Închide

Ce face în 2022 Primăria pentru a mări stocul de locuințe sociale în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 05, 2022 0 364

Primarul Emil Boc a indicat câteva direcții pe care Primăria le are în vedere pentru a pune în operă planurile strategice asumate de oraș potrivit cărora în 2030 vor dispărea comunitățile marginalizate de pe rampa de gunoi din Cluj-Napoca.

 

Oficialul a fost chestionat asupra planurilor pe 2022 de la capitolul locuințe sociale de către consilierii USR. În replică, Boc a arătat că în bugetul pe 2022 s-a prins o locație, pe strada Sobarilor care va fi studiată și unde s-ar putea crea 20-30 de locuințe sociale.

În paralel, a arătat Boc se analizează împreună cu Asociația Zona Metropolitană locații și posibilități de finanțare pentru a construi astfel de locuințe în comunele învecinate cu municipiul Cluj-Napoca.

De asemenea, a mai spus primarul, administrația locală așteaptă lansarea apelurilor de proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență pe zona socială pentru care autoritățile naționale nu au semnat deocamdată acordurile de finațare la nivelul Comisiei Europene.

„Avem problema locuirii sociale. Nu toată lumea își permite să își construiască o casă. O administrație și locală și din zona metropolitană trebuie să se gândească cum facem locuirea mai accesibilă, astfel încât nimeni să nu fie uitat, abandonat. Acum continuăm ce avem: construcția de locuințe sociale, ajutor la plata chiriei, cumpărarea locuințelor de pe piață. Continuăm politica de integrare a populației defavorizate. Soluția este integrarea și educația. Așa putem rezolva situația de la Pata Rât: integrare și educație. Acesta este un angajament al nostru și sper și al administrației metropolitane, care să fie realizat cu pași concreți. Deja am făcut câțiva pași. Populația de la Pata Rât prin diverse programe naționale, europene și norvegiene au avut case în Cluj-Napoca și în zona metropolitană. Am depus fișă de proiect la PNRR  Planul Național de Redresare și Reziliență, acest instrument financiar al UE chemat să rezolve inclusiv această problemă. Sperăm că locuințe sociale vor fi construite în Cluj-Napoca sau zona metopolitabă din fonduri PNRR, care să vină să suplimenteze efortul administrației locale de locuire pentru persoanele defavorizate. Ca părere personală și Guvernul României ar trebui să gândească un plan masiv de locuințe, că le numesc sociale sau altfel, dar locuințe ”affordable”, pe care să ți le permiți, pentru a întări calitatea vieții”, a spus primarul Emil Boc în martie 2021 la dezbaterea pe tema locuirii din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2021-2027 (2030).

sursa Jazz in the Park – Pata Rât, sursa Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu