Închide

Casiera unei băncii din Câmpia Turzii a furat mii de euro din economiile clienților băncii, timp de zece ani, ca să acopere ratele la bancă luate în franci elvețieni

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 19, 2024 0 112

Casiera unei băncii din Câmpia Turzii a furat mii de euro din economiile clienților băncii ca să-și plătească ratele.

Femeia a fost trimisă în judecată, iar în rechizitoriu s-a arătat în esenţă faptul că inculpata, angajată în calitatea de administrator Operaţiuni Curente la o bancă din Câmpia Turzii a hotărât să-şi însuşească sume de bani din depozitele bancare ale clienţilor băncii la care activa pe care să le folosească pentru acoperirea ratelor lunare, timp de zece ani – din 25 februarie 2011 până în 29 decembrie 2021, când a fost prinsă, folosind un sistem suveică, şi-a însuşit în mod repetat suma totală de 85.365,55 lei din conturile clienţilor prin efectuarea a 171 tranzacţii neautorizate de titularii conturilor, în suma totală fiind incluse şi valoarea comisioanelor bancare aferente tranzacţiilor. Pentru înregistrarea celor 171 tranzacţii neautorizate, inculpata a falsificat 171 de formulare de depunere sau ridicare numerar prin atestarea ca adevărată a voinţei titularilor conturilor de a efectua acea operaţiune, deşi aceştia nu aveau cunoştinţă despre operaţiunile respective.

Prinsă și acuzată de delapidare în formă continuată, inculpata a recunoscut săvârşirea faptelor şi a solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Datele de la dosar arată că în 2008 femeia a contractat un credit bancar în moneda franci elvețieni pentru achiziţionarea unui imobil. După achiziţionarea imobilului, pe fondul creşterii ratei lunare ca urmare a evoluţiei pieţei bancare şi a decesului soţului său, inculpata a întâmpinat dificultăţi în achitarea ratelor aferente creditului. Având în vedere că era angajată în calitatea de Administrator Operaţiuni Curente la o bancă, a hotărât să-şi însuşească sume de bani din depozitele bancare ale clienţilor băncii la care activa pe care să le folosească pentru acoperirea ratelor lunare. Concret, profitând de prezenţa la unitatea bancară pentru efectuarea unor operaţiuni a titularilor de cont, inculpata introducea între documentele pe care aceştia urmau să le semneze, și formulare de depunere sau retragere numerar în sau din cont, în alb.

Fără a realiza acest aspect, titularii semnau acele formulare, considerând că semnăturile aplicate sunt necesare pentru operaţiunile pe care le efectuau la acel moment. Ulterior inculpata folosea respectivele formulare completându-le cu menţiunile necesare pentru operaţiuni neautorizate de retragere numerar din conturile clienţilor respectivi sau de depunere a unor sume de bani în respectivele conturi, consemnând în acestea sumele care făceau obiectul operaţiunii.

Practic inculpata retrăgea sume de bani din conturile unor clienți pe baza formularelor, sume pe care le folosea în interes personal pentru a acoperi ratele lunare sau alte cheltuieli proprii. Ulterior, pentru ca titularul contului din care retrăsese banii să nu îşi dea seama despre operaţiunea neconsimţită, inculpata acoperea aceste sume prin retragerea în aceeaşi manieră a unor fonduri din conturile altor titulari şi depunerea pe baza formularelor completate în fals în conturile din care fuseseră făcute retragerile anterioare.

Cele 171 de operaţiuni neautorizate au constat în o operaţiune de lichidare/închidere a unui cont, 40 de operaţiuni de depunere numerar şi 130 operaţiuni de ridicare de numerar, pentru fiecare dintre acestea fiind folosit câte un formular falsificat în maniera descrisă mai sus.

Inculpata a recunoscut săvârşirea faptei şi anterior sesizării organelor judiciare, în 2 martie 2022, a acoperit prejudiciul cauzat, achitând suma de 85.365,55 lei.

Femeia a fost condamnată ieri de Judecătoria Turda la un an și patru luni de închisoare şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, pentru săvârşirea  infracţiunii de delapidare în formă continuată și șase luni de închisoare pentru săvârşirea  infracţiunii de fals material în înscrisuri sub semnătură privată. Cele două pedepse au fost contopite iar instanța a dispus executarea pedepsei celei mai grele, un an și patru luni, plus o treime din a doua, rezultând un an și șase luni de închisoare, cu suspendare  sub supraveghere. Decizia, luată ieri, poate fi atacată cua pel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu