Închide

Cât s-a lucrat pentru devierea Someșului și la ce ne ajută

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 20, 2014 0 584

Nu departe de Aeroport, albia râului Someș a fost complet mutată, iar lucrările de deviere vor continua pe o lungime de aproximativ 5 km. Cofinanțat de Ministerul Apelor, prin intermediul unui program european (POS Mediu), proiectul de reamenjare a cursului Someșului condiționează și proiectul noii piste a Aeroportului clujean. Într-o primă etapă au fost deviate pârurile Becaș și Murători, iar noua pistă de 2.100 de metri a devenit funcțională anul trecut, în octombrie. Anul acesta s-a avansat cu devierea Someșului în proporție de peste 53%, astfel că se estimează ca până la finele anului viitor proiectul să se finalizeze. Acest lucru va permite conducerii Aeroportului și Consiliului Județean să demareze o nouă licitație în vederea continuării pistei Aeroportului până la 3500 de metri, în conformitate cu proiectul inițial.

Lucrările de deviere a râului Someș au fost contractete încă din 2012, însă, din lipsă de cofinanțare, proiectul a avansat destul de greoi. Anul trecut s-au asigurat fonduri pentru devierea pârurilor Becaș și Murători, având în vedere că fără aceste lucrări, noua pistă de aterizare-decolare a Aeroportului clujean nu ar fi putut deveni funcțională. Consilier județean și lider PSD, Remus Lăpușan susține că toate problemele cu acest proiect au fost depășite, că Ministerul a alocat fonduri suficiente și că albia râului Someș a fost deja mutată.

fotoalbie

„Lucrările, după cum se poate vedea, continuă în amonte și aval de Aeroport. S-a realizat o nouă albie,  iar cursul apei va fi modificat pe o lungime de peste 5 km. Lucrările au ajuns la un procent de circa 53%. Cu siguranță anul viitor vom finaliza acest proiect. Apoi avom putea continua cu lucrările la pista Aeroportului”, a subliniat Lăpușan. Directorul Aeroportului, David Ciceo, a dat și el asigurări că proiectul noii piste va continua, după finalizarea lucrărilor de deviere a Someșului. „Mergem mai departe cu pista, până la 3500 de metri, pentru a putea asigura acces și aeronavelor de mari dimensiuni”, a comentat Ciceo. Proiectul de deviere a Someșului se ridică la peste 24 de milioane de euro. 11 milioane de euro provin din fonduri europene (prin POS Mediu), iar restul sumei reprezintă cofinanțarea Guvernului (prin Ministerul Apelor și Pădurilor).

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.