Închide

Cât costă să ții în loc „dealul Tetaromului”?

ActualitateAdministrațieTop News by Kristina Reştea - iul. 26, 2016 0 594

Vă amintiți, poate, aceste imagini de la începutul anului, după ce în noaptea dinspre 1 decembrie 2015 pădurea Hoia a luat-o la vale și au apărut fisuri uriașe în zona de deasupra parcului industrial Tetarom, în curs de extindere. Acum, la şapte luni distanţă, Consiliul Județean Cluj, care controlează societatea Tetarom, anunță că a obținut (chiar azi) avizul din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – Garda Forestieră Cluj pentru realizarea lucrărilor de intervenție în regim de urgență în vederea stabilizării versantului nordic al dealului din cadrul Parcului Industrial Tetarom I. „Măsurile minime necesare pentru limitarea efectelor alunecărilor de teren” costă 1,8 milioane de lei. Şi va mai fi nevoie şi de alţi bani pentru stabilizarea dealului din zona Tăietura Turcului, unde s-a tot construit în ultimii ani.

”Avem speranța că în maximum o lună constructorul va finaliza această primă etapă, urmând ca după aceea Consiliul Județean să implementeze cea de-a doua fază a lucrărilor de stabilizare a dealului, după primirea expertizei realizate în acest sens de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca”, a menționat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Potrivit datelor publicate de portalul eLicitatie.ro, patru companii sau asocieri au depus oferte pentru lucrări de stabilizare a versantului nordic al Dealului Hoia pentru implementarea proiectului „Dezvoltare Parc Industrial TETAROM 1 – Edificare clădiri, Extindere și Modernizare Infrastructura”. E vorba, mai exact, despre „Măsuri minime necesare pentru limitarea efectelor alunecărilor de teren”. Procedura prin care s-a atribuit contractul a fost negocierea fără anunț de participare, din cauza „situației de urgență extremă” survenite. Lucrarea i-a fost atribuită companiei bucureştene Hidroconstrucţia, iar valoarea contractului este de 1,8 milioane de lei (fără TVA). Asta deși estimarea inițială arăta că lucrările ar costa cu un milion de lei în plus.

Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, care este și managerul proiectului de extindere a parcului Tetarom I, spunea la începutul anului că deja s-au făcut unele lucrări de intervenție în zonă și chiar și plăți. „O soluție implică consolidarea zonei cu un zid de sprijin cu piloți forați. Această soluție o implementăm în prezent (ianuarie 2016, n.red.). Este un proiect adiacent în valoarea de 6-7 milioane de euro. De lucrări se ocupă tot ACI-Nord Conforest. Deja s-au făcut plăți de 1,4 milioane lei pentru această lucrare”, spunea Salanță. Menționăm că ACI Cluj este liderul asocierii de constructori care a câștigat contractul pentru extinderea Tetarom I. Arhitectul șef a mai ținută să precizeze că alunecările nu ar fi fost generate de lucrările efectuate, mai jos de terenurile de sport, parte a proiectului cu bani europeni de mărire a parcului industrial.

Citiți și:

N-a mai suportat! Pădurea Hoia a luat-o la vale spre parcul industrial. Ce explicaţii au proprietarii

 

Planurile de extidere în Tetarom I

Lucrările de modernizare şi extindere cu 16,8 hectare a Parcului Industrial Tetarom I, au fost preluate de asocierea formată din ACI Cluj, Nord Conforest SA şi Electromontaj, valoarea contractului fiind de 42, 1 milioane de lei, fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 50%, restul sumei fiind asigurată de Consiliul Judeţean. În cadrul proiectului de extindere au fost incluse mai multe obiective: două hale de depozitare cu o suprafaţă utilă totală de aproximativ 4500 de mp, reţele de utilităţi publice, peste 550 de metri de drumuri şi 178 de locuri de parcare. În acest fel se urmărea atragerea, până în anul 2017, a unui număr de 47 de IMM-uri care vor crea minim 300 de noi locuri de muncă. Conform celor mai recente informații, proiectul ar urma să fie finalizat până anul viitor.

Nu doar parcul Tetarom a crescut în ultimii ani, ci şi întreaga zonă, inclusiv strada Tăietura Turcului, dinspre cartierul Grigorescu, fiind preferată de dezvoltatori imobiliari, în special pentru imobile de locuinţe. Deasupra parcului industrial, înspre pădure, s-au amenajat terenuri de tenis, acestea fiind grav afectate de alunecările de teren de la finalul anului trecut.

Vezi și

Planuri mari pentru extinderea Tetarom: prima investiţie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare