Închide

BREAKING Deputat clujean riscă închisoarea pentru trafic de influență, DNA bate la poarta Camerei Deputaților ca să-l bage la răcoare pe Gurzău

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 27, 2016 0 314

Deputatul clujean Adrian Gurzău e acuzat de trafic de influență și riscă închisoarea în amplul dosar Carpatica Asig; acum procurorii DNA cer Camerei Deputaților permisiunea să-l rețină și să ceară arestarea preventivă a acestuia.

Gurzău e acuzat de trafic de influență într-un dosar publicat ieri, în care sunt acuzate mai multe persoane și în care aseară târziu a fost audiat și Gurzău. Procurorii anticorupție cer Camerei Deputaților să aprobe reținerea și propunerea de arestare preventivă având în vedere că Gurzău ar fi comis acte de corupție ca deputat în Parlament și administrator de fapt al unei firme.

DNA susține că între aprilie 2015 și noiembrie 2015 fostul președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig Angela Toncescu i-ar fi promis lui Gurzău, în cele două calități ale sale de mai sus, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma deputatului ca prestator și Carpatica Asig ca beneficiar.

Contractul a fost încheiat în 2 noiembrie 2015, la solicitarea și în complicitate cu Toncescu, susține DNA. Obiectul contractului îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputatul clujean, a unor servicii specializate de ”relații clienți, info-line, contact center vânzare și marketing”, pe o durată minimă de cinci ani. pentru 10.000 de euro plus TVA doar pe primele trei luni, considerate o perioadă de test. Urma ca pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului să fie de 4.000 de euro+TVA, pe fiecare lună, deci în total 270.000 euro plus TVA. „Contractul încheiat a fost păgubos pentru CARPATICA ASIG SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute”, susține DNA.

În schimbul acestor promisiuni și, ulterior, în schimbul încheierii contractului, din aprilie 2015 până în 14 martie 2016 Gurzău susținea că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară astfel ca votul acesteia să fie influențat pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu ca președinte al Consiliului de Administrație în Carpatica Asig SA și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară. Totodată, Gurzău se prevala de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, ca să influențeze membri din Consiliul ASF pentru ca aceștia să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a firmei de asigurări, deși ASF ar fi trebuit să constate starea de insolvență. „Cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală”, precizează DNA.

În același dosar, procurorii anticorupție au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a inculpaților Angela Toncescu, Dan Hosu și Ion-Sorin Hosu. Aceștia trei sunt prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție astăzi cu propunere de arestare preventivă.

Citește și:

 

Gurzău: “Mi se aduc acuzații de trafic de influență. Încă n-am văzut dosarul, nu pot să mă pronunț”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare