Închide

Ce își doresc să spună cel mai des arhitecții de la Județ

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 13, 2019 2 377

Pensiunile care se proiectează în județ arată în continuare, pe partea de arhitectură, ca niște blocuri sau unități de producție/fabrici, consideră arhitecții din Comisia de Urbanism a Județului. Cu entuziam, specialiștii caută de fiecare dată când sunt pe lista de ședință proiecte de acest fel, exemple de bune practici la capitolul pensiuni, însă rămân dezamăgiți de cele mai multe ori.

Un Plan Urbanistic Zonal pentru introducerea unui teren în intravilan și înființarea unei pensiuni agroturistice prin extinderea și schimbarea de destinație a unui corp-casă de locuit din comuna Beliș, discutat la o ședință de urbanism de la Județ i-a entuziasmat la propriu pe arhitecții membri. Proiectantul Corneliu Zebacinschi a tot explicat că e o consultare de fapt pentru a vedea exact cum să fie organizate circulațiile care vor deservi două pensiuni care se doresc a fi edificate cu fonduri europene în comuna Beliș. Arhitecții din comisie au tot cerut o ilustare, curioși fiind asupra felului în care vor arăta viitoarele unități de cazare, mai ales că exemplele la acest capitol din județ lasă mult de dorit. „Vrem să batem în cuie circulațiile acum. Apoi vom reveni cu partea de arhitectură”, a spus proiectantul. Arhitecții au fost dezamăgiți.

Un alt proiect pentru amenajarea unei pensiuni agroturistice în comuna Feleacu pentru un beneficiar privat, făcut de arhitecta Cristina Ungur de la Stil Proiect i-a mâhnit și mai tare pe specialiștii din Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj. Proiectatul a explicat că se intenționează amenajarea unei pensiuni în cadrul căreia cei care se cazează să fie încurajați să participe la activități de tip rural și că obiectivul urmează să aibă trei camere.

Când s-a ajuns la ilustarea proiectului, arhitectul Horațiu Răcășan, membru în comisie, a exclamat că este atât de ușor să proiecteze ceva frumos, să creezi o ambianță cu câteva elemente care să facă ca obiectivul să se potrivească ca o mănușă locului unde se dorește edificat, încât nu înțelege de ce proiectanții refuză să facă pensiuni rustice adevărate.

Proiectanta a replicat că soluția aleasă a fost stabilită împreună cu beneficiarul, însă Răcășan a insistat, susținut și de alți arhitecți din comisie. „Chiar imi doresc să zic pensiuni frumoase aici în Comisie. Toți ne dorim să spunem acest lucru. Nu să ne tot uităm la pensiuni care arată ca niște blocuri sau ca niște fabrici”, a spus arhitetcul.

Claudiu Salanță, arhitectul șef al Județului, a fost și el de acord și a spus ulterior că e greu să găsești proiecte bune de pensiuni pe care să le oferi ca exemple de bune practici. Și la alte ședințe de urbanism s-a discutat pe tema pensiunilor, mai ales a celor care se fac cu bani europeni, unele având proiecte care nu au nicio legătură cu locul unde se doresc a fi edificate, nici cu regulile de urbanism.

 

 

2 comentarii

  1. „ …solutia a fost stabilita impreuna cu beneficiarul…” Ha ha..!! Daca a fost asa apoi, uitati-va ce case au „ beneficiarii” din Feleac. In afara de cateva casute frumoase ramase (pustii ), de la vechii felecani, toate casele felecanilor , nu au nimic in comun cu: locul; cu traditia; cu arhitectura traditionala românească; cu „spiritul locului”. Si apoi, functia arhitectului, la atata se reduce?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.