Închide

Cu ce propuneri au venit proiectanții pentru un ansamblu din Borhanci, de lângă viitorul hub educațional al Primăriei, ca să obțină aviz favorabil

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 12, 2022 1 2130

Un proiect de urbanizare pe strada Soporului Nord prin care se propune construirea a 11 locuințe unifamiliale a fost acceptat de arhitectul județului la ultima ședință de urbanism din 2021, după ce a fost amânat la o altă ședință pe motiv că nu aduce nimic comunității. De această dată, proiectanții au propus realizarea unui azil, ca funcțiune publică care lipsește în zonă, având în vedere că proiectul este în apropierea hub-ului educațional pe care Primăria l-a anunțat în Borhanci iar acesta urmează să asigure în zonă dotările de învățământ pe care autoritatea locală le cere de la astfel de proiecte de urbanizare, fie ele și mici.

Planul Urbanistic Zonal de urbanizare a unui teren de 1,5 hectare de pe strada Soporului Nord pentru construirea a 11 locuințe individuale a fost elaborat de Maiatec și coordonat de arhitecții SALHA Riyadh și de Noaghi Daniel Nicolae (pentru partea de urbanism). Prin PUZ se studiază un teren mai mare, de 1,7 hectare care include și parcele construite și se reglementează o zonă de 1,5 hectare pentru construirea de locuințe individuale. Prin proiect se cedează teren pentru regularizarea străzii Soporului la profil de patru benzi ca în Planul Urbanistic General și se propune o nouă stradă care să deservească viitoarele case, cu profil de 9 metri, cu două benzi de circulație și trotuare de 1,5 metri pe ambele părți. Prin proiect se propune și o zonă verde și o zonă de instituții și servicii publice.

La ultima ședință a comisiei de urbanism din 29 decembrie 2021 a Primăriei, proiectul a fost susținut de arhitectul Lorant Szeredai care a explicat comisiei că, în urma unei analize sectoriale a dotărilor și serviciilor publice din zonă cerută de municipalitatea, s-a stabilit că există sau vor exista dotări de învățământ în Borhanci, motiv pentru care beneficiarii au propus realizarea unui azil de bătrâni în cadrul proiectului.

La o altă ședință de urbanism, proiectul fusese amânat pe motiv că nu aduce astfel de funcțiuni în zona Borhanci, chiar dacă proiectanții au arătat că ansamblul prevede puține case dar și că el este în proximitatea viitorului hub educațional anunțat de Primărie în cartier, tocmai pentru a rezolva problemele care există. La respectiva ședință chiar s-a propus asocierea între investitorii cu proiecte pe suprafețe mici vecine pentru a propune împreună dotări publice în cartier.

De această dată, arhitectul șef Daniel Pop a fost nevoit să accepte proiectul și a salutat funcțiunea propusă, admițând că nu li se poate cere oamenilor să edifice o creșă/grădiniță când Primăria are proiectul hub-ul educațional.

În schimb, Pop a avertizat proiectanții că își vor autoriza casele abia după 2026 (termen anunțat de Primărei pentru rezolvarea sau ameliorarea problemelor de circulație din cartier, unde accesul se face pe străzi cu capacități de trafic depășite), dar că pot obține mai repede autorizațiile pentru infrastructura de drumuri, edilitară sau pentru zona de instituții și servicii.

 

Un Plan Urbanistic Zonal de urbanizare a unui teren de aproape un hectar situat în Colonia Sopor, o nouă zonă de dezvoltare a orașului a fost prilej la comisia de urbanism a Primăriei Cluj din august 2021 pentru a se trasa noi reguli și pentru aprobarea proiectelor mici de către municipalitate. Deja în zona Borhanci-Sopor sunt pe masa arhitectului șef al municipiului, după cum acesta a anunțat, circa zece proiecte mici în această zonă pentru edificarea de locuințe cu una sau mai multe unități locative care, însumate, aduc într-o zonă cu probleme de trafic peste 200 de mașini. De aceea, toți celor cărora li se aprobă proiectele vor putea construi abia după 2026 când Primăria susține că va reuși să rezolve problemele de intrare și ieșire din zonă sau pe cele legate de dotările publice și de învățământ.

Ddetalii: Condiție nouă la urbanism pentru proiectele din Borhanci

Un comentariu

  1. In concluzie:
    E foarte mare problema cu traficul din zona creat de cele 200 de masini de la casele respective, in schimb nu este nici un fel de problema cu cele 10.000 de apartamente Udrea-BOC…
    Am inteles !

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.