Închide

Ce argument ”urbanistic” au adus oficialii pentru a aviza o capelă hidoasă la Spitalul Primăriei Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 30, 2019 0 933

Toți specialiștii din Comisia de Urbanism a Primăriei au propus regândirea capelei care se dorește în incinta Spitalului Municipal Clujana, pe motiv că încalcă reguli fundamentale de amplasare a construcțiilor într-o incintă închegată cum este cea a unității medicale de pe strada Tăbăcarilor.

Primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea n-au fost de acord sub nici o formă, invocând ca argument urbanistic ”vindecarea spirituală” de care au nevoie pacienții. Chiar Tarcea s-a ”rățoit” la un arhitect din comisie și i-a transmis să-și vadă de treabă și să nu își dea cu părerea în ce proiecte investește Primăria.

Proiectanții de la SQM Architecture au cerut comisiei de urbanism avizul pentru un Plan Urbanistic de Detaliu pentru extinderea compartimentului de primiri urgențe la pachet cu amenajarea unei capele în incinta spitalului Clujana. Intenția este să se extindă aripa de vest cu un corp cu demisol, parter și patru etaje și construirea unei capele parter de 121 mp în partea opusă a unității medicale din subordinea Primăriei.

Arhitectul Ferencz Bakos de la SQMA s-a delimitat din start de proiectarea capelei și a arătat că aceasta a fost preluată în PUD din rațiuni de simplificare a proiectului. ”Proiectul a pornit de la extinderea clădirii urgențelor. Au fost două birouri de arhitetcură cu două proiecte diferite. Altcineva a propus capela. Ni s-a zis să o preluăm noi ca să fie un singur PUD”, a completat Bakos.

Bakos a penalizat sistemul on-line de emitere a cerificatelor de urbansim introdus de Primărie și a arătat că durează mai mult emiterea unui ceritificat în acest regim. Documentul nu a fost eliberat, deși cererea a fost depusă de două săptămâni și ceva, a mai arărat el.

Arhitectul Voicu Bozac, membru în comisia de urbanism, a remarcat că respectiva capelă are o poziție nefirească și că cel mai bine ar fi mutarea ei în interiorul spitalului.

Primarul a afirmat că în interior abia este loc pentru spațiile medicale și echipamente, remarcând că există aviz de la comisia de monumente. ”Domnul Scripcariu e credincios, vedeți”, a completat Boc, arătând că nu vede de ce comisia s-ar opune capelei. ”Nu consider că este un rău. Partea de vindecare nu este doar cea medicală, ci și spirituală. Nu sunt de acord să încălcăm regulile de urbanism, dar capela ar tebui făcută”, a mai spus Boc.

Primarul s-a mai interesat cu ce majoritate a fost respinsă propunerea actuală de capelă. Arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, a arătat că este vorba despre ”cam toți membrii comisiei”. Primarul a insistat și s-a pronunțat că spațiul exterior de la Clujana e generos și permite amplasarea capelei. Arhitetcul Voicu Bozac a insitat că ansamblul medical este în sine foarte bine amenajat și că funcționează excelent și că nu ar trebui amenajată o astfel de construcție apendice, cu specific religios.

Viceprimarul Dan Tarcea s-a răstit la el și i-a indicat să nu își dea cu părerea cu privire la investițiile pe care Primăria le face la o unitate medicală arătând că vindecarea spirituală e foarte importantă pentru pacienți.

Arhitetctul Mihai Racu, membru în comisie, a sugerat chiar amplasarea capelei pe modelul celei de la Sighet, de la Memorial. Ceilalți membri, între care chiar și primarul, au spus că abordarea e un pic cinică, să trimiți pacienții ”sub pământ” să se roage.

În final, primarul a trecut propunerea cu mențiunea că modul în care va arăta capela va face obiectul unei discuții la comisia de estetică urbană pentru ca aceasta să se integreze în peisaj.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.