Închide

Cât de sigură e Sala Polivalentă? O eroare de construcție putea produce o tragedie. Un copil a căzut din peluza sălii și-a ajuns la spital. Cine răspunde?

ActualitateSportTop News by Catalin Suciu - mart. 13, 2016 0 1348

Lăudată în toată România mai ales după ultimele evenimente sportive organizate, Sala Polivalentă din Cluj își arată primele carențe. Și sunt din cele mai grave.   La meciul de baschet dintre U BT și CSM Oradea, de sâmbătă, un copil de 9 ani a căzut din peluză printr-un spațiu prea liber dintre trepte.

Practic, băiatul se întorcea la locul său și-a căzut în gol de la o înălțime de aproximativ 5 metri, anunță adevărul.ro. Peluza Sălii Polivalente este retractabilă și adăugată construcției propriu-zise  în funcție de eveniment. Numai că e construită deficitar, spațiile dintre trepte fiind prea mari.

„Copilul mergea spre locul lui, a vrut să păşească şi pur şi simplu ‘s-a scurs’. Am sărit să îl prind dar nu am apucat. A păşit efectiv în gol. Circa trei minute nu a mişcat deloc, am sunat rapid la 112, a venit echipajul şi l-a preluat. Este inadmisibil să fie o asemenea distanţă între trepte, mai ales că este o zonă unde vin mai ales copii”, a precizat o femeie, martoră al nefericitului eveniment, potrivit sursei citate.

Spațiul dintre trepte   foto:adevarul.ro

Spațiul dintre trepte foto:adevarul.ro

Cine e de vină? 

În ultimele luni în Polivalentă s-au desfășurat evenimente sportive improtante. Zeci de mii de oameni au asistat la meciurile de baschet ale naționalei de fete, la partida România-Cehia din Fed Cup, la meciurile naționalei de handbal feminin, iar exemplele pot continua. La fiecare eveniment de acest gen, tribuna retractabilă a fost utilizată și în orice moment, un alt copil sau orice adult, ar fi putut păți ceva similar. Așadar, cine își va asuma responsabilitatea?

Conducerea Sălii Polivelente a evitat de sâmbătă orice contact cu mass-media. Actualdecluj.ro a încercat să obțină un punct de vedere din partea directorului Ionuț Rusu, dar acesta nu mai răspunde la telefon în ciuda apelurilor repetate.

Ulterior, Sala Polivalentă a emis un comunicat în care își afirmă compasiunea față de băiatul care a căzut și familia acestuia. De asemenea, conducerea Sălii susține că a început deja o anchetă în acest caz.

„Urmare a incidentului petrecut în data de 12 martie 2016, la meciul de baschet masculin dintre
U Banca Transilvania și CSM Oradea vă comunicăm faptul că, a fost constituită o comisie tehnică de
anchetă în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, care va stabili circumstanțele și cauzele
producerii incidentului și se va analiza, atât starea construcției, cât și starea echipamentelor din sală. La
finalizarea acestei întruniri se vor stabili responsabilitățile tuturor factorilor implicați (constructor sală,
furnizor echipamente, organizator evenimente, administrația sălii). Ne exprimăm regretul pentru incidentul nefericit de aseară și transmitem compasiunea noastră tânărului sportiv și familiei acestuia. Vom reveni cu detalii cu privire la bunul mers al anchetei.”

Pe de altă parte,  Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj a dat aviz de funcționare construcției. Dar  potrivit reprezentanților ISU, tribuna și verificarea acesteia, nu ar intra în competența lor.

„Nu este o situație normală, dar în privința competențelor noastre, partea aceea de tribună nu intra în atribuțiile noastre.  Vom aprofunda acest incident. Din ceea ce cunosc eu, acesta nu s-ar impune controlului nostru privind securitatea le incendiu. Sala Polivalentă a respectat toate procedurile, au stat perfect la capitolul incendiu. Noi am verificat căile de evacuare, acestea au fost  în regulă, fluxurile de evacuare. Chiar dacă există elemente de siguranță, nu doar ISU certifică siguranța. Din punctul meu de vedere, din ce cunosc, nu are cum, ceva care nu e legat de securitatea la incendiu, să intre în competența noastră. În ceea ce privește acest incident, se va participa la tot ce înseamnă verificare sau solicitări din partea autorității publice, investigatii pentru a se stabili ce aspecte au dus la producerea acestui eveniment și ce posibilități sunt pentru a remedia pe viitor asemenea evenimente”, a spus Andrei Biriș, purtător de cuvânt al ISU Cluj.

Clubul organizator: „Noi avem contract de închiriere. Nu e o defecțiune a clubului, ci a Sălii”

U BT Cluj, gazda partidei cu CSM Oradea, în timpul căreia s-a produs incidentul, spune că are semnat un contract Sala Polivalentă în baza căruia achită o chirie, iar eventualii responsabili pentru producerea accidentului ar trebui căutați în altă parte. „S-a întâmplat la meciul nostru, așa este, dar noi avem un contract cu Sala Polivalentă, plătim o chirie pentru disputarea partidelor și a antrenamentelor. Nu a fost o defecțiune a clubului U BT, ci a Sălii”, a declarat pentru actualdecluj.ro  Mircea Cristescu, președintele echipei de baschet.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.