Închide

Ce nu va mai face pixul primarului. Proiectant: „Pixul primarului trebuie ascuțit”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 10, 2016 1 797

Reglementarea unui profil urban pentru strada Rakoczi Ferenc a stârnit dispute între primarul Emil Boc și proprietari de terenuri din zonă care vor să-și edifice locuințe pe această arteră. Strada în cauză are acum în jur de 6 metri iar propritarii privați de parcele au spus că sunt dispuși să cedeze din proprietățile lor până la un profil de 8 metri, așa cum are și arera din care se desprinde, Măceșului, asflatată recent de primărie.  Primarul Emil Boc a anunțat că pixul său nu va mai semna pentru construcția de locuințe în extensiile orașului fără să fie asigurată infrastructura rutieră adecvată, drumuri principale de minim 9 metri, așa cum spune legea și PUG-ul. Adică o crâmpee din ceea ce ar putea fi o politică urbană a primăriei. Propritarii privați au spus că vor tranșa situația „oamenilor simpli care au cumpărat un teren și se chinuiesc de 3 ani cu un PUZ ca să-și edifice o locuință unifilială, fără să fie dezvoltatori imobiliari”, în instanță. La finalul ședinței, primarul a confimat că are tot timpul la el, în buzunarul de la piept,…trei pixuri.  Membru în comisia de urbanism și parte a firmei care a realizat documentația pentru reglementarea drumului, arhitectul Șerban Țigănaș a sintetizat situația: Pixul primarului trebuie ascuțit”

stradaaaaaaaaa

12 proprietari de pe drumul Rakoczi Ferenc care vor să-și edifice locuințe pe respectiva arteră au primit ca temă de la Comisia de Urbanism (CTATU) a primăriei să reglementeze situația drumului care este pe un teren accidentat și are o lățime foarte mică. Adică, atât ei, cât și vecinii să fie de acord să cedeze din terenurile lor pentru a crea o stradă decentă, circulabilă pentru toți cei care vor locui în zonă.

Astăzi, la prima ședință a Comisiei de Amenajarea Teritoriului și Urbanism din 2016, s-a revenit cu partea de reglementare a drumului, din PUZ-ul deja avizat cu nr. nr. 119067/529/ 2014, dar fără a avea votul Consiliul Local. Documentația a fost întocmită de Dico și Țigănaș.

Ca la aproape orice discuție din Sala de Sticlă a primărie, s-a făcut mai întâi inventarul. Sunt proprietari de terenuri în sală? Da sunt.

„PUZ-ul dumneavoastră pentru construcția de locuințe nu poate fi accesat acum. Drumul are o curbă în pantă, e îngust și se trece și pe un pod vechi agricol care nu va suporta traficul”, a sintetizat, apoi, situația străzii consilierul Radu Rațiu, membru în comisia de urbanism a consilierilor și prezenți și la ședința CTATU.

Proprietarii: primăria să facă strada

Cel care a susținut documentația de urbanism (elaborată de Dico și Țigănaș) și care ulterior s-a recomadat ca fiind unul dintre cei care vor să edifice locuințe pe PUZ-ul avizat, dar neaprobat a spus că o parte dintre proprietarii de pe arteră sunt de acord să cedeze teren pentru lărgirea străzii. Însă a apreciat că nu i se pare corect ca ei să fie cei care să îi convingă pe cei care deja au construit la începutul străzii să cedeze teren din curțile proprii. A avansat ideea ca primăria să fie cea care să facă și această stradă. Primarul a ținut să spună că administrația locală nu are interes public să facă o stradă unde există interese imobiliare pentru că are și așa multe străzi private de preluat. Dar e bucuroasă să participe și să o preia, după ce e lărgită și amenajată.

Apoi, edilul a început să se târguiască cu membrii comisiei și cu specialiștii de la Direcția de urbanism asupra lățiții cerută de lege și de PUG pentru stradă. A opinat că nu cunoște exact cât trebuie să aibă. Dar a ținut să sublinieze că drumul e prioritar autorizațiilor de construire pentru case. S-a convenit că profilul viitor al străzii trebuie să fie de 9 metri.

12696723_10153891385478398_1982174833_o

Proprietarii: cedăm maxim până la profil de 8 metri

Așa că, primarul a inventariat poziții ale unor proprietari de terenuri prezenți la primăriei. Oamenii cu parcele pe strada Rakoczi Ferenc au venit la planșă și s-au pronunțat. Cei care vor să facă locuințe pe a doua jumătate a străzii sunt chiar în regulă să se apuce să amenajeze strada, alții sunt de acord să cedeze teren, cu condiția să nu li se mai ceară să facă PUZ când vor construi, însă doar până la un profil de 8 metri, cât are și strada Măceșului, făcută de primărie cu asflat, nu mai mult. Alții, care au în zona primei curbe grădini, au spus că nu vor să dea din terenul lor, nici un metru, fără să câștige ceva.

12674971_10153891385468398_806870638_o

Primăria: n-avem resurse de investiti în străzi private

„Oameni buni, înțelegeți pentru numele lui Dumnezeu. Fără drumuri, n-ajunge salvarea și mașina de gunoi la voi. Nu puteți lărgi cât vreți ci cât spune legea. Primăria nu are resurse să investească în străzi private. Înțelegeți-vă cu toți proprietarii și atunci, noi vom veni în sprijinul dumneavoastră. Noi nu ne putem asuma peste noapte construcții în cartiere neurbanizate. Pentru că avem destule situații de rezolvat, în Borhanic, în Soport”, a tranșat primarul.

Șefa Direcția de Urbanism a avansat chiar posibilitatea ca cei care au comandat PUZ-ul să cumpere teren de la alți propritari ca să lărgească strada, mai ales la intrarea de pe Măceșului, unde intesecția are o lățime foarte mică.

Primarul: Nu mai facem din astea!

Proprietarii privați au artătat primăriei să în zonă au avizat proiecte de blocuri turn (ansablul Carmel) sau alte locuințe, nu a cerut un drum capacitat la 9 metri. Ba, mai mult, au făcut strada Măceșului din bani publici chiar dacă ea avea un profil de 8 metri. Și au mai ținut să precizeze că ei sunt oameni de rând care au cumpărat parcele de teren și vor să își construiască case, nu sunt dezvoltatori imobiliari și nu au posibilitățile materiale ale acestora, motiv pentru care primăria ar trebuie să intervină pentru dezvoltarea arterei.

„Nu mai facem din astea. Vom susține doar o politică coerentă față de oraș. N-aveți altă cale decât să negocieați cu ceilați propritari. Drumul este o chestiune elementară, de ordinul evidenței. Orașul nu-și permite să finanțeze o investiție neprioritară pentru el. Dacă cineva pe Măceșului și-a pus gardul pe stradă, va fi demolat prin instanță. Dar nu mai este permis să greșim în continuare. Oameni buni, acolo vor locui oameni, nu animale. De aia trebuie să gândim din timp zona. Dacă noi aprobăm ceva care nu este legal mergem toți la pușcărie. Noi răspunde dacă aprobăm 8 metri”, a replicat primarul.

Arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică, a spus că situația de pe Măceșului s-a creat pe vechiul PUG, dar că, noul PUG fizează clar profilul arterei la 9 metri.

Arhitect: Orașul și prețurile terenurilor trebuie echilibrate. Prețurile din Cluj sunt false!

„8 metri este un precedent care ne duce cu câțiva ani în urmă. De atunci avem drumuri de 6 metri, conflicte și lucruri nebenefice pentru oraș. Acesta al dumneavoastră ar putea fi un caz emblematic pentru oraș. Acest fel de dezvoltări riscante pe suprafețe neaccesibile s-au putea rezolva prin crearea drumului și ar fi un exemplu bun pentru oraș. Ar duce la echilibrarea orașului. Pentru că în Cluj, cele mai multe prețuri sunt false. Cumperi  cu bani mulți ceva care nu are această valoare”, a subliniat arhitectul Eugen Pănescu.

Concluzia:

Primarul Emil Boc: „Pixul primarului nu mai semnează astfel de documentații (fără drum de acces – n.red.). Astea sunt regulile jocului. Nu mai aprobăm chestiuni care sunt împotriva politicii de dezvoltare a orașului și interesului public”

Propritarii privați: „O să demonstrăm în instanță că lucrurile nu sunt chiar așa cum s-a zis, astăzi, aici”

Riverani de pe Măceșului: zona ar trebui dezvoltată conform legii iar intersecțiile de intrare pe arteră, lărgită pentru că există foarte multe accidente.

Arhitect din CTATU:  „Primăria face drumurile de interes din oraș, nu toate din PUG sunt în interesul orașului”

 În final: 

După ședință, primarul a confirmat pentru Actual de Cluj că pixul care nu va mai semna documentații fără drumuri de acces capacitate, există. De fapt, Boc a spus că are trei pixuri totdeauna la el, în buzunarul de la piept.

Arhitectul Șerban Țigănaș a concluzionat și el, după ședință: „Pixul primaurului trebuie ascuțit”

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Interesant cum s-a dat autorizatia pentru 100 apartamente pe str INTRE_LACURI nr 20, cu iesire de la blocuri de 4m. Pile la primarie! Boc , cu ce pix ai semnat autorizatia pentru aglmerarea asta?

Scrie un comentariu

Articole similare