Închide

Ce estimări are Primăria pentru realizarea pasajului de la Tăietura Turcului

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 24, 2021 0 628

Pasajul rutier din zona Tăietura Turcului din Cluj-Napoca este în faza de eleborare a studiului de fezabilitate, spun oficialii Primăriei Cluj. Acesta va fi terminat până la sfârșitul anului 2026, lucrarea fiind inclusă în proiectul de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, prins în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a fi finanțat din bani europeni.

Pasajul de la Tăietura Turcului urmează să fie construit peste calea ferată și va elimina blocajele din trafic produse mai ales la orele de vârf, când se formează coloane consistente la bariera de cale ferată, atât dinspre Baciu cât și dinspre Cluj-Napoca.

Primăria și-a propus să realizeze această investiție încă din 2014, dar costul mare al lucrărilor, peste 25 de milioane de euro, a fost principala piedică. Odată cu includerea lucrării în proiectul mare de electrificarea tronsonului de cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor care a fost acceptat în PNRR, pasajul trebuie terminat până în 2026. Proiectul este deocamdată în faza de studiu de fezabilitate, etapa acordului de mediu.

„Pasajul peste Tăietura Turcului va fi primul obiectiv care va fi finalizat din PNRR. Acest pasaj este inclus în proiectul de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor. Noi am făcut toate demersurile înainte să știm că acest proiect va fi inclus în PNRR și, practic, am reușit să integrăm studiul nostru de fezabilitate în studiul mare de fezabilitate privind electrificarea căii ferate. Construcția pasajului a fost evaluată la 25 de milioane de euro, o valoare mare pentru bugetul municipiului Cluj-Napoca, și până în 2026 acest obiectiv va fi gata. Este un pasaj extrem de complex, pentru că sunt multe străzi acolo, care au trebuit conectate între ele. Se vor face și câteva exproprieri, pentru a putea asigura o ampriză necesară acestui pasaj. Acolo a fost prevăzută servitute de utilitate publică, deci era o predictibilitate încă din 2014 că acolo se va construi un pasaj și că vor fi făcute exproprieri. Săptămâna trecută s-a discutat în Comisia de Mediu despre emiterea Acordului de Mediu, deci, practic, sunt și la acest capitol, cei de la CFR și de la Ministerul Transporturilor, în ultima fază a elaborării Studiului de Fezabilitate și cred că se poate trece în regim de urgență la licitația de proiectare și execuție”, a spus viceprimarul Dan Tarcea, citat de radiocluj.ro

Întregul proiect de electrificare a căii ferate între Cluj-Napoca și Episcopia Bihor a fost evaluat la 1,5 miliarde de euro și va fi realizat din fondurile europene primite prin PNRR.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu