Închide

Câte locuinţe noi se pregătesc la Cluj şi cum a ajuns IT-ul să „alimenteze” speranţele pieţei imobiliare

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 15, 2015 0 918

Peste 7.000 de unități locative se află în stadiul de construcție și proiectare în Cluj în această perioadă, urmând să fie livrate în următorii doi – trei ani, arată datele RE/MAX, unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul imobilial la nivel mondial, activ şi pe piaţa locală. În ultimii doi ani s-au dublat suprafețele de birouri livrate în piață, iar volumul acestora este așteptat să crească cu circa 40% în perioada următoare. Unul dintre cele mai importante “motoare” care alimentează piaţa imobiliară a devenit IT-ul, segment care asigură atât cumpărători pe piaţa rezidenţială, cât şi ocupanţi pentru noile birouri din oraş.

Potrivit RE/MAX, Cluj-Napoca reprezintă una dintre cele mai efervescente piețe imobiliare din România. Ceea ce nu aduce doar veşti bune: până la finalul anului, piaţa ar urma să cunoască o creștere de 10%, dar nu doar în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, ci şi preţurile.

“Potențialul orașului se află într-o continuă creștere, unul dintre factori fiind puternica dezvoltare a câtorva industrii cheie, precum industria tehnologică și medicală, calitatea învățământului superior, îmbunătățirea infrastructurii, dar și creșterea notorietății Clujului în zona culturală și turistică. „Dincolo de acești factori, consider că investitorii sunt atrași de Cluj-Napoca și datorită faptului că nu există niciun alt judeţ competitor pe o rază de cel puțin 300 kilometri. În plus, dezvoltarea sectorului de IT a ajutat la transformarea oraşului într-o variantă autohtonă a faimosului Silicon Valley, deci un adevărat magnet de dezvoltare”, susţine Răzvan Cuc, președinte RE/MAX România.

În ceea ce privește prețurile, acestea oscilează în jurul valorii de 1.000 euro/mp, cu variații semnificative în funcție de numeroase criterii: locație, configurație, vechimea construcției, echipare, finisare, facilități de plată. Comparativ cu alte orașe asemănătoare din punct de vedere al populației și al gradului de dezvoltare, specialiștii RE/MAX situează Clujul pe prima poziție, luând în considerare atât prețurile, cât și numărul de proiecte în construcție. “Diferențele uriașe se remarcă, însă, în comparație cu București, în special în termen de volum. De asemenea, Capitala deține avantajul unei piețe în dezvoltare în zona proprietăților de lux, cu prețuri de peste 500.000 Euro, dar și în segmentele comercial și industrial. Cu toate acestea, în ceea ce privește prețurile pe segmentul rezidențial, Clujul este mult mai apropiat de București, decât de Iași sau Timișoara”, arată datele companiei imobiliare.

Lupta de piaţă, cu IT-ul

Iar titlul de “capitala” imobiliară este resimţit de cumpărători. “Orice ansamblu care oferă condiţii cât de cât acceptabile are preţuri foarte mari. Am văzut preţuri de peste 1.200-1.400 de euro/mp. Cred că cei din IT au dus lucrurile aici; altfel nu îmi explic asemenea sume şi nici nu îmi dau seama cine şi le permite. Decât dacă ai salariu în IT”, spune un locuitor din Cluj interesat de achiziţia unui apartament. “Am văzut o grămată de blocuri în ultimele 3-4 luni, dar la ce se oferă, preţurile mi se par mult prea mari. Peste 1000 de euro/mp pentru un apartament mic la bloc, semifinisat… Am fost interesat de un apartament , la un moment dat, şi am încercat să negociez cu prorpietarul. Dar el a zis că nu se grăbeşte să vândă şi că, în plus, în curând vine în zonă nu ştiu ce firmă de IT, aşa că sigur găseşte clienţi şi pentru achiziţie de apartamente şi pentru chirii”, ne-a împărtăşit un clujean care sondează piaţa.

Dezvoltatorii de birouri, beneficiarii creşterii din sectorul-VIP

„O particularitate a Clujului se remarcă în zona office, care, deși este mai puțin dezvoltată decât cea din Capitală, a cunoscut o creștere accelerată în ultimii doi ani pe plan local, iar trendul pare să se mențină și în perioada următoare”, a declarat reprezentantul companiei. Menţionăm că, la Cluj, trei mari proiecte de centre de afaceri au în această dezvoltare în curs de construcţie sau amenajare noi spaţii, în etapele II din planurile gândite: Liberty Technology Park, Cluj Business Center şi The Office. Cei mai mulţi dintre ocupanţii deja instalaţi sau cu spaţii rezervate vin din sectorul IT. În plus, aproape toate marile companii din domeniu active în Cluj se extind şi anunţă posturi disponibile.

În momentul actual, RE/MAX deține trei birouri active pe piața clujeană, al patrulea urmând să fie inaugurat până în luna iulie, cu un total de 25 de agenți. Planurile companiei vizează lărgirea rețelei cu încă șase birouri în următorii cinci ani, precum și un număr de minim 100 de agenți în următorii opt ani.

Vezi şi:

Cât mai costă un apartament în cartierele Clujului și în vecinătăți

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.