Închide

Ce crede, real, președintele CJ Cluj, despre utilitatea Cluj Arena: „Tradiția se creează cu un început”

SportTop News by Catalin Suciu - sept. 22, 2022 1 346

CFR Cluj a solicitat, oficial, să joace pe Cluj Arena partida cu Petrol din campionat, fiindcă își schimbă gazonul la propriul teren.

Fanii Universității se opun cu vehemență.

Din punct de vedere legal, CFR, precum Sănătatea Cluj, Unirea Dej sau orice altă echipă, poate solicita închirierea stadionului dacă achită toate costurile prevăzute de societatea care administrează patrimoniul.

Pe Cluj Arena, stadion făcut din bani publici, sau pe fosta arenă Ion Moina, a jucat doar Universitatea Cluj, în întreaga sa istorie. Pe stadionul CFR-ului a jucat doar CFR.

De Cluj Arena răspunde Consiliul Județean și președintele CJ Alin Tișe. Aflat în concediu, așa cum ne- a relatat domnia sa când l-am sunat (21 septembrie) , Alin Tișe a spus, public, pentru stiridecluj.ro, că “CFR are oameni responsabili in conducerea clubului.Chiar dacă cererea lor este legală, urmare a pozițiilor exprimare de unele instituții abilitate, au decis sa joace meciul la Mediaș. Prin aceasta se preîntâmpină nașterea sau escaladarea unei posibile stări de tensiune in oraș, pe fondul unei eventuale decizii”.

Iată ce a spus Alin Tișe pentru actualdecluj.ro, tot din concediul dumnealui.

L-am sunat, ne-am prezentat. Redăm dialogul purtat miercuri (21 septembrie).

Bună ziua, domnule președinte. Vreau să vă întreb despre solicitarea clubului CFR de a juca pe Cluj Arena.

–  Eu sunt plecat în concediu până luni. Depinde când au solicitare. Dacă e azi, mâine, trebuie să vorbiți cu domnul Vakar (vicepreședintele CJ),care mă înlocuiește. Dacă e vorba de săptămâna viitoare, atunci cu mine.

Cu dumneavoastră dorim să discutăm. 

– Dar voi sunteți convinși că au cerut, că au trimis, eu știu să fie variante multiple…

Da, s-a făcut cerere oficială. S-a trimis solicitare de a juca pe Cluj Arena.

– Bun, la nivel de principiu, și asta nu vă spun că e neapărat decizia, dar există din partea oricărui club posibilitatea de a juca pe un stadion făcut din bani publici. Doar că aici este o chestiune nuanțată, fiind vorba despre fostul, fosta casă pe care a jucat mereu Universitatea Cluj.  Dar vom analiza, nu îl luați ca pe un răspuns final.

Din punct de vedere legal se poate refuza această intenție a clubului CFR?

– Nu se pune problema de a refuza. Se pune problema, de exemplu, dacă data la care dânșii (CFR-nr) doresc nu e ocupată de altcineva, de un alt eveniment. Depinde de situație. La nivel de principiu, existând tarife aprobate, oricine poate să joace pe teren. Urmează să analizăm și vom da un răspuns în scurt timp.

Mai exact? Când? În cât timp?

– Colegii mei vor da un răspuns rapid, în funcție de cerere. Pot da un răspuns mâine-poimâine sau dacă se solicită un răspuns pe săptămâna viitoare, se va da săptămâna viitoare.

Nu e nici un eveniment pe Cluj Arena la data la care CFR vrea să joace următorul meci.

– Nu știu, nu m-am interesat, sunt plecat de o săptămână, dar cu siguranță cei de la Cluj Arena vor da toate datele către Consiliul Județean, dacă e vreun eveniment sau nu. Și vor fi toate analizele, datele, apoi se va decide, cu calm și responsabilitate, fără patimă și forțări.

Ați mai avut cereri din partea CFR de a juca pe Cluj Arena?

– Nu știu să vă zic, chiar nu știu.

Vi se pare o chestiune sensibilă?

– Este o chestiune sensibilă care trebuie tratată cu seriozitate, pentru că vizează două echipe de fotbal sau două galerii, mai degrabă, care se ostilizează reciproc și care nu găsesc modalitatea de a comunica sportiv.

U Cluj și CFR nu au jucat pe același stadion niciodată. Pe un singur stadion, în calitate de gazdă. Ar fi o premieră.

– Există în lume, în Europa, echipe mult mai bune decât cele două (U și CFR) care sunt campioane mondiale ale cluburilor și ale Europei, și care împart același stadion .

Acolo există o tradiție în acest sens. Dacă vă referiți la Inter și Milan.

– Tradiția se creează cu un început. Ca un început. Tradiția s-a creat cândva, pentru că au înțeles că e mai rentabil, mai profitabil, ca ambele echipe să împartă același stadion decât să aibă fiecare alt stadion. Și economic, și al suporterilor și așa mai departe. Cu toate orgoliile dintre ei, dintre cele două cluburi, așa s-au gândit… că e mai rentabil pentru fiecare, pentru cele două cluburi pe care le iubeau foarte tare. La noi nu e cazul.

Suporterii Universității au transmis un mesaj public prin asociația Sepcile Roșii și prin alte grupări, că se opun vehement, că vor protesta.

– Dar nu mă surprinde. Ei au spus dintotdeauna că nu sunt de acord să joace alte echipe, nici măcar cei de la Dej, au fost de acord să joace echipa de fete. Deci nu mă surprinde reacția unei părți din galeria lui U Cluj, dar să nu uităm că în Clujul acesta mai sunt suporteri ai lui U Cluj, poate chiar mai mulți decât cei din galeria lui U Cluj, care sunt suporteri de o viață și pe care dacă-i întrebi, care nu sunt atât de vehemenți și impulsivi, poate vor să se joace pe acest stadion. Deci părerile sunt împărțite. Nu există un referendum unde să fie întrebați toți clujenii ce doresc, marea majoritate. Există o parte mai vocală, care se manifestă, și o altă parte, care dacă ar fi întrebată, ar spune altceva, nu știm asta. Dacă există această posibilitate, asta nu poate exista decât între cele două cluburi, între organizațiile de suporteri de la unii și de la ceilalți. Poate reușim în perspectivă să creăm un liant în sportul clujean, iar conducătorii și suporterii ambelor echipe să accepte să se joace în această formulă sau nu. Noi nu spunem cum e mai bine sau mai rău.

Credeți că e posibil vreodată ca CFR să joace pe Cluj Arena?

– Eu am mai lansat o ipoteză, să se dezbată, să se discute între cele două echipe și am fost înjurat și amenințat, or eu am stat și am dormit în șantierul stadionului doi ani, la propriu. Și știu ce vorbesc și m-am zbătut sa fie, când era doar Arena Națională. Să vedem când se va discuta, când se va dezbate, dacă tot suntem un oraș european.

Va juca sau nu CFR pe Cluj Arena?

– La nivel de prevedere legală, oricine poate, dar apare elementul de oportunitate. Este oportun să se joace aici? Forțele de ordine pot să asigure ordinea? Dacă se va juca, există riscul unor evenimente, conflicte, ce spune Jandarmeria despre așa ceva, Poliția și asa mai departe. Sunt evenimente legale, dar se pune în vedere oportunitatea.

La scurt timp după conversația purtată cu reporterul actualdelcuj.ro, președintele CJ a anunțat public, din concediu,  că CFR Cluj va juca meciul cu Petrolul Ploiești la Mediaș.

 

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Este pur si simplu revoltator ca o mana de derbedei sa impiedice o echipa clujeana sa joace pe stadionul facut din bani publici, inclusiv a suporterilor ceferisti , rusine, rusine, rusine !!!

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.