Închide

Ce mesaj le-a trimis Sabin Sărmaș liberalilor, după ce Boc l-a exclus din partid: V-ați resemnat în timp cu ideea că PNL Cluj e un mediu în care ideile și munca voastră n-au loc să înflorească. O filială închisă în care toate comenzile duc la un singur om, Emil Boc

ActualitatePoliticaTop News by Luminiţa Silea - mart. 17, 2024 0 3859

După ce conducerea PNL Cluj – controlată de primarul clujean Emil Boc – a decis să-l excludă pe deputatul Sabin Sărmaș, acesta le-a transmis un mesaj foștilor săi colegi de partid, în care le amintește că filiala clujeană liberală nu mai este un loc al ideilor și al construcției, așa cum era înainte ca partidul să fie acaparat de vechii lideri ai PDL, și că s-ar impune o reformă, pe care însă n-are cine să o facă. „V-ați resemnat în timp cu ideea că PNL Cluj a  devenit un mediu în care ideile și munca voastră n-au loc să înflorească (…)Primăria Cluj-Napoca seamănă tot mai mult cu filiala PNL Cluj. Partidul nu mai poate fi reformat din interiorul lui, acest lucru se poate întâmpla numai sub o presiune externă, pentru că e singurul lucru în fața căruia ei mai tresar”, le-a scris Sabin Sărmaș, foștilor săi colegi, mulțumindu-le totodată celor care nu s-au sfiit să-i transmită mesaje de încurajare și de sprijin.

Sabin Sărmaș mai afirmă că PNL Cluj este o filială de partid închisă și nedemocrată, sugerând că Emil Boc este singurul decident care jonglează cu strategii în funcție de propriile sale interese, folosind în acest scop întreg arsenalul resurselor de partid. „Balaurul PNL Cluj are un singur cap: Emil Boc”, spune Sabin Sărmaș în mesajul său, subliniind că e conștient că intenția sa de a candida la Primăria Cluj i-a surprins pe majoritatea liberalilor clujeni, mai ales pe cei care nu-și puteau imagina că un membru PNL ar avea vreodată curajul să-i țină piept lui Boc.

Reamintim că Sabin Sărmaș e parte din vechea gardă a liberalilor clujeni (cea de pe vremea lui Marius Nicoară) iar recent el a anunțat că va candida independent la Primăria Cluj.

Nu e niciun secret că în ultimii doi ani, Emil Boc i-a arătat lui Sărmaș pe față că nu-l agreează, mai ales după ce acesta a fost pus pe lista de deputați de un alt fost vechi liberal, respectiv Ludovic Orban.

Când s-a pus problema ca PNL Cluj să nominalizeze ministrul Digitalizării, Boc ar fi fost cel care s-a opus pe față, la nivel central, ca Sărmaș să nu fie numit în această funcție. Propunerea ca Marcel Boloș să fie numit ministru în detrimentul lui Sărmaș a venit de la însuși Boc, informație pe care a admis-o și Boloș, dat fiind că la vremea respectivă el își dorea un cu totul alt portofoliu ministerial (cel al Fondurilor Europene), și pentru că nici nu avea profil de IT-ist. Totuși Boloș a rămas la ministerul respectiv, așa cum i s-a cerut, iar ulterior a intrat și în grațiile liderilor PSD.

Treptat, Sabin Sărmaș a fost tot mai marginalizat de liderii PNL Cluj, în ciuda rezultatelor sale de la nivelul Comisiei de IT din Camera Deputaților. De altfel, după ce Sărmaș a anunțat că va candida independent la Primăria Cluj, Boc a avut grijă în primul rând să-i ia această funcție. Însă și pierderea funcției de la Camera Deputaților, și pierderea calității de membru al PNL Cluj erau consecințe previzibile, după cum a comentat Sabin Sărmaș pentru Actual de Cluj: „Era evident că domnul Boc nu va tolera ca cineva din partid pe care nu-l suportă să vrea să candideze la Primărie, mă așteptam să acționeze astfel”. Sărmaș a mai reamintit că Emil Boc oricum nu plănuiește să mai rămână la Primăria Cluj Napoca și că planul său este să candideze, în 9 iunie, doar pentru a ocupa locul de primar pe care mai apoi să-l ofere persoanei pe care o alege el, pe modelul schemei Sorin Apostu. Sărmaș a subliniat că Boc se pregătește să plece la Bruxelles, pe o poziție de conducere în noul legislativ european.

Iată mai jos mesajul integral transmis de Sabin Sărmaș foștilor săi colegi din PNL Cluj, după ce Boc l-a exclus din partid: 

„Mulțumesc pentru sutele de mesaje de încurajare, de sprijin, mesaje pline de bucurie. E normal să ne bucurăm, e normal să existe un sentiment de descătușare la aflarea veștii că un deputat al Partidului Național Liberal îl contracandidează pe Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca. Emoția este și mai vie pentru cei care ați venit spre partid cu inima deschisă și v-ați resemnat în timp cu ideea că a devenit un mediu în care ideile și munca voastră n-au loc să înflorească. Am trecut prin toate împreună. Am strâns oameni în brațe pe stradă și am primit sudalme de la alții deopotrivă, am pus pliante în poștă, au fost zeci și sute de ore în care ne gândeam ce poate face diferența. Drumuri cu peripeții prin țară și în afara ei, pantofi înghețați în zăpadă pe dealurile Clujului în campanii sau dimineți dormite în fața secțiilor de votare (mai bine dormeam în Someșeni decât la Expo în 2012). Toate astea în 15 ani împreună. PNL se află într-un moment dificil, iar în filiala Cluj situația e și mai complicată, o știți cu toții. O filială în care, dincolo de orice aparență, toate comenzile duc la un singur om: Emil Boc. Restul sunt manifestări mai mult sau mai puțin tolerate. O filială de partid închisă, la care oamenii vin și pleacă prea devreme, unde oameni altădată tineri văd cum timpul a trecut pe lângă ei și au rămas cu promisiunile, iar oamenii tineri și extrem de capabili stau într-o ceată controlată și nu știu ce le va aduce viitorul. Nimic nu e limpede, scapă doar cine poate, cine are noroc sau poate curaj. Astăzi eu am ales calea candidatului independent la primărie. De altfel, Primăria Cluj-Napoca seamănă tot mai mult cu filiala PNL Cluj. Partidul nu mai poate fi reformat din interiorul lui, acest lucru se poate întâmpla numai sub o presiune externă, pentru că e singurul lucru în fața căruia ei mai tresar. Frica de faptul că v-ați putea trezi dă fiori teribili pe spinările încovoiate de atâția ani de domnie. Prin candidatura mea la Primăria Cluj-Napoca exact asta fac. Balaurul PNL Cluj are un singur cap: Emil Boc.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.