Închide

Ce-i lipsește Lagunei Albastre, sălbaticul loc de agrement de lângă Aghireș, cu drum pietruit și fără niciun fel de dotări? O conductă de apă, a fost emis certificatul de urbanism

Administrație by Actual de Cluj - mart. 13, 2023 1 488

Ce-i lipsește Lagunei Albastre, sălbaticul loc de agrement de lângă Aghireș, cu drum pietruit și fără niciun fel de dotări? O conductă de apă, a fost emis certificatul de urbanism.

Consiliul Județean Cluj a anunțat în urmă cu puține momente că a emis certificatul de urbanism necesar extinderii rețelei de apă în partea de nord a localității Aghireșu Fabrici, în zona lacului ”Laguna Albastră”. Investiția de introducere a apei potabile în zona Caolina – Lacul Laguna Albastră prevede construirea unei conducte de distribuție pe o lungime de peste doi kilometri, mai exact 2,18 km, pentru mai multe grupuri de case situate de-a lungul a două străzi. Conform proiectului, viitoarea rețea de apă se va conexa la conducta de distribuție a apei aflată în construcție și care va lega, pe o distanță totală de 18 de kilometri, localitățile Ticu Sat, Ticu Colonie, Dâncu și Arghișu din comuna Aghireșu.

”Laguna albastră”, una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice de vară din Cluj e lăsată în paragină de decenii, chiar dacă e lăudată de toată lumea. Lacul artificial cunoscut ca „laguna albastră”, spectaculos prin culoarea apei sale și prin dunele sălbatice care-l înconjoară, e la distanță de 40 de kilometri de Cluj-Napoca, în comuna Aghireșu. Culoarea sa caracteristică e dată de caolinul din apă: lacul s-a format pe locul unei foste exploatații de argilă albă, din apă de ploaie.
Exploatarea aparținea minei Aghireșu, care a fost inundată de izvoarele subterane, iar gropile excavate au fost acoperite, în parte, cu apă. Aceasta face ca peisajul să fie cu adevărat spectaculos: lacul de culoare azurie se remarcă într-un deșert de dune, foste excavații.

Ca să ajungeți la lac, însă, trebuie să vă înarmați cu multă răbdare: drumul e plin de hârtoape – e un drum de exploatație minieră – și chiar și așa, o bună parte din distanță trebuie parcursă pe jos.

Să mai spunem că zona n-a văzut niciun leu în amenajări turistice. Primăria n-a avut niciodată bani pentru amenajări atât timp cât a fost proprietarul zonei, astfel că în urmă cu câțiva ani a scos lacul la licitație iar acesta a fost cumpărat de o companie privată.

Citește și:

Maldivele Clujului: succesul ratat al Lagunei Albastre și de ce merită să o vizitezi

Un comentariu

Scrie un comentariu