Închide

Ce aduce toamna pe piaţa forţei de muncă, la Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 09, 2018 0 419

 

În această perioadă, în Cluj sunt oficial disponibile peste 1.000 de locuri de muncă. Un târg de job-uri anunţat pentru început de octombrie va aduna peste 80 de angajatori.

 

Organizatorii Târgului de Carierea aşteaptă la evenimentul de la Sala Polivalentă cel puțin 5.000 de candidați și 80 de companii. Acesta va avea loc în 3-4 octombrie. „Candidații vor avea posibilitatea de a interacționa direct cu recrutorii pentru a afla care sunt oportunitățile disponibile de pe piața forței de muncă și pentru a aplica la joburile, internshipurile sau programele de voluntariat disponibile”, menţionează organizatorii. O parte dintre companiile participane sunt deja anunţate.  Domeniile în care e nevoie de oameni sunt diverse: Servicii, Tehnic, Financiar-Bancar, Farma, Alimentar sau Retail, se caută ingineri, specialişti în Finanţe, dar şi vânzători şi programatori. Printre companiile angajatoare se numără nume ca Bosch, De’Longhi, EnergoBit, Emerson, Bombardier, Office Depot, Rigips sau Leroy Merlin.

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 25.460 locuri de muncă, în data de 7 septembrie 2018. Clujul e doar pe locul 6, ca număr de job-uri anunţate oficial. Situaţia locurilor de muncă vacante, în fiecare judeţ: Bucureşti – 3.672, Prahova – 2.496, Arad – 1.859, Iaşi – 1.352, Dolj – 1.217, Cluj – 1.154. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă, de asemenea, locuri de muncă disponibile. Printre cele mai multe posturi se numără cele dedicate şoferilor de autocamion şi maşini de mare tonaj (164), montatorilor electomecanici (72), lucrătorilor comerciali (68) sau agenţilor de securitate (51). Se caută 126 de funcţionari în domeniul informaţii clienţi, cu Sykes fiind marele angajator. Centrul de servicii caută oameni pentru Cluj, dar şi Oradea, Braşov sau Sibiu. E, în continuare, mare bătaie pe programatori: în listele AJOFM sunt 62 de posturi de programatori şi încă 57  de „programator ajutor”. Au nevoie de oameni companii ca Arobs, Endava, Skobbler, 3 Pillar, Language Weaver sau Betfair, care angajează pentru birourile din Cluj, dar şi pentru echipele din alte oraşe: Iaşi, Timişoara, Arad, Baia Mare, Bucureşti, Târgu Mureş. IT-iştii au şi târg de job-uri dedicat domeniului, în această toamnă.

Judeţ cu şomaj 1,5%

La sfârşitul lunii iunie 2018, Clujul avea 249730 de salariaţi, cu 10.063 persoane mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna iunie 2018 a fost de 5045 lei şi cel net de 3065 lei (cu 14,6%  mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2017). Clujul are o rată mică a şomajului. Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iunie 2018, a fost de 5542 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă  1,5%, cu 0,6 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna iunie 2017. Din numărul total al şomerilor 49,4% sunt femei şi 73% reprezintă muncitori.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare