Închide

Când votăm reprezentanţii în Parlamentul European şi care sunt candidaţii

Politica by Luminiţa Silea - mai 12, 2014 0 427

15 formaţiuni politice şi 8 candidaţi independenţi se bat pentru cele 32 de locuri în Parlamentul European, atâtea câte revin României. Campania electorală se va încheia în 24 mai. Urnele se vor deschide pentru vot în 25 mai.

Un europarlamentar are un salariu de peste 6000 de euro pe lună, plus o serie de indemmnizaţii de câteva mii de euro anul pentru cheltuieli, călătorii, plata omanenilor din cabinet, dar şi indemnizaţia forfetară de şedere de peste 300 de euro, zilnic.

 

alegeri


Se bat să-şi trimită oameni în Parlamentul European PSD-UNPR-PC, PNL, PDL, PMP, UDMR, Forţa Civică, PP-DD, PNŢCD, Partidul Alternativa Socialistă, Alianţa Naţională a Agricultorilor, PRM, Noua Republică, Partidul Verde, Partidul Ecologist Român, Partidul Dreptăţii Sociale.

Candidaţii independenţi sunt: Mircea Diaconu, Corina Ungureanu, Dănuţ Liga, Pericle Iulian Capsali, Peter Costea, Valaentin Daeanu, Constantin Titian FIlip şi Paul Purea.

Cine ne cere votul

PDL propune o listă formată din actuali europarlamentari (Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Marian Jean Marinescu) după care urmează Daniel Buda (fost deputat şi lider al organizaţiei Cluj), Orest Onofrei (fost prefect de Suceava, fost parlamentar PNL apoi PDL, în prezent fiind printre liderii organizaţiei sucevene a celui de-al doilea dintre partide), Dragoş Florin David (fost europarlementar). De la poziţia 11, pe lista democrat liberalilor sunt şi primarii partidului din Alba Iulia, Braşov, Arad şi Târgu Mureş.

PNL propune un cap de listă format din actuali sau foşti europarlamentari: Echipa liberalilor, care va cere votul romanilor pe 25 mai la alegerile europarlamentare este formată din: Norica Nicolai (Regiunea Nord-Vest),  Adina Vălean (Regiunea Sud), Cristian Buşoi (Regiunea Vest), Renate Weber (Regiunea Bucuresti-Ilfov), Ramona Mănescu (Regiunea Sud-Est) şi  Eduard Hellvig (Regiunea Centru). Pe următoarele poziţiie de pe listă urmează Mihai Turcanu, fostul presedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Verinare şi frate al preşedintelui CJ Botoşani, Claudia Benchescu, primarul Bacăului Romeo Stavrache, dar şi Andrei Muraru, fost preşedinte al Institutului pentru Investigarea crimelor comunismului.

Alianţa electorală PSD-UNPR-PC propune pe listă șapte actuali europarlamentari, doi miniştri şi doi senatori. Plus directorul adjunct de cabinet al comisarului European Dacian Cioloş şi un consilier din Primăria Capitalei. Vorbim de Corina Creţu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Damian Drăghici, Maria Grapini, Dacian Sârbu, Ioan Mircea Pascu, Viorica Dăncilă, Sorin Moisa, Victor Boştinaru, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Claudia Tapardel. Următoarele locuri revin candidaţilor susţinutţi de PC şi UNPR sau TSD.

Partidul Mişcarea Populară îl are cap de listă pe Cristian Preda (europarlamentar ales pe listele PDL), după care urmează Siegfried Mureşan, consilier principal al PPE pe afaceri economice în PE, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu, Daniel Funeriu. Vezi lista candidaţilor şi declaraţiile de avere

PNŢCD îi are în fruntea listei pe preşedintele partidului Aurelian Pavelescu şi pe Sebastian Bodu (care a accepat să micreze în acest partid de la PDL pentru a mai prinde un loc de europarlamentar). Pe poziţia a treia e preşedinta filialei Constanţa, Maria Stavrositu, vicepreşedintele Alex Ştefănescu (critic şi sciitor), Nelu Neacşu, secretarul internaţional al partidului pe lângă PPE, urmaţi de şedi de organizaţii din Cluj, Braşov sau Timiş.

 

UDMR îi propune pe europarlamentarii Iuliu Winkler şi Csaba Sogor, apoi pe Lorant Vincze, asistentul lui Iuliu Winkler la Bruxelles , pe Csilla Hegedus, secretar general adjunct al UDMR. UDMR are pe listă şi doi primari, din Sovata şi Salonta, un senator, Csaba Pataki, un vicepreşedinte de Consiliul Judeţean, Joseph Birtalan, din Harghita sau pe preşedintele organizaţiei din Mureş. Episcopul Laszlo Tokes, ales europarlamentar în mandatul 2009-2014 a anunţat că va merge pe liste din partea Ungariei.

Partidul Poporului Dan Diaconescu îl are în fruntea listei pe preşedintele cu acelaşi nume. Vezi ceilalţi candidaţi ( )

Forţa Civică îl are cap de listă pe fostul premier Mihai – Răzvan Ungureanu. (vezi restul listei)

PRM deschide lista cu scriitorul Corneliu Vadim Tudor (vezi profesiile celorlalţi candidaţi).

Partidul Noua Republică are cap de listă pe Mihail Neamţu (vezi ceilaţi candidaţi şi declaraţiile de avere)

Partidul Ecologist – vezi candidaţii 

Partidul Verde – lista candidaţi şi profesiile

Partidul Aternativa Socialistă – listă candidaţi

Alianţa Naţională a Agricultorilor – lista candidaţi

Partidul Dreptăţii Sociale – listă candidaţi

Printre candidaţii independeţi se află o fostă sportivă, un fost ministru PNL sau cel care a fondat publicaţia Actualitatea Românească pentru românii din străinătate.

(vezi averile candidaţilor independenţi)

 

Cum îi găsim pe buletinele de vot

Biroul Electoral Central a strabilit următoarea ordine pe bujetinel de vot: PDL, PMP, UDMR, PSD-UNPC-PC, PNL, PRM (fiecare dintre aceste partide având deja reprezentanţi în PE) după care urmează Alinaţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Noua Republică, Partidul Verde, Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PP-DD.

De la poziţia 16 urmează candidaţii independenţi începând cu Corina Ungureanu, încheind cu Valentin Dăeanu, punultimul fiind Mircea Diaconu care a ales să candideze independent după ce PNL a refuzat să-l pună pe liste.


Cum se votează în ţară şi străinătate

190 de secţii de votare au fost organizare în afara ţării, în sediile misunilor diplomatice şi consulare ale ţării. În acestea pot vota românii aflaţi în afara ţării în ziua votului, dar şi cei cu domiciului în afara ţării. Ei au nevoie de carte de identitate sau paşaport.

Cei din ţară vor vota pe listele electorale, aşa cum au făcut-o şi la alegerile precedente derulate în România. Cetăţenii aflaţi pe teritoriul altei localităţi decât cea unde sunt înscrişi pe listele electorale pot vota la orice secţie de votare, pe baza documentului de identidate, cu menţiunea că va fi verificat de preşedintele biroului electoral din respectiva secţie de votare. dacă este pe listele cu alegători întocmite de Autoritatea Electorală Permanentă.

Pe listele respective sunt înscrişi peste 18 milioane de români.

La alegerile europarlamentare din 2009 prezenţa la vot a fost de peste 27,6 %.

Aderarea la spaţiul Schengen a fost principala temă de casă a preşedintelului Tranian Băsecu trasată viitorilor europarlamentari ai României.

 

Alegi parţiale tot în 25 mai

Tot în 25 mai vor avea loc alegeri locale pentru alegeri parţiale a parlamentarilor, primarilor sau preşedinţilor de Consiliul Judeţean. Se fac alegeri în Bucureşti, Gorj şi Timiş pentru senat şi în Galaţi, Hunedoara, Ilfov şi Satu Mare pentru Camera Deputaţilor. În Argeş se va alege preşedintele Consiliului Judeţean, în Vrancea primarul oraşului Panciu iar în alte 17 comune din judeţene Buzău, Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Constranţa, Maramureş, Mureşe, Mehedinţi, Teleorman, Prahova, Namţ, Teleorman, Timiş şi Vaslui se vor alege priamarii.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare