waves: New Romanian Cinema, va fi proiectată într-un maraton inedit la Cluj. „Profetul, aurul şi ardelenii” (regia Dan Piţa, 1979), „Artista, dolarii şi ardelenii” (regia Mircea Veroiu, 1981) şi „Pruncul, petrolul şi ardelenii” (regia Dan Piţa, 1982) au fost văzute de peste 17 milioane de români, înainte de 1989.

Pruncul petrolul si ardelenii
Iubitorii de film vor putea urmări, cot la cot cu fanii fotbalului, clasicul „Fever Pitch” (r. David Evans, 1997), o ecranizare după Nick Hornby, cu Colin Firth în rolul unui microbist a cărui viață e indisolubil legată de cea a echipei sale favorite, Arsenal. Filmul va avea parte de o proiecție de gală în cinstea producătorului britanic Nik Powell, director al National Film and Television School din Marea Britanie, care va fi prezent la TIFF în calitate de membru al juriului.
În onoarea unui alt invitat special și membru al juriului, Michael Kutza, directorul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, va fi adus la Cluj „Strictly Ballroom” (r. Baz Luhrmann, 1992). Filmul a câștigat trofeul Silver Hugo pentru Cel mai bun debut la Chicago. Proiecția de gală va marca 50 de ani de la înființarea prestigiosului festivalul american de către Michael Kutza.

În an electoral, „Viva la liberta!” (r. Roberto Andò – foto) va provoca dezbateri despre ce înseamnă politica azi, în România, la care vor participa politicieni, analiști și jurnaliști. Absurdă și contemplativă, comedia cu Tony Servillo în dublu rol – al liderului unui partid de opoziție care dispare fără urmă și al fratelui său geamăn, scos dintr-un spital de boli mintale pentru a-l înlocui – e o satiră a politicii actuale din Italia, care se suprapune perfect peste cea din România – cel puţin aceasta promit organizatorii TIFF.

Viva la liberta

Festivalul Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

  • Tags

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu