Închide

Ce l-a scos pe Boc în stradă

Actual de ClujOpinie by Cosmina Fernoaga - mai 19, 2014 1 456

Nu ambiția lui Daniel Buda sau mobilizarea exemplară a PDL Cluj au fost argumentele care l-au determinat pe Emil Boc să iasă din casă pentru a da o mână de ajutor în campania europarlamentarelor.

Cosmina

Boc a acceptat să iasă în stradă – pe la spartul târgului – după ce a înțeles că PMP e doar un banc sec, menit să-i ofere un mare nimic. În sondaje, PMP-ul e cotat extrem de jos (6-7%, cu îngăduință), în ciuda implicării și susținerii demonstrate de președintele  României, Traian Băsescu. Era de așteptat, prin urmare, ca dezertorii din PDL să apeleze la soluția de rezervă. Pentru că se știe, Boc și alții ca el au ieșit din PDL doar cu un picior, sub rezerva că dacă lucrurile merg prost cu PMP-ul, să-și poată reintra în drepturi, în cadrul partidului care i-a consacrat.  Emil Boc a crezut, și probabil mai crede, în șansa lui de  a deveni președintele României, iar Traian Băsescu s-a priceput de minune să-l momească în cursa PMP, ca posibil prezidențiabil.

Dacă sondajele ar fi demonstrat că există cea mai mică șansă ca PMP să crescă într-atât încât să poată impune un președinte de țară, pentru Emil Boc n-ar mai fi existat, astăzi, nici prietenia cu Daniel Buda și nici PDL-ul. Numai că rezultatele arată altceva și indiferent cât de credul ar fi Boc, n-are cum să nu priceapă că apetisanta Elena Udrea și artificiile inventate pentru promovarea ei n-au adus absolut nici un câștig PMP-ului.  Neavând încotro, Boc a consimțit să-și reia atribuțiile de lider al democrat-liberalilor, la nivel de Cluj. L-a făcut pe Daniel Buda să răsufle ușurat, alăturându-se echipei sale de campanie. Deciza sa a fost influențată, în mod clar, și de comportamentul lui Alin Tișe. Toți PDL-iștii știu că Tișe n-a fost niciodată apropiat de Daniel Buda, dimpotrivă, cei doi s-au certat ori de câte ori au avut ocazia. Acest lucru nu l-a împiedicat, însă, pe Tișe să facă o campanie aprigă la nivel de județ, în favoarea PDL și implicit în favoarea lui Buda. Și în calitate de senator, Tișe a rămas unul dintre cei mai agreați politicieni la nivel de Cluj. Sondajele îl poziționează pe primul loc în topul preferințelor de vot și sigur că și acesta este un motiv de îngrijorare pentru Emil Boc, având în vedere că nu de puține ori s-a speculat că Alin Tișe ar putea intra să candideze la Primăria Cluj Napoca. Veți spune că nu se poate să-l vedem pe Tișe în cursa pentru Primărie, contra lui Boc, având în vedere că în prezent ambii sunt colegi în PDL. La cum evoluează, însă, lucrurile, această ipoteză poate deveni realitate chiar de anul acesta.

Tișe s-a legat mult de aripa Vasile Blaga, în timp ce Emil Boc rămâne cu aripa Băsescu-Udrea.  Eșecul catastrofal al PMP de după europarlamentare îl va determina pe Băasescu să forțeze o nouă alianță cu PDL-ul. În acest demers Băsescu va fi susținut de câțiva lideri democrat-liberali din țară, Gheorghe Falcă, Ioan Oltean, George Scripcaru, Emil Boc și nu numai. Aripa Vasile Blaga nu va putea accepta o asemenea mișcare, ca atare, va încerca, cel mai probabil, o alipire de PNL. Vom asista, astfel, la ruperea PDL în două tabere. O tabără va merge cu PMP și una cu PNL. Pornind de aici, bătăliile din următoarele campanii electorale vor căpăta, categoric, mize uriașe și la Cluj.

 

 

 

Un comentariu

  1. „Eșecul catastrofal al PMP de după europarlamentare îl va determina pe Băasescu să”…
    Stimata doamna, nu tin partea vreunui partid, dar, din decenta si corectitudine, nu o faceti nici dumneavoastra… Acelasi lucru poate fi spus si ca o ipoteza, dar atunci va trebui sa reformulati.
    Sau daca aceasta e o prezicere a viitorului, ei bine nu aici e locul ei, ci intr-o alta rubrica.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.