Închide

„Case” de afaceri la Cluj: 17 ha de birouri programate la Cluj în următorii ani. Peste 90% din cerere vine din IT

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 25, 2019 0 1754

 

Proiecte cu peste 170.000 mp de birouri de clasa A sunt planificate pentru a fi livrate în următorii trei ani în Cluj-Napoca, arată datele centralizate pentru Actualdecluj.ro de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

„Luând în calcul cererea în continuă creştere pentru spaţii de birouri moderne din Cluj-Napoca, oraşul a continuat să atragă atenţia dezvoltatorilor”, menţioneză Mădălina Cojocaru, Partener Office Agency al companiei. Mai precis, peste 170.000 mp de birouri de clasa A sunt planificaţi să fie livraţi în următorii trei ani, iar în această perioadă aproape jumătate sunt în faza de construcţie. „Două dintre cele mai importante proiecte care se vor livra anul acesta sunt Advancity şi Scala Center (pe fosta platformă Napochim). Printre proiectele importante care demarează în 2019, urmând a fi livrate în următorii ani, menţionăm: Record Park (Mărăşti, în apropiere de The Office), Hexagon Offices (Calea Turzii), Oxygen Office (Piaţa Abator)ˮ, spune Cojocaru.

Din datele CW-Echinox, aproximativ 60.000 mp de spaţii de birouri de clasa A vor fi finalizaţi în Cluj-Napoca până la finalul anului, iar jumătate din această suprafaţă este deja închiriată. Domeniul vedetă al pieţei rămâne IT-ul, sector în care multe dintre companii continuă să anunţe că se extind şi au nevoie de angajaţi. „Companiile din domeniul IT reprezintă cei mai activi chiriaşi pe piaţa de birouri din Cluj-Napoca, înregistrând o cotă de 95% din cererea totală din 2018ˮ, precizează Cojocaru.

 

Proiecte cu livrare în 2019

„Cele mai multe clădiri de birouri existente în oraş se află fie în centru, fie în apropierea marilor centre comerciale, chiriaşii având acces la o gamă largă de facilităţi. Totuşi, anul 2019 aduce chirii şi în clădiri situate în parcurile industriale de la periferie sau în viitoarele cartiere ale Clujului”, arată reprezentanţii CompariImobiliare.ro într-o analiză publicată la începutul anului. În prezent, chiriile pentru spaţiile de birouri din clădirile de clasă A variază între 13,5 – 15 euro/mp, iar taxa lunară de servicii între 2-3,5 euro, în fucţie de specificul clădirii. Printre proiectele noi de la Cluj menţionate în analiza portalului, deja în şantier, se numără Novis Plaza, complexul de birouri situat pe strada Tăietura Turcului, în parcul industrial Tetarom I, unde au început lucrările la cel de-al doilea corp al clădirii. Este menţionată în analiză şi componenta de birouri din cadrul Record Park, un ansamblu imobiliar care se ridică pe fosta platformă industrială Argos – Jolidon. United Business Center Riviera, complex de birouri de 8.000 mp, e amplasat în cartierul Gheorgheni, în vecinătatea centrului comercial Iulius Mall. Va fi predat tot în 2019. Advancity Business Center este o clădire nouă cu spaţii de birouri de închiriat amplasată în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, pe Strada Someşului.

 

Sursa foto: randare Scala Center, Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare