Închide

Castelele Clujului aduse în expoziție la Bonțida într-un castel deja salvat de o fundație clujeană

ActualitateCultură by Actual de Cluj - iul. 02, 2021 1 183

“Castele și cetăți de pe Valea Someșului #1”, este titlul unei expoziții pregătite de Fundația Transilvania Trust  la Castelul Bánffy din Bonțida.
Vernisajul va avea loc în data de 4 iulie 2021, ora 12:00.

“Expoziția prezintă unsprezece monumente ale județului Cluj – unele mai populare, altele mai puțin cunoscute, ca de exemplu castelul Bánffy din Borșa, conacul Rhédey din Dăbâca sau castelul Kornis din Mănăstirea. Câteva dintre acestea servesc drept exemple pozitive, dar există și multe clădiri, ale căror istorii tragice se desfășoară în fața ochilor noștri. Un prim pas în demersul nostru este să atragem atenția asupra acestor valori culturale, păstrarea acestuia este responsabilitatea noastră comună”, arată Fundația Transilvania Trust.

Unul dintre castelele spectaculoase din Cluj este cel cu inorogi de la Korniș, castel care are nevoie de un program cultural pentru a-și căpăta farmecul de odinioară.
“Până nu demult turnul de poartă al castelului Kornis din Mănăstirea era păzit de doi inorogi sculptați din piatră, o trimitere la numele familiei proprietare: Kornis (unicornis), precum și la blazonul familiei, care înfățișează un inorog. Blazonul familiei se mai poate observa pe ancadramentul turnului de poartă, însă inorogii au dispărut. Într-o noapte din anul 2016, în cadrul unei tentative de furt, una dintre statui a fost smulsă de pe postamentul său și a ajuns în șanțul castelului. Datorită acestui incident proprietarul actual al castelului a mutat statuile într-o locație mai sigură”, mai arată Fundația.

Un comentariu

Scrie un comentariu