Închide

Ce caută Mitropolitul Clujului la sindrofiile politicianului Tișe, care e sensul unei cărți apărute la o editură obscură și ce urmărește liderul marginalizat al PNL prin această „revelare biografică”

OpinieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 07, 2024 0 683

Informația privind lansarea unei cărți autobiografice „Poveste pentru tata” a apărut cam timid, prin cercurile apropiaților președintelui Consiliului Județean Alin Tișe, ca în final evenimentul lansării să aibă loc într-un cadru ultra-festiv la care au participat peste 300 de oaspeți, inclusiv Mitropolitul Andrei, totul organizat într-un salon de nuntă, la Grand Hotel Italia, nu cum probabil ne-am fi închipuit: în vreo librărie, cafenea literară ori vreun târg/salon dedicat editurilor.

Un disclaimer de început se cuvine, dat fiind că personal n-am participat la lansare, n-am citit această carte pe care Tișe pretinde că a scris-o, nici nu intenționez vreodată pentru că, nu-i așa, timpul e tot mai scurt, iar maculatura o duzină… Nu voi argumenta deloc, așadar, în privința scriiturii, a poveștii în sine, singura observație pe care n-am cum să o ratez se referă la editura obscură sub umbrela căreia a fost publicată cartea (Editura Actual?!), pentru că de regulă cărțile însemnate/valoroase sunt publicate la edituri serioase, care au cel puțin o identitate.

Cartea lui Tișe a apărut la o editură „no name”, înființată în urmă cu doi ani în Cluj Napoca, nu e clar nici cine o conduce, nici cine-s redactorii, pe site-ul sărăcăcios fiind prezentate doar câteva volume, pe teme de consiliere pentru dezvoltare personală, talibanism, trăiri malefice…genul acesta se scrieri. Iar o a doua observație este că „Povestea pentru tata” a lui Tișe a fost redactată de Victor Popa, omul care-i slujește lui Tișe de peste două decenii (inclusiv ca angajat în Consiliul Județean), nu că ar fi aceasta o problemă sau că ne îndoim de calitățile de „redactor” ale domnului Popa – pe vremuri fost jurnalist – însă n-ai cum să nu te întrebi, cât de autentic mai poate fi talentul scriitoricesc al domnului Tișe, dacă omul cel mai apropiat i-a redactat cartea. Mai mult, dacă domnul Popa s-a ocupat de „redactare”, aflăm că Ligia Câinean – o altă apropiată și angajată a lui Tișe – s-a ocupat de „editare”. Nu e clar ce legătură au cei doi cu editura respectivă, sau dacă au vreo legătură, și acest aspect nici nu mai contează, de vreme ce Tișe a ținut neapărat să-și publice o poveste, considerând că a făcut un lucru interesant.

Colegii jurnaliști mai curioși au participat la lansarea cărții lui Tișe, iar dacă unii au putut să relateze doar despre cât de seduși au fost de prezențele feminine din viața lui Tișe (cea personală și cea profesională), de muzica și petrecerea bună care au încheiat evenimentul de la Grand Hotel Italia, am găsit, totuși, cel puțin unul care și-a făcut timp să răsfoiască cartea. „Nu e scrisă rău, e bine structurată, are un text ușurel, pe alocuri lacrimogen…”, ca sa-l cităm cu exactitate pe jurnalistul în cauză.

Ce se ascunde însă în spatele acestei lansări de carte – menită să dezvăluie momente emoționante din viața lui Tișe – sau în spatele așa ziselor instantanee „surprinse” de presa de casă în care președintele Consiliului Județean apare drept un individ „cool” , care poate să încheie o petrecere la platane (vezi foto jos), invitându-și oaspeții pe ringul de dans? Răspunsul e tot mai evident și se referă la un demers mai amplu, de resuscitare a vechii imagini politice apusă cu mult înainte de vreme. De altfel, eseistul Adrian Papahagi – la un moment dat coleg de partid cu Tișe – a fost invitat să vorbească despre cartea „Poveste pentru tata”, semnalând chiar el  (probabil fără intenție) acțiunea de marketing îndreptată spre politicianul Tișe și nicidecum spre subiectul cărții, prin simplul fapt că pe toată copertă zace postat, anost, chipul ultra-filtrat al autorului, ca într-un afiș electoral (vezi foto jos). „Eu aș fi folosit altă imagine”, a comentat Papahagi, care altfel a vorbit apreciativ la adresa lui Tișe, nu însă și la adresa PNL, partid pe care l-a numit „lamentabil”, în ciuda faptului că Emil Boc se afla în sală, alături de alți liberali clujeni.

Trebuie spus că întreaga audiență a fost formată în mare parte din primari, membri de partid, angajați ai Consiliului Județean și ai altor instituții publice, oameni angrenați politic, unii care-l simpatizează pe Tișe, dar și cei care-l detestă. Ce vrea Tișe să transmită în spațiul public dar și rivalilor săi politici, prin această nouă acțiune, finalizată cu o mare petrecere (pe care, spun sursele Actual de Cluj ar fi justificat-o și prin faptul că se apropie ziua sa de naștere). Vrea să arate că încă mai poate politic, că are resurse și chiar dacă e marginalizat de liderii de facto ai PNL Cluj (Daniel Buda și Emil Boc, chiar și de liderii de la București), poate reveni cu o strategie.

Cum tot e la modă scrisul cărților în perioade electorale, Tișe a scos și el această carte pentru a reveni în centrul atenției și a sensibiliza opinia publică, închipuindu-și că poate fura startul campaniei electorale, și nu, nicidecum în favoarea PNL-ului, ci strict în favoarea sa, agățându-se la rândul său de acest trend al „independenților” care au priză în rândul votanților.

În viitorul apropiat, Tișe nu va mai ascunde că are o dispută cu principalii lideri ai PNL Cluj și anticipez acum că planul său este să preia președinția organizației județene, mai ales dacă rezultatele electorale de la alegerile prezidențiale și parlamentare vor fi foarte slabe la Cluj, așa cum se preconizează.  Candidatura independentă a lui Sabin Sărmaș la Camera Deputaților poate aduce pagube însemnate pe listele candidaților propuși de PNL Cluj la parlamentare, iar dacă se va întâmpla asta, rezultatul va fi savurat în primul rând de Alin Tișe și oamenii săi, care au avut deja un conflict deschis cu tabăra Boc-Buda, din pricina modului în care au fost alcătuite listele electorale.

Tișe e conștient că e un personaj sec și deloc atractiv pentru electoratul tânăr și că anii întregi de leneveală i-au adus marginalizarea în spațiul electoral local. Cu toate acestea, ultimele acțiuni arată că e determinat să-și cosmetizeze imaginea și să revină în prim planul politicii românești, iar în același timp are de partea sa și Biserica Ortodoxă, prin prezența Mitropolitului Andrei Andreicuț, care îi acordă un sprijin vădit. E curios cum Mitropolitul nu se jenează să-și arate susținerea pentru Tișe, participând la mai toate evenimentele sale, fie ele mai mici sau mai mari, de ordin personal (cum a fost nunta, botezul copilului etc), sau de ordin electoral/politic (iar aici am putea înșirui zeci de imagini de la evenimentele din iunie, din campania electorală – și nu numai – la care Înaltpreasfințitul părea să fie abonat).

Cu atât mai mare e mirarea cu cât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a transmis public, la începutul anului, că preoții au obligația să păstreze neutralitatea în anul electoral 2024, atât în declaraţii publice, cât şi în activitatea practică, „faţă de problemele cu caracter politic”, iar opţiunea lor politică poate fi exprimată doar prin votul personal secret. Dacă privim/ascultăm la cum se raportează Înaltpreasfințitul Andreicuț la politicianul Alin Tișe în spațiul public, și viceversa, e cam greu să ne închipuim neutralitatea, iar cu privire la acest aspect nu putem decât să așteptăm un punct de vedere oficial al Mitropoliei, cu mențiunea că prin alte părți ale țării nu prea s-a consemnat ca mai marii bisericii să fie atât de familiari cu liderii politici locali.

Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț a fost prezent evident și la lansarea cărții lui Tișe, afirmând că i-a citit cartea. Am zice cam neinspirat, a citat un verset din Înțeleptul Solomon, „Cartea Pildelor”, și anume: „Un nume e mai de preț decât bogăția. Cinstea e mai prețioasă decât aurul și argintul”. „Acest verset de data aceasta i-l dedic domnului președinte al Consiliului Județean, Alin Tișe”, a spus Mitropolitul Andrei, fără să precizeze dacă e vorba de o recomandare sau dacă așa îl vede el pe președintele Tișe, omul care și-a burdușit conturile din afaceri imobiliare, dospite toate în acești ultimi ani cât a fost președinte de Consiliu Județean.

Foto: Mitropolitul Andrei Andreicuț, lansare carte Alin Tișe

sursa foto: Captura video

Foto: Tișe la Platane, petrecere lansare carte

sursa foto: captura

Foto: Copertă carte Alin Tișe

Foto: Copertă carte Alin Tișe

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.