Închide

Ce a câștigat Clujul după ce l-a pierdut pe primarul corupt?

Opinie by Cosmina Fernoaga - ian. 07, 2015 0 301

Să știți că n-am așteptat intrarea în 2015 ca pe un alt bun prilej de a-i reproșa câte ceva primarului nostru Emil Boc. S-a întâmplat să citesc o știre într-o publicație din Brașov despre strategia municipalității de a ataca generosul buget dedicat polilor naționali de creștere (750 de milioane de euro). Așa am conștientizat că în Cluj, administrația publică nu are proiectată nici o investiție majoră pentru anul acesta, cum  de altfel nu a avut nici anul trecut. Și da, e trist  că am ajuns s-o spun dar se dovedește că marele corupt Sorin Apostu chiar a fost un primar gospodar, în ciuda a tot ce s-a scris despre el. Sigur, Apostu n-are cum să fie iertat pentru haosul imobiliar pe care l-a supervizat, pentru falimentarea unor parteneriate public-private, chestiuni care de altfel i-au și pus eticheta de primar corupt chiar cu mult înainte ca DNA-ul să-l salte, însă, adevărul că este singurul primar care a și lăsat ceva în urma sa chiar n-are cum să fie contestat. În sfârșit, intenția mea nu era să-l deplâng pe fostul primar, ci doar să atrag atenția că și în 2015, Clujul e privat de proiecte mari de dezvoltare socială și economică, iar asta nu pentru că administrația locală ar duce lipsă de resurse financiare, ori de pârghii privind accesarea/atragerea de fonduri. E vorba de implicare și de viziune, de puterea de asumare a unor decizii, lucruri esențiale care le lipsesc cu desăvârșire actualilor lideri politici de la Primărie și de la Consiliul Județean.

Au trecut vremurile când în Cluj se făceu planuri, strategii, concursuri, licitații, pentru construcția unui stadion, a două sau mai multe centuri ocolitoare, a unui centru cultural urban (sediu pentru Filarmonică), a unui depozit de deșeuri, a unui terminal cargo în Aeroport, a unor centre de afaceri, când se puneau bazele parteneriatelor pentru construcția unor cartiere de locuințe, sau când se încheia asocierea metropolitană (care a adus Clujului, în calitatea sa de pol național de creștere, peste 80 de milioane de eruo, pentru linia de tramvai, pentru modernizarea parcului central, pentru crearea de noi parcuri industriale etc.). Probabil veți spune că multe dintre lucrurile enumerate nu s-au realizat încă și că e firesc ca primarul Emil Boc și actuala conducere a Consiliului Județean  să se concentreze să le finalizeze pe acestea, pentru ca mai apoi să înceapă altele. Or, eu consider că gravitatea problemei constă tocmai în faptul că oamenii aceștia n-au fost în stare să finalizeze nici măcar ceea ce au început alții. Boc, puțin mai norocos –  el se pare chiar mizează pe noroc – a apucat să mai taie câte o panglică, după finalizarea lucrărilor la linia de tramvai, la inaugurarea sălii polivalente, pe la câte o grădiniță sau școală. A fost suficient ca să se mențină vizibil, cel puțin până în 2015. De acum are o altă mare ocazie, prezidarea marelui eveniment „Cluj – Capitala Europeană a Tineretului”. Momentul îi vine ca o mănușă norocosului Boc, pentru că-l va menține în centrul atenției pe tot parcursul anului. Iar Boc chiar știe cum să exploateze astfel de evenimente pentru câștigul său electoral. Prin urmare, de ce să-și fi periclitat el confortul și liniștea cu proiecte, contestații, licitații, inițiative, controale DNA, când i-a fost mult mai simplu să stea, să nu întrerprindă nimic, să aibă zero viziune, zero plan de dezvoltare după mai bine de doi ani de mandat. Urmează ca din 2016 să-l vedem din nou cum zburdă spre Primărie pentru a pune mâna pe un mandat, sigur, din lipsă de alternativă.

Colega mea Luminița Silea a ținut să-mi atragă atenția că ar exista, totuși, două proiecte marca Emil Boc. Introducerea RATUC-ului în zona  metropolitană și încheierea unei convenții privind acordarea unui împrumut, proprietarilor din centrul istoric, pentru modernizarea clădirilor. Lăudabil, însă, nici una dintre inițiative nu poate fi inclusă în categoria marilor proiecte de dezvoltare. A face un demers la propunere/cererea unei regii de transport, controlate de Primărie, e o chestiune care ține de fișa postului. Orice edil sau simplu funcționar ar răspunde unei astfel de cereri în cel mai natural mod cu putință. Reabilitarea clădirilor din centrul istoric este, tot așa, o treabă care ține de mersul normal al lucrurilor. Nu-i cazul să invocăm viziune sau cine știe ce strategie atunci când o Primărie își face pur și simplu treaba, adică ordine, curățenie, întreținere, că e vorba de drumuri sau de clădiri. Că tot a venit vorba, poate n-ar fi rău să avem o dare de seamă din partea primarului, care s-a lăudat  că în 2014  vom avea restaurate peste 100 de clădiri din centrul istoric. Voi le-ați văzut?

Nu avem anunțate încă bugetele orașului și județului, însă, îmi permit să spun că anul 2015 va fi mult mai prost din punct de vedere al investițiilor publice. Vin alegerile, în 2016, locale și parlamentare, iar politicienii au luat-o razna deja. Tot ce-i preocupă acum este să-și definitiveze un loc, oriunde, în partid, în instituții. Până în 2016 nu vom mai avea parte decât de propagandă. Nimeni nu va mai lucra nimic.  Păcat că s-a pierdut timpul până acum, o spun cu părere de rău mai ales în cazul Consiliului Județean, unde absolut toate investițiile majore au rămas blocate, după arestarea fostului președinte Horea Uioreanu.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare