Închide

Ce caută un "Telescoop" pe Eroilor: căsuța de la Sibiu, adusă pentru evenimente la Cluj

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 01, 2014 0 1550

 

Pe bulevardul semi-pietonal de centru a apărut, de câteva zile, un schelet de lemn care descrie un soi de obiectiv gigant. Obiectul este de fapt un pavilion din lemn, gândit în forma unui teleobiectiv, care să servească drept spațiu de expoziție, dar și de discuții, a venit din fosta Capitală Culturală Sibiu și a fost prezentat și la Bienala de Arhitectură de la Veneția. Stă la Cluj pe Eroilor pentru câteva zile, pentru Festivalul de teatru, dans și imagine Temps d‘Images, după care ar urma să migreze prin oraș pentru alte evenimente.

 

 

Beneficiarul proiectului vine din Sibiu, Fundația Heritas, iar autorul e „COOP pe stradă”, cu echipa de proiect formată din Erika Barth, Diana Galoș, Judit Jozsa, Marius Micu „De la prima montare, pavilionul a mai fost montat de două ori de către fundația Heritas din Sibiu. Pavilionul a reprezentat pentru ei o platformă de comunicare cu cetățenii orașului. Aceștia erau informați în legatură cu proiectele desfășurate de către fundație. În plus, au fost organizate diferite ateliere pentru copii, prezentări, proiecții de filme. Proiectul a fost prezentat la bienala de arhitectură de la Venezia, în cadrul pavilionului Ungariei. Acum a ajuns la Cluj prin asociația ColectivA și la pavilion se vor organia diferite acrivități și expoziții în cadrul festivalului Temps d’images”, a explicat pentru Actualdecluj.ro Diana Galoș, unul dintre arhitecții care au gândit proiectul.

 

Plansă cu proiectul instalat în Sibiu

Plansă cu proiectul instalat în Sibiu

 

pllansa

 

Pentru festivalul de la Cluj, telescopul de lemn are dublu rol: oferă spațiu de promovare a manifestării, dar devine și gazdă de evenimente. „Unul dintre motivele care ne-au inspirat a fost chiar backgroundul defectuos de pe Eroilor, cu acele cuburi și mijloace de promovare care nouă ni se pare un pic agresive. Nu am vrut să facem la fel. Am vrut să nu abuzăm de spațiul public, ci, dimpotrivă, să aducem ceva constructiv și benefic. A venit și propunerea celor de la Sibiu de a ne dona acest pavilion, așa că l-am adoptat și am decis să îl activăm”, a povestit Lala Panait, reprezentanta echipei care lucrează pentru festival. Aici, voluntarii ar urma să îi aștepte în fiecare zi a festivalului cu informații pe cei interesați de manifestări, iar în week-end sunt programate evenimente. Astfel, pavilionul – telescop va fi „populatcu ateliere de scris și de activități pentru copii, cu proiecții video și trailere ale spectacolelor de festival.

Știm că acesta e un pavilion de vară-toamnă, dar sperăm să ne mai ajute totuși vremea să putem să îl folosim și să se bucure și publicul de el. Practic, vom oferi un „sample” de festival, în oraș. Ne-am bucurat să avem acest mijloc de a ieși în oraș, având în vedere că avem un festival de noimbrie, cu activități în spații indoor”, a completat Lala Panait. Pavilionul lansat în Sibiu și importat la Cluj rămâne aici și va fi reactivat pentru alte evenimente, pe parcursul anului viitor de către echipa care gestionează și proiectul La Terenuri. Tâmplarii sunt din Cluj, designerii și arhitecții sunt din Cluj, deci practic, cumva, pavilionul s-a întors acasă”, a completat Panait.

 

Sursa foto: Temps D'Images

Sursa foto: Temps D’Images

 

 

Despre idee și concept, descrise de echipa de proiect pe platforma Arhiforum:

 

„Primăria Municipiului Sibiu a demarat, în vara anului 2013, procesul de elaborare al noului Ghid de dezvoltare al oraşului, un document strategic care va defini linii de dezvoltare pentru următorii 10 ani. Acest ghid va fi elaborat în colaborare cu Fundaţia Heritas, asigurând astfel o largă informare şi participare a cetăţeniilor Sibiului în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană. Una dintre acţiunile legate de acest subiect a fost conferinţa internaţională Sibiu – Smart City organizată de Fundaţia Heritas împreuna cu administraţia oraşului în perioada 19-20 septembrie 2013 facilitând discuţii referitoare la subiecte actuale de dezvoltare urbană. În cadrul acestui eveniment a fost construit în Piața Mare din Sibiu pavilionul Telescoop Urban, cu rolul de a găzdui expoziţii, discuții și prezentări”.

„Pornind de la aceste date am propus o formă trapezoidală atât în plan, cât și în elevație, care, asemenea unui teleobiectiv, captează imaginea consacrată a primăriei orașului, înrămată de cadrul intrării. Latura cea mai îngustă a planului primește o bancă, ca loc privilegiat pe direcția axei vizuale, iar structura accentuează deschiderea treptată  a „obiectivului””.

„Pavilionul a fost gândit pentru a funcţiona alternativ ca spațiu de discuții și expoziție. Acest lucru s-a materializat prin tratarea diferită a celor două laturi lungi ale construcției: latura paralelă cu frontul pieţei este fixă și realizată din lamele verticale care reprezintă suportul pentru planșele expuse atât pe interior, cât și pe exterior, cealaltă latură fiind realizată din 3 panouri rotative cu rol expozițional. Aceste panouri pot fi deschise, în momentul în care spațiul funcționează exclusiv ca expoziție, sau închise, atunci când se dorește transformarea spațiului în loc de întâlnire și discuții. Desfășurarea activităților posibile este asigurată de o masă și o bancă, ambele fixe, precum și de 20 de scaune mobile. Elementele încorporate sunt amplasate spre capătul îngust al pavilionului și permit desfășurarea prezentărilor având auditoriul orientat înspre acestea. Scaunele modulare (realizate după un design mai vechi al echipei COOP) au formă curbă, pot fi aranjate variat și sunt viu colorate pentru a contrasta cu lemnul natur al pavilionului”.

„Cu acest pavilion am dorit să creăm un obiect și un spațiu flexibil care să ofere, simultan sau alternativ o multitudine de posibilități de utilizare. Pe parcursul celor 10 zile cât a stat în Piața Mare, pavilionul a găzduit seri de prezentări despre Sibiul vechi si proiectul SmartCity organizate de Centrul Roman de Energie, ateliere pentru copii împreună cu cei de la De-a arhitectura şi AIOS, discuţii cu reprezentanţii Fundaţiei Heritas”.

Citiți AICI descrierea proiectului, în variantă integrală

 

Festivalul de noiembrie

Creat în anul 2002 de către canalul de televiziune ARTE şi de La Ferme du Buisson – Scena Naţională Marne la Valée din Franţa, proiectul TEMPS D’IMAGES, festival de teatru, dans şi imagine foto/video, s-a dezvoltat la nivel european, desfaşurându-se acum în zece țări din Europa.
Ediția a 7-a de la Cluj are loc în perioada 6-16 noiembrie 2014 și e gândit în jurul temei Ce ne hrănește?”

Program pentru pavilion

Pavilionul de Promovare și Întâlnire al Festivalului Temps d’Images 2014!
Program realizat împreună cu voluntarii festivalului:

Sâmbătă
14.00 > 17.00 Cuvintele și scrisul ne hrănesc. Ateliere

Duminică
12.00 > 17.00 Muzica și jocul ne hrănesc. Ateliere dedicate și copiilor
Proiecții video surpriză!

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare