Închide

(P) Câte 25.000 de euro pentru 35 de noi antreprenori din regiunile Vest și Nord-Vest

ActualitateEconomieTop News by Actual de Cluj - iul. 16, 2015 0 693

Vlad Alexandru e masterand în specializarea producție de film documentar și vrea să dezvolte o platformă online destinată creatorilor de film independent pentru ca filmele bune și premiate să nu moară la 100-200 de vizualizări, iar cei care le-au meșteșugit să nu dispară din conștiința publicului și festivalurilor de profil. El va primi o finanțare în limita a 25.000 de euro pentru a-și pune în practică afacerea în cadrul unui proiect, New Biz, finațat din fonduri europene, pe programul POSDRU și derulat de Academia de Studii Economice (ASE) din București, în parteneriat cu Asociația Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare și Incluziune Socială (PROIS-NV). Nu este singurul antreprenor care a fost selectat în cadrul proiectului. 35 de planuri de afaceri din Regiunea Nord-Vest și Vest vor fi finanțate cu sume similare, prioritate în acest proiect având-o tinerii și femeile.

Alexandru Vlad, castigator NewBiz

„Sunt absolvent de cinema/foto/media și am făcut și în paralel management, iar acum sunt masterand pe film documentar. După licență am plecat pe un drum antreprenorial și am încercat să creez film documentar. Am participat la festivaluri și chiar am luat câteva premii. Mi-am dat seamna că pentru cei care produc film independent este foarte dificil să pătrundă în această lume. Avem nevoie de un loc de întâlnire cu alți creatori, unul de prezentare și de socializare pentru ca producțiile independente să nu moară la 100-200 de vizualizări chiar dacă sunt premiate. Așa a venit ideea creaării unei platforme online”, a sintetizat planul său de afaceri, Vlad Alexandru, unul dintre antreprenorii tineri a cărui idee de afaceri va fi finanțată în cadrul proiectului „Dezvoltarea spiritului antreprenorial și a competențelor manageriale pentru a genera un număr crescut de afaceri – NewBiz”, realizat de ASE București, în parteneriat cu Asociația PROIS-NV. Alexandru Vlad studiază în Cluj și a realizat documentarul Another Day of Mankind, care prezintă povestea unui fost copil soldat în Războiul Civil din Liberia, în prezent doctorand în Cluj, film distins cu numeroase premii.

„Sunt profesoară de informatică și pasionată de roboți. Fac parte din generația Star Wars, iar această pasiune a mea am transmis-o și copiilor foarte ușor. Așa mi-a venit ideea creării unui club de distracții unde copiii și de ce nu și adulții să își dezvolte creativitatea și să facem, de la roboți, la scenarii de filme de desene animate”, și-a expus planul antreprenorial și Doris Nebert din Bistrița. Somkereki Andreea-Eva din Timișoara a adus cu ea chiar și o cutie de bijuterii realizată din lemn și pictată, pentru a-și dezvălui planul de business pentru care a primit finanțare. Tehnologizarea unei afaceri cu mobilier pictat.
Nu sunt singurii care doresc să se lanseze în afaceri și au primit bani în cadrul proiectulului NewBiz. Cel mai tânăr antreprenor selectat are 20 de ani, iar cel mai vârstnic  47. Proiectele câștigătoare ale finanțărilor de până la 25.000 de euro fiecare au fost prezentate astăzi în cadrul conferinței interregionale „Idei de succes! Tineri antreprenori pentru România”, desfășurată la Casino-ul din Parcul Central, Cluj-Napoca.

Cele mai multe idei antreprenoriale finanțate vin din Cluj 

În cifre, cele mai multe proiecte de afaceri finațate sunt din Cluj, 15 la număr. 5 proiecte vin din Timiș, câte 2 proiecte din Satu Mare, Sălaj, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin, Maramureș și Bistrița Năsăud și un proiect din Arad. În ceea ce privește domeniul principal de activitate, șapte proiecte vizează zona IT-ului (în principal software și administrare de pagini web), câte șase publicitatea (cu preponderență design grafic) și activitățile recreative și cinci turismul. Alte proiecte câștigătoare se vor dezvolta în cercetare, editare de carte, inginerie și consultanță în arhitectură, distribuție video, fabricarea de jucării, activități fotografice, colectarea deșeurilor nepericuloase, distribuția apei și creație artistică. Dintre cele 35 de proiecte care beneficiază de finanțare prin intermediul NewBiz, 21 sunt propuse de studenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani și tot 21 sunt propuse de femei. Șase dintre firme au sediul social în mediul rural, iar restul la orașe. În total, cele 35 de planuri de afaceri vor beneficia de o finanțare de peste 826.000 de euro și vor crea cel puțin 70 de noi locuri de muncă.

