Închide

UPDATE Ce a decis Camera Deputaților privind reținerea și arestarea finului Elenei Udrea și candidatul lui Băsescu la primăria Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 04, 2016 0 386

Comisia Juridică a Camerei Deputaților s-a pronunțat, ieri, în favoarea reținerii și arestării deputatului Adrian Gurzău, acuzat de Direcția Națională Anticorupție de trafic de influență în dosarul Carpatica Asigurări în care a fost reținută Angela Tomescu, președintele Consiliul de Administrație. Astăzi, în plen, deputații au respins cererea procurorilor. În schimb, propunerea privind arestarea preventivă formulată de DNA a fost votată.

UPDATE: Contestația deputatului Gurzău referitoare la votul prin care s-a aprobat cererea DNA privind arestarea sa a fost respinsă de Biroul Permanent al Camerei Deputaților. În acest moment, DNA poate să ceară Înaltei Curți de Casație și Justiție arestarea deputatului pentru 30 de zile. 

Înainte de vot, deputatul Adrian Gurzău le-a cerut colegilor să respingă solicitarea pe motiv că, după gratii, nu s-ar putea apăra și că, în plus, are acasă trei copii minori iar părinții săi sunt pensionari. Și învocând faptul că, până acum, el nu a votat niciuna dintre cererile DNA formulate cu privire la reținerea sau arestarea altor colegi din plen.

Procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care a fost reţinută Angela Toncescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C Carpatica Asig.

Propunerea a fost discutată astăzi în plen și votată.

După numătătoarea voturilor, 136 de deputați au votat pentru încuviințarea reținerii iar ați 130, contra. La ședință au fost 278 de deputați prezenți. 266 de voturi au fost valabil exprimate. Pentru reținere era nevoie de 139 de voturi, așa că cererea DNA privind reținerea deputatului Adrian Gurzău a fost respinsă de plen.

In cazul cererii de arestare preventivă formulată de DNA s-au obținut 124 de voturi pentru și 114 împotrivă. Au fost prezenți la vot 238 de deputați. Propunerea de arestare formulată de DNA a trecut la vot, așa că instituția poate iniția demersurile privind arestarea deputatului Gurzău.

Gurzău a făcut contestație la Biroul Permanent al Camerei Deputaților care urmează să se pronunțe asupra contestației în scurt timp.

Adrian Gurzău este finul Elenei Udrea și a fost candidatul aruncat pentru primăria Clujului de Traian Băsescu contra lui Emil Boc. Gurzău a fost consilier local la Cluj-Napoca și ales parlamentar, fiind susținut de Emil Boc pe liste.

DE CE A CERUT DNA REȚINEREA ȘI ARESTAREA LUI GUZĂU

Procurorii DNA au arătat că în perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru şi începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României şi administrator în fapt al unei firme, care a şi acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator şi SC Carpatica Asig SA, în calitate de beneficiar. Respectivul contrat a fost încheiat în 2 noiembrie 2015 iar obiectul acestuia îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de relaţii clienţi, info-line, contact center vânzare şi marketing pe o durată minimă de 5 ani, valoarea totală fiind de 270.000 de euro.

BREAKING Deputat clujean riscă închisoarea pentru trafic de influență, DNA bate la poarta Camerei Deputaților ca să-l bage la răcoare pe Gurzău

În schimbul acestor promisiuni și, ulterior, în schimbul încheierii contractului, din aprilie 2015 până în 14 martie 2016 Gurzău susținea că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară astfel ca votul acesteia să fie influențat pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu ca președinte al Consiliului de Administrație în Carpatica Asig SA și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară. Totodată, Gurzău se prevala de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, ca să influențeze membri din Consiliul ASF pentru ca aceștia să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a firmei de asigurări, deși ASF ar fi trebuit să constate starea de insolvență.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu