Închide

Cazare gratis în orașul festivalier? Se poate! Cum s-au mobilizat clujenii să „adopte untold-iști”

ActualitateFestivalTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 14, 2016 0 1222

250 de lei pe noapte o cameră dublă în pensiune. 350 de euro pentru patru nopți / pe cameră, într-un apartament de 3 camere în Grigorescu. Sau 150 de euro pe zi într-un apartament de două camere, unde se pot caza 4-6 persoane, în cartierul Între Lacuri. Acestea sunt câteva dintre ofertele pe care le-au lansat clujenii pentru perioada festivalului Untold, care se desfășoară la început de august. Dacă faci un calcul simplu, vezi că pentru patru zile de stat în Cluj la festival plătești cam cât o chirie pe o lună. Sau, dacă refuzi ofertele la suprapreț din piață, mai ai o variantă: să stai gratis. Da, gratis! Pe canapeaua cuiva, în casa cuiva, la locuitori ai orașului care au aderat la populara platformă de Couchsurfing. Pe bunăvoința și ospitalitatea clujenilor au mizat și organizatorii când au lansat campania „Adoptă un Untoldist!”, inspirată din ideea popularizată anul trecut de un clujean.

Campania s-a lansat în 3 iunie, iar pe Couchsurfing, platforma de baza prin care se „Adoptă un Untoldist, au apărut 81 de conturi noi în prima zi, în doar 2 zile s-au creat 126 de profile noi, iar săptămâna trecută numărul acestora a trecut de 1500. Chiar şi aşa, ar mai fi nevoie, având în vedere că statisticile organizatorilor arată că doar 25-30% dintre cei care participă la UNTOLD sunt din Cluj şi nu au nevoie de cazare. Estimările pentru ediţia din acest an merg înspre 300.000 de participanţi.

Cine ce oferă

Pagina de Facebook s-a populat la rândul său cu anunțuri de cereri și oferte. Robi Lukacs „adoptă” 3 Untold-iști: unul din Germania și doi din București. Andreea a anunțat că primește un britanic, mai ales dacă e de partea celor care ar fi vrut UK în Uniunea Europeană. „Vă aştept cu dragă inimă la mine acasă. Vă las vouă patul dublu, eu dorm pe canapea. Şi când aveţi chef, dăm şi un fusball. Tot ce vă rog e să nu facem gălăgie după ora 22, am vecini sensibili”, scrie Sebastian. Care explică și de ce a aderat la Couchsurfing. „În timpul festivalului, Clujul e foarte aglomerat şi chiriile sunt foarte mari. Nu mi-ar plăcea să merg în alt oraş, poate pentru prima oară şi să nu am unde să dorm. Avem un oraş ospitalier şi e timpul să o dovedim”, spune Sebastian. Doi arhitecţi, George și Iulia, îşi pun la bătaie biroul din Plopilor, amplasat, adică, aproape de locul de desfășurare al Untold-ului. „Suntem doi arhitecți simpatici, avem un birou minunat în Plopilor, aproape de locaţia Untold. Am văzut campania şi ne-am gândit să adoptăm şi noi. Îl cazăm pe doritor pe canapeaua noastră, care e extensibilă, putem lua chiar doi, avem și o bucătărie. Nu avem televizor, dar avem wireless, așa că poate sta omu pe Facebook cât vrea. Avem și o oală de sarmale”, expun cei doi „bonusul”. I-am întrebat pe arhitecții generoși cum s-au hotărât să primească oaspeți festivalieri. „Ne-am alăturat campaniei ca o reacție la clujenii care au văzut în acest festival o oportunitate de a scoate bani din „untold”. Resping total ideea practicării unor chirii atât de mari, doar pentru că acest context o permite. Dincolo de acest aspect, intervine și latura noastră umanistă, ne face mare plăcere să intrăm mereu în contact cu lume nouă”, povestește Iulia Gaveniuc, pentru Actualdecluj.ro. „E chiar trist să cauți bucuria dintr-un astfel de eveniment și să trebuiască să cheltuiești pentru patru zile în Cluj cât pentru o vacanță în străinătate”, completează Iulia. Cei doi arhitecți și-au găsit deja oaspeți: doi tineri din București.

Cine caută „adopție” la Cluj

„Vin din Bucureşti la Untold, îmi place să ies în oraş, să mă joc cu căţelul, să merg la festivaluri (de muzică sau de film) şi vreau să găsesc pe cineva cu interese comune, cu care să mă distrez vara asta la festival! Voi daţi cazarea, eu aduc de băut şi multă voie bună!”, scrie Andrei, care vrea și el să fie adoptat la Cluj. Vivek e indian, lucrează pentru ONU în Sudanul de Sud și vine pentru 23 de zile în Europa pentru o excursie. În august ajunge în Cluj la Untold și vrea să fie adoptat. La nevoie, anunță că e pregătit și cu un cort. „Sper să mă bucur de spiritul Transilvaniei”, scrie Vivek. Kethleen are 21 de ani, vine din Brazilia în Europa, pentru o excursie de o lună și ajunge și ea la Cluj, la Untold. Caută o canapea coomodă și prieteni de festival. Daniel vine cu prietena lui din Germania. „Voi mă ajutați cu cazare, eu vin cu restu (băutură, mâncare, etc)”, a anunțat Daniel.

Cum a pornit „Adoptă un Untold-ist!”

“Nu-l lăsa să doarmă pe stradă! Adoptă un Untold-ist!” e îndemnul organizatorilor Untold, inspiraţi de initiativa unui tânăr care a lansat o astfel de invitaţie în timpul festivalului. Între capitalele europene, Amsterdamul este pe primul loc la rata de couchsurfing pe cap de locuitor: 3,3% dintre cetățeni își pun la dispoziție gratuit canapeaua sau dormitorul pentru cei care vor să viziteze orașul. Cluj-Napoca ajunsese la un procent de doar 1,2%. Asta în oraşul descris adesea ca fiind foarte prietenos cu turiştii, dar în care preţurile de cazare cresc simţitor în perioade de vârf şi în care devine complicat să mai găseşti loc de dormit în zilele în care “năvălesc” festivalierii. Menţionăm că pentru ediţia din acest an organizatorii au anunţat că se aşteaptă la 300.000 de participanţi. Adoptă un Untold-ist își propune să strângă peste 8.000 de locuri de cazare în casele clujenilor prin binecunoscuta platformă de couchsurfing. Clujenii care vor să-și pună la dispoziție locuințele pe perioada festivalului UNTOLD sunt invitați pe pagina de facebook și să folosească profilele de couchsurfing pentru a adopta un untold-ist în funcție de lucrurile pe care le au în comun.

Adoptă un Untoldist a fost o campanie inițiată de un clujean, Mihai Huțanu, și a fost pornită oarecum fără un obiectiv măreț. Nouă ni s-a părut o inițiativă frumoasă, demnă de lăudat, pe care ne face mare plăcere să o susținem. Targetul de 8.000 de conturi pe Couchsurfing ar fi demonstrat că suntem cel mai prietenos și ospitalier oraș din Europa în raport cu străinii. Deocamdată sunt undeva la 1600 de conturi noi, create special pentru Adoptă un Untoldist, însă proiectul nu se oprește aici și cu siguranță anul viitor vor avea mai mulți clujeni curajul să-și facă prieteni noi prin intermediul Adopta un Untoldist și Couchsurfing. Un lucru foarte interesant este ca o parte din cei care adoptă untoldiști sunt oamenii adoptați și ei la rândul lor de acest oraș, nu sunt clujeni nativi„, menționează Ștefana Giurgiu, PR manager pentru Untold. 
Opțiuni de cazare
 
Pe de altă parte, organizatorii au pregătit și ei o ofertă pentru cei care au nevoie de cazare: un camping în livada Palocsay și pachete de cazare în căminele studențești din Hasdeu și Observator. „În căminele studențești avem 1800 de locuri de cazare din care până acum s-au vândut 1500. Campingul Palocsay poate găzdui până la 25.000 de locuri. Până acum am vândut peste 2000 de locuri, dar ne așteptăm ca valul mare de oameni să-și rezerve locurile în săptămâna festivalului, la fel ca anul trecut, când am vândut peste 4000 de locuri”, spune Ștefana. Menționăm că anul trecut la UNTOLD 72% din participantii la festival au venit din afara Clujului și numai 28% au fost clujeni. „Anul acesta, procentele se păstrează în mare, cel puțin până acum. Practic, doar 25-30% din cei care participă la UNTOLD sunt din Cluj și nu au nevoie de cazare. Restul de 70-75% dintre festivalieri aleg să se cazeze în unități hoteliere, în camping, campus, apelează la ospitalitatea localnicilor sau aleg csă caute cazare în localitățile din împrejurimi”, spune reprezentanta organizatorilor.
Pentru cine vin străinii la festival

UNTOLD 2016 va avea loc în perioada 4-7 august, iar pe scenă vor urca peste 150 de artiști internaționali de renume, dintre care: DIMITRI VEGAS&LIKE MIKE, AFROJACK, ARMIN VAN BUUREN, HARDWELL, MARTIN GARRIX, TIESTO, FAITHLESS, PAROV STELAR, Chase and Status DJ Set, Dannic, Dubfire Live: Hybrid, Dub Fx, Ella Eyre, James Arthur, Jamie Jones, Jeru the Damaja, Kwabs, Lost Frequencies, Mazde, Nahko and Medicine for the People, Netsky DJ Set, Pendulum & Verse DJ Set, Route 94, Rudimental DJ, Sasha, Scooter, Sharam, The Asteroids Galaxy Tour, Y’akoto.

UNTOLD a fost desemnat BEST MAJOR FESTIVAL în cadrul European Festival Awards 2015, eveniment ce a avut loc în Groningen, Olanda.

Vezi și:

Noutăţile Untold 2016. Organizatorii aşteaptă 300.000 de participanţi şi leagă Untold-ul de magia Transilvaniei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.