Închide

Cât mai costă un apartament în cartierele Clujului și în vecinătăți

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 08, 2015 1 2368

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj trece de 1.000 de euro/mp și se situează sub 600 de euro/mp în localitatea imediat învecinată Florești; în ultima perioadă, prețurile au crescut mai accelerat în cartierele tradiționale ale orașului, arată analizele imobiliare de început de primăvară.

Analiza de mai a agenției Blitz Imobiliare arată că Indicele privind prețurile din piața rezidențială locală a înregistrat pentru luna trecută valoarea medie de 1.027 euro/mp pentru apartamentele de vânzare din Cluj. Adică cea mai mare valoare după criza imobiliară. Mai precis, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, indicele Blitz a înregistrat o creștere de 3,74% a prețurilor publice pentru apartamentele scoase la vânzare. Pretențiile proprietarilor au crescut și în „sateliții imobiliariai municipiului, dar ceva mai temperat: plus de 1,51% pentru apartamentele de vânzare în localități ca Florești, Baciu sau Apahida. „Cel mai mult au crescut prețurile apartamentelor cu două camere din Cluj, cu 6,06%. La polul opus se află apartamentele cu patru camere din zona Cluj și vecinătăți, care s-au depreciat față de aprilie 2014 cu 1,42%. Cele mai scumpe apartamente de vânzare se găsesc în cartierele vechi ale orașului: Centru, Zorilor, Grigorescu și Gheorgheni, situație nemaiîntâlnită pe piața imobiliară clujeană în ultimii ani”, arată datele Blitz Imobiliare. Apartamentele din Florești s-au scumpit în luna aprilie, ajungând la valoarea medie de 535 euro/mp, față de 527 euro/mp in luna martie.

Cartierele tradiționale au fost și sunt în topul preferințelor cumpărătorilor clujeni, ele beneficiind de poziționare bună, infrastructură, rețea de transport și facilități net superioare cartierelor noi. Deși situația prezentată este singulară în perioada post-criză, cartiere noi ca Bună Ziua și Europa poziționându-se frecvent în topul clujean, putem oferi câteva explicații punctuale: accesul la creditele ipotecare mult mai facil, perioada sărbătorilor de Paște când românii din diaspora s-au întors acasă, dezvoltarea de ansambluri imobiliare noi în cartierele de tradiție ale orașului, prețurile acestora fiind peste media cartierului”, a precizat pentru Actualdecluj.ro Gabriel Munteanu, specialist marketing al agenției. 

Menționăm că Indicele Blitz nu se referă la tranzacții încheiate, ci prezintă media prețurilor publice ale apartamentelor de vânzare din Cluj, exprimată in euro/mp. Indicele oferă valori medii diferențiate pentru apartamentele din municipiul Cluj-Napoca și cele din comunele învecinate (Florești, Baciu, Apahida). Studiul a fost realizat pe un eșantion de 2.045 oferte imobiliare publice din baza de date a agenției.

Topul cartierelor (potrivit Blitz Imobiliare):

  1. Centru 1.195 euro/mp
    2. Zorilor 1.109 euro/mp
    3. Grigorescu 1.103 euro/mp
    4. Gheorgheni 1.097 euro/mp
    5. Europa 1.089 euro/mp
    6. Bună Ziua 1.041 euro/mp
    7. Mărăști 1.037 euro/mp
    8. Mănăștur 958 euro/mp

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi și noi disponibile spre vânzare în Cluj a crescut într-o lună de la 990 la 1.001 de euro/mp, marcând o diferență de 14,5% față de aprilie 2014 (când se situa la 874 de euro/mp), arată datele portalului Imobiliare.ro. Analiza este realizată pe baza sumelor cerute de proprietari sau agenții, în ofertele intermediate prin portal, nu pe baza unor tranzacții încheiate. În ultimele 30 de zile, locuințele din blocurile finalizate înainte de 1989 au consemnat în Cluj un avans de 0,4% (de la 1.052 la 1.056 de euro pe metru pătrat), dar cele noi s-au scumpit cu 2,4% (de la 922 la 944 de euro pe metru pătrat).

Vezi cum arată prețurile în celelalte mari orașe ale țării:

Prețul mediu cerut pentru apartamentele de Cluj trece de 1.000 euro/mp. Studiu

Până unde merg pretențiile?

Analizele prezintă prețuri medii, după calcule realizate pe baza ofertelor din bazele de date ale agențiilor și companiilor, cumpărătorii pot avea însă surprize majore (mult peste medie) la o căutare în piață. „Văzusem un ansamblu care nu arăta rău, dintr-o zonă cu priveliște bună în Gheorgheni, cu apartamente compartimentate chiar drăguț. Mă interesa un apartament de trei camere, cu terasă, așa că am solicitat o ofertă. Prețul cerut trecea de 1.600 euro/mp, cu TVA! Semifinisat! Dacă la asta adaugi și prețul locului de parcare… Suntem totuși în Cluj-Napoca și e vorba de un bloc de locuințe, nu de cine știe ce domeniu imobiliar… Maxim IT-iștii cu salarii de 2000 de euro s-ar putea să își permită așa ceva!”, ne-a împărtășit un tânăr angajat în Cluj care a sondat piața rezidențială pentru o posibilă achiziție.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.