conferinta NewBiz, 16 iulie 2015 (3)

De ce fonduri cu precădere pentru tineri 

„Proiectul Newbiz a luat naștere dintr-o necesitate pentru tinerii din România și reprezintă o oportunitate pe care aceștia o pot fructifica eficient în carieră, în condițiile în care la absolvire mulți studenți întâmpină dificultăți la angajare. Aceștia vor fi susținuți în demersurile lor antreprenoriale prin aplicarea unui set complex de măsuri de consultanță, informare, formare și asistență personalizată. Pregatirea profesională constituie o preocupare continuă pentru noi, profesorii din Academia de Studii Economice, și le oferim tinerilor o șansă în plus de a se afirma în mediul de afaceri românesc. Cei interesați au participat la un concurs de planuri de afaceri, prezentate în fața unei comisii de profesioniști în antreprenoriat,iar majoritatea celor 35 de câștigători au vârsta sub 25 de ani. Ne vom asigura ca aceștia să devină, în următorii cinci ani, antreprenori cu experiență și exemple de urmat în mediul de afaceri de pe piața din România”, a declarat managerul de proiect, prof.univ.dr. Gheorghe Orzan.

Ce trebuie să facă noii antreprenori în schimbul finanțării

Potrivit acestuia, în următoarele 6 luni antrepenorii vor primi subvențiile pentru a „încerca marea cu degetul în lumea afacerilor, o lume a incertitudinilor dar și a succesului”. Fiecare dintre cei 35 de antreprenori au obligația să angajeze câte două persoane în cadrul afacerii și să își mențină acești salariați încă șase luni după încheierea proiectului. De asemenea, sunt obligați să nu închidă afacerea timp de trei ani, începând din 2016, când se va închide oficial proiectul. „Le-am spus antreprenorilor din proiect că ne așteptăm ca atunci când vor avea profit de 1 miliard să ne mulțumească că am investit în ei. Eu vin din domeniul IT-ului și predau marketing, dar on-line, așa că sunt convins că afacerile din acest sector vor genera profit. Statisticile la nivel european arată că doar 20% dintre firmele nou înființare rezistă mai mult de cinci ani. Eu sper ca toate aceste afaceri finațate în cadrul proiectului să se încadreze în acest procent. Și mai mult, nu este de ajuns să funcționeze ci să și genereze și profit, pentru că asta înseamnă să fie de succes. De aceea am zis să ne întâlnim și peste trei ani să evaluăm cele 35 de afaceri”, a adăugat managerul de proiect.

Afacerile finanțate trebuie să funcționeze minim 3 ani

Silviu Traian Ispas, directorul executiv al Asociație PROIS-NV, a explicat că linia destinată start-up-urilor din cadrul programului POSTRU, prin care s-a obținut finanțarea și pentru proiectul NewBiz, a fost cea mai restrictivă și complexă, partenerii fiind obligați să țină cont la selectarea planurilor de afaceri de o serie de criterii stricte: preponderent, planurile de afaceri trebuiau dezvoltate de tineri între 18 și 25 de ani, dar și de către femei, trebuiau finanțate minim câtre două planuri în fiecare județ din cele aflate în regiunile Vest și Nord-Vest, iar puntajul pe acestea trebuia să depășească 50 de puncte din 100 acordate. „Tinerii investitori vor înființa firmele, vor face angajări și, cu puțin noroc, se vor dezvolta. Asta înseamnă o șansă mare, dar nu înseamnă nimic dacă nu vor munci și nu se vor implica. Cine îți dă bani așteaptă și rezultate, nu? Suntem în măsură să urmărim evoluția lor o perioadă, firmele noi urmând să funcționeze cel puțin trei ani, timp în care pot să se adapteze din mers, să învețe din greșeli și, de ce nu, să crească. Noi asta sperăm”, a precizat Ispas.

Pe lângă finanțarea ideilor de afaceri, NewBiz include activități de consultanță, informare, formare și asistență personalizată pentru un grup țintă de 410 persoane din regiunile Nord-Vest și Vest, din care cel puțin 250 de femei și cel puțin 250 de tineri cu vârsta între 18 și 25 de ani, înscriși în învățământul superior. Proiectul urmărește dezvoltarea inovației, a creativității, a responsabilității și a sustenabilității antreprenoriatului românesc și se desfășoară pe o perioada de 10 luni.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu