Închide

Ce “cârlige” folosesc candidații de Bruxelles în cursa pentru votul clujenilor

PoliticaTop News by Luminiţa Silea - mai 12, 2014 1 1947

Partidele politice au mai puțin de două săptămâni să-și convingă votanții să aleagă listele lor de candidați pentru Parlamentul European (PE). Echipele de campanie au bătut Clujul și județele din Transilvania, au participat la manifestări și tăieri de panglici sau au băut la poarta oamenilor ca să-i convingă că îi pot reprezenta în Europa.

Organizațiile clujene ale principalelor partide care la alegerile europarlamentare din 2009 au atins pragul electoral nu au făcut rabat și au scos artileria grea ca să-și păstreze sau să-și înmulțească mandatele în PE. Campania a ajuns și pe rețelele de socializare.

 PDL Cluj l-a aruncat în luptă pe președintele organizației Daniel Buda, cel care a ratat un mandat la alegerile parlamentare din 2012 și care l-a scos din cursă pe actualul europarlamentar PDL din organizația de la Cluj, Rareș Niculescu. În campania electorală pentru Parlamentul European, Buda a început lupta cu oamenii primarului Emil Boc, angajați ai primăriei clujene, mulți dintre ei membri de partid, chiar cu funcții de conducere. În 1 mai a ecologizat pădurea Făget și a postat imediat o fotografie de grup cu echipa. Așa de mare a fost echipa încât au fost și reclamații după apariția fotografie de la Paul Câmpean, fratele președintelui TDL, Ovidiu Câmpean, ambii oameni din echipa primăriei, că s-a tăiat imaginea. 

Buda și membrii TDL din primarie

Are în echipă și fetele frumoase de la protocol ale edilului Boc care îl ajută cu lipitul afișelor.

 fete frumoase la lipit afișe

Buda îi are de partea sa foștii și actulul viceprimar de Cluj, consilierii locali dar și pe senatorul Alin Tișe care au dat mâna cu clujenii din cartiere și le-au împărțit pliante.

Alin Tișe și Daniel Buda, în mișcare, la Gherla

Alin Tișe și Daniel Buda, în mișcare, la Gherla

De asemenea, Buda a încetățenit politica partidului la întocmirea listei de eurocandidați -patru primari puternici din Brașov, Arad sau Târgu Mureș apar în echipa propusă pentru parlamentul european și s-a făcut frate cu aleșii lo

Radu Mosin, Adrian Popa și Gheroghe Șurubaru în campanie în Mărăști

Radu Mosin, Adrian Popa și Gheroghe Șurubaru în campanie în Mărăști

Chiar primarul Emil Boc, simplu membru în PDL, după cum acesta a susținut public, recent înscris în fundația care a dat naștere partidului susținut de președintele Tranian Băsecu, Partidul Mișcarea Populară, a participat în campania lui Buda.

Boc în campania PDL

Boc în campania PDL

Din mesajele postate pe rețele de socializare candiatul clujean este prietenul animalelor domestice, oile, iepurii și ustensilele fermierilor nefiind lipsite din postările lui Buda.

Daniel Buda și Monica Macovei europarlamentar și candidat

Daniel Buda și Monica Macovei europarlamentar și candidat

Eurocandidatul a declarat pentru actualdecluj.ro că  în două săptămâni de campanie, a ajuns la concluzia că e dificil să atingi cu sloganul de campaniei toți alegătorii. PDL a mers pe sloganul <<Europa în fiecare casă>>. Potrivit lui Buda, alegătorii clujeni sunt o specie diferită, mai așezată, față de maramureșeni sau bihoreni. “Numai când ieși din Cluj îți dai seama cum sunt oamenii. Cei din Bihor sunt mai înțepați, imediat se supără dacă le spui ceva nepotrivit. Dincolo, în nord, oamenii își fac dreptate cu topoare și cuțite”, a spus Buda. Despre participarea primarului Emil Boc în campania electorală PDL, Buda a menționat că edilul nu a putut începe din mai pentru avea alt program aranjat. „A fost cu noi în cartiere. Nu se punea problema să nu participe, doar a avut ceva angajat în primele zile din luna mai”, a adăugat Boc. Despre aparația sa lângă animalele domestice, candidatul democrat liberal spune că acestea sunt o pasiune a sa, mai ales că el deține o fermă în județul Sălaj. „Iepurii îmi plac din copilărie sunt un fel de nostalgie. Când îi văd îmi vine să îi iau în brațe. La mine la fermă nu am, așa se explică și fotografiile din campanie”, a mai spus Buda.

Buda cu sătenii și oile la Iara

Buda cu sătenii și oile la Iara

Buda și produs de Huedin

Buda și produsul de Huedin

Tinerii TDL îl ajută pe Buda chiar să facă, în mediul on-line, publicitate negativă uzând de propriile afișe de campanie ale PSD, cu Victor Ponta.

 tdl anticampanie

PNL a pornit în campanie locală la Cluj cu ideile liderilor organizației locale și cu cele venite de la echipa de tineret.

uioreanu chopper

Uioreanu la Festivalul Transportatorilor

Președintele Consiliului Județean, Horea Uioreanu, cel care conduce și organizația clujeană a PNL a declarat că vrea să tragă partidul în sus și în județ utilizând notorietatea sa. Așa că Uioreanu a fost pe afișele mitingului aviatic de la aeroport, a încălecat chopperul la Festivalul Transportatorilor și a pregătit un uriaș concert pentru clujeni împreună cu radio Zu pe stadionul Cluj Arena, cu începere din 17 mai. „Eu sunt sus, iar partidul e mult mai jos în Cluj. Ideea este să îi ajut în campanie să se ridice”, a spus președintele Uioreanu.

Târgul Produs de Cluj, organizat în această perioadă intensiv în Cluj și în județele învecinate, inițiat încă de pe vremea președintelui Alin Tișe, este un alt vector de campanie al liberalilor clujeni.

produs de cluj Huedin

Parlamentarul Elena Ceușan, fosta soția a președintelui CJ Cluj, la Huedin

De cealaltă parte, președintele organizației locale, Ioan Petran a mizat pe coptarea în echipă a unor fete frumoase, luate cu chirie ca să ajute partidul.

fete speciale pnl

Fetele speciale ale PNL

Tinerii PNL au fost ceva mai ingenioși decât liderii lor. Au introdus bicicletele personalizate în campania electorală pentru a promova o politică sănătoasă. Chiar dacă primăria lui Boc nu a reușit să creeze un traseu coerent de piste de biciclete în oraș, tinerii liberali nu s-au descurajat și vor să-și încurajeze electoratul să susțină transportul ecologic.

biciclete pentru Bruxelles

Biciclete spre Bruxelles

politica sanatoasa

Startul campaniei politica sanatoasa

Consilierii locali dar și parlamentarii clujeni au ieșit și în cartiere pentru a cere votul clujenilor. Clujeanca Norica Nicolai, europarlamentar PNL și candidat și-a intensificat prezenta la Cluj ba a activat și parlamentarii clujeni printre care Steluța Cătăniciu sau Marius Nicoară, totul sub sloganul de campanie al național liberalilor, <<Euro Campionii>>

nicoara in campanie

Nicoară și consilierii în cartiere

norica nicolai europarlamentar si candidat cu parlamentarii PNL de CLUJ

Norica Nicolai europarlamentar și candidat cu deputatul Steluța Cătăniciu

PSD are atuurile guvernării. Și un ministru clujean al dialogului social, Aurelia Cristea. Aceasta a participat la manifestările publice din oraș derulate în jumătatea de campanie care a trecut, purtând o floare roșie în piept sau ținute în culorile social-democrației. Aurelia Cristea a fost chiar în vizită la producătorii din Piața Hermes.

oficiali psd

Aurelia Cristea și Dan Șova cu liderii locali

Liderii locali ai PSD și-au adus miniștrii social democrați de la București, dar și pe premierul Victor Ponta care a inaugurat recent fabrica Bosch de la Jucu. A fost și Dan Șova, ministrul marilor proiecte care a dat ordinul de începere a lucrărilor la o autostradă de 70 de kilometri – Turda-Sebeș.

Remus Lăpușan obișnuiește în perioada campaniei să poarte o cravată roșie. Ioan Oleleu, vicepreședintele Consiliului Județean, sau consilierul local Claudia Anastase s-au îmbrăcat chiar și în port popular. Asta ne spun imaginile postate de oficiali ai partidului

port popular psd 28 aprilie

Reprezentanții PSD în județ

În județ, pe panourile electorale, echipa propusă de PSD pentru Parlamentul European apare alături de premierul Victor Ponta. Lângă acesta, pe alte afișe sunt și parlamentarii clujeni, dar și exponentul grupului de la Cluj, Ioan Rus.

greii de la cj psd

Greii PSD

PSD a pus stăpânire chiar și pe cinematograful Florin Piersic de la Cluj unde s-au întrunit recent greii partidului de la Cluj cu conducerea centrală.

 Purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra, spune că în campanie pentru europarlamentare partidul său mizează pe realizări palpabile. „Campania electorală a PSD Cluj se desfășoară pe două paliere: unul clasic, cu tematică populară având la baza identității vizuale mesajul <<Mândri că suntem români!>>, mesajul fiind transpus pe materiale informative, tricouri, șepcuțe, bannere, slidere online. De ce? Pentru că suntem parteneri corecți și consecvenți cu țările componente ale UE dar mândri și fermi în promovarea românismului. Cel de-al doilea palier este comunicarea door-to-door și cea online iar atuurile sunt foarte simple, investițiile în infrastructura din Cluj/Transilvania ale Guvernului Ponta, ce ne facilitează legătura cu Europa: Achitarea datoriilor realizate de guvernul Boc, 188 de milioane lei pentru Autostrada Transilvania, reînceperea lucrărilor la Autostrada Transilvania, tronsonul Gilău-Nădășel, Surplacu de Barcău-Borș, alocarea a 15,8 milioane lei pentru reabilitarea DN1 Turda-Cluj, începerea lucrărilor la Autostrada Turda-Sebeș, un obiectiv în valoare de aproximativ 550 milioane euro, finalizarea centurii Vâlcele-Apahida, în valoare de 113 milioane lei și aici putem aminti și cele 15 milioane de lei pentru plata parțială a lucrărilor, la Aeroportul Internațional Cluj „Avram Iancu”. Toate aceste realizări bolduiesc Clujul pe harta Europei”, spune Nasra.

Pe lângă linia oficială de campanie, tinerii au făcut treabă bună așa că până și Nasra și-a făcut un selfie ca să le mulțumească.

 tsd

UDMR și-a făcut și un filmuletz bilingv despre beneficiile uniunii europene. De asemena, prezintă pe rețelele de socializare filmulețe în care euro-candidații, printre care și clujeanca Csilla Hegedus, își prezintă programul și dezideratele.

Vezi filmulezul despre benficiile UE

Numărul 1 de pe lista UDMR, Winkler Gyula are în echipa de campanie foarte mulți studenți de la UBB dar și oameni din echipa Peninsula.

 fete ubb

Oamenii din campanie, mulți dintre ei din Cluj, au postat și o serie de selfi-rui pe rețelele de socializare.

 selfie studenti ubb

UDMR are trăistuța roșie a candidatului Sogor Csaba, dar și multe fete frumoase alături,  plus oficiali ai UDMR din Cluj printre care președintele Vakar Istvan sau viceprimarul Anna Horvath.

 sogor csaba

Senatorul Laszlo Attila spune că motorul campaniei sunt primii patru candidați de pe lista partidului . „Punem accent foarte mare pe campanie door to door, atât noi cei din partid, personal sau prin simpatizanți. Am profitat și de manifestările comunitare din Cluj și din țară pentru a-i lămuri pe oameni cât de importat este să fim în structurile de decizie de la nivel european”

fete udmr

fete cluj udmr

Celălalt partid care a prins pragul electoral la  alegerile europarlamentare din 2009, PRM, nu e prea prezent în Cluj, având în vedere conflictul între fostul primar Gheroghe Funar și președintele Corneliu Vadim Tudor, care mai vrea un mandat în PE.

În schimb, partidul de suflet al președintelui Băsecu, PMP, s-a lansat serios în campanie și la Cluj cu motor de organizației în persoana deputatului ales PDL, în prezent PMP, Adrian Gurzău. Acesta și-a intalat sediul de campanie și cel al organizației în birou l de parlamentar luat în chirie de la primărie. „Biroul parlamentar de pe Eroilor nr. 2 este birou parlamentar. Nu pot desface activitatea de parlamentar, deputat al PMP, de cea de partid. Când am și ședinte, conferințe de presă, invitați, le țin la biroul parlamentar. Este de rea credință afirmația că se deturneză scopul pentru care a fost atribuit spațiul. Ce-ar fi să căutam în sediile de partid din Cluj și să vedem în câte își au biroul și parlamentarii acestor partide? Ca să nu mai pomenim despre acele partide care nu mai există, dar sediile le-au rămas „moștenitorilor” pentru activități comerciale. Am depășit 1000 de membri la PMP Cluj. Ne-am concentrat să avem câte doi membri pentru fiecare secție de votare”, a vorbit Gurzău despre începuturile PMP la Cluj.

Instalat în centrul orașului, Gurzău a sesizat recent poliția și organele de anghetă, acuzând că i-a fos tvandalizat sediul de camapanie de pe Eroilor nr. 2 din Cluj-Napoca.

pmp baner vandalizat

Pe rețelele de socializare, Gurzău arată că e duplicitar – a susținut ARD, a fost PDL iar acum cere votul pentru candidații PMP, prima conferință de prezentare a candidaților ținând-o la Cluj.

gurzau duplicitar

Până și primarul Emil Boc s-a poza cu candidatul PMP Siegfried Mureșan, însă la Timișoara.

cu boc la tm siegfried muresan

Un comentariu

  1. Uioreanu (PNL), Buda, Boc (PD) si…. Nastra (PSD) 🙂 la psd e jale mare. doar ochelaristul ce mai are sclipici. nastra e peste tot… centreaza, pase si da goluri.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare