Închide

Cât câștigă clujenii, în al doilea „centru economic” al țării: salariu mediu 3.000 de lei, pensia – numai 1.100 lei

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 26, 2018 0 2546

Județul Cluj înregistra la sfârşitul lunii aprilie 248.835 de salariați, cu 10.316 persoane în plus față de aceeași lună a anului trecut, arată datele Direcției Județene de Statistică.

Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna aprilie 2018 a fost de 4.901 lei şi cel net de 2.975 lei. Câştigul salarial mediu net din luna aprilie 2018 a fost cu 13,3% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2017, mai arată datele statistice. E în scădere șomajul și a crescut numărul pensionarilor. Mai precis: numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii aprilie 2018 a fost de 5.796 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă 1,6%. Este, adică, cu 0,6 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna aprilie din anul 2017. Din numărul total al şomerilor 49,2% sunt femei şi 73,4% reprezintă muncitori. La sfârşitul trimestrului I 2018 erau 169.815 pensionari de asigurări sociale de stat, cu o pensie medie lunară de 1.126 lei. Faţă de situaţia existentă la finele trimestrului I 2017, numărul mediu de pensionari a crescut cu 1991 persoane, iar pensia medie cu 89 lei.

Conform datelor Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, Clujul se află în Top 5 județe, în funcție de numărul de locuri de muncă vacante. Asfel, în Bucureşti sunt 4.180 de posturi disponibile, în Prahova – 2.882,
în Arad – 2.142, în Cluj – 2.139, iar în Timiş– 1.397. De altfel, în Cluj se vorbește deja de ceva vreme despre o criză a forței de muncă, în diferite sectoare, inclusiv în domeniul-vedetă al momentului (IT).

 

 

Clujul e unul dintre centrele privilegiate pe harta țării. Asta în contextul în care, conform unei analize a Băncii Mondiale, România e scindată între două extreme: bucăți urbanizate și dinamice și zonele rurale, sărace și izolate. Studiul semnat de economistul Donato de Rosa, alături de Yeon Soo Kim sublinia că orașele Cluj, Iaşi și Timişoara trec printr-un proces de transformare rapidă în centre de prosperitate și inovare, iar Clujul ar începe chiar să devină cunoscut ca o regiune de tip Silicon Valley a României. Mai departe, veștile sunt îngrijorătoare. Între 3 și 5 milioane de români, majoritatea apţi de muncă, trăiesc și muncesc în alte regiuni ale Uniunii Europene. România se situează pe locul 102, din punctul de vedere al calității infrastructurii de transport. Peste un sfert din populația României trăiește cu mai puțin de 5,50 dolari americani pe zi, ceea ce reprezintă cea mai ridicată rată a sărăciei din UE. 40% dintre studenții români fac parte din categoria studenților afectați de analfabetism funcțional și 1 din 5 copii români abandonează școala.

Citește și:

Radiografia României, făcută de economiști ai Băncii Mondiale. Câteva orașe prospere și multe probleme mari: sistem de învățământ învechit, infrastructură inadecvată și reglementări incerte

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.