Închide

Gurzău: „Mi se aduc acuzații de trafic de influență. Încă n-am văzut dosarul, nu pot să mă pronunț”

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - sept. 27, 2016 0 445

Deputatul PMP Adrian Gurzău (foto dreapta) admite că a fost audiat de DNA în dosarul Carpatica, dar spune că nu este în măsură, acum, să se pronunțe cu privire la acuzațiile care i se aduc. „Orice aș spune în acest moment ar putea fi folosit împotrtiva mea, ca atare, aștept să văd dosarul. Sunt acuzat de trafic de influență, dat am cerut dosarul, am fost, am dat decalrații, acum aștept”, a comentat Gurzău pentru Actualdecluj.ro. El este însoțit de avocatul său (coleg de partid), Cristian Iusco.

Deputatul Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea, colegul de partid al lui Traian Băsescu, pe vremeuri un apropiat al grupării PDL Emil Boc-Daniel Buda, a fost audiat azi noapte, timp de mai multe ore, de către procurorii DNA. Urmează ca DNA să transmită dacă va dispune măsura arestării prevenetive pentru Adrian Gurzău.

14225623_1772351223050511_4991129289149054155_n

Audierea lui Gurzău are loc în cadrul unui dosar instrumentat de procurorii anticorupție în care au fost reținuți aseară pentru 24 de ore un fost președinte al Consiliului de Administrație al unei firme de asigurări și administratorii a două firme. Este vorba de Angela Toncescu, la data faptelor membru și ulterior președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig SA Sibiu, acuzată de cumpărare de influență, și de administratorii a două firme – Dan Hosu, acuzat de trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată și la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, și respectiv dare de mită.

E acuzat și un alt administrator de firmă, Ion Tatu, despre care procurorii DNA spun că a săvârșit infracțiunea de trafic de influență. Șeful serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Inspectoratului General de Poliție, Cătălin Marian Cataramă, e și el acuzat în dosar de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, fals informatic în formă continuată, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității și luare de mită; acesta e cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Iată ce spun procurorii că s-a întâmplat:
Începând cu 30 martie 2015, inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator – membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A., a acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări.

Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig S.A., cât și pentru ca A.S.F. să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări S.C Carpatica Asig S.A.

Printre persoanele care au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpații Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan și o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor.

Astfel, în perioada 30 martie 2015 – 14 martie 2016, în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea A.S.F., persoanele susmenționate au pretins și primit foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la S.C. Carpatica Asig SA.

Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societățile administrate de inculpați sau interpuși ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.

Concret, acțiunile celor inculpaților Tatu Ion-Sorin și Hosu Dan au vizat influențarea voturilor exprimate la data de 04 august 2015 în cadrul Consiliului A.S.F., astfel încât:
– să fie demarată procedura de avizare a inculpatei Toncescu Angela, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig SA
– să nu fie sancționată aceeași inculpată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară,
– să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).

În data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți, din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. – Direcția pentru Evidența Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

În baza acestor informații, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente.

În data de 26 august 2016, pentru “ajutorul” acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat.

Toncescu, Hosu și Tatu sunt prezentați azi instanței Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, se efectuează cercetări și față de alte persoane, subliniază DNA

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